shareit

Прокуратурата ще проверява информацията за блудства и насилие в Затвора Белене

| от chronicle.bg |

Главният прокурор Сотир Цацаров се е самосезирал след репортажа на bTV за престъпни деяния, извършени в Затвора Белене, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. От репортажа става ясно, че затворниците безпроблемно ползват мобилни телефони и интернет, подлагат на физически и сексуален тормоз съкилийници, а надзирателите не реагират.

Цацаров е изискал пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативната прокуратура – Велико Търново, Окръжната прокуратура – Плевен и Районната прокуратура – Левски.

По-късно същия ден до главния прокурор е постъпил и сигнал от министъра на правосъдието Екатерина Захариева за извършване на проверка по повод на изнесените в репортажа данни.

Сигналът на министъра на правосъдието е бил изпратен незабавно на Окръжната прокуратура – Плевен по компетентност за проверка на всички оповестени данни и за мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в Затвора Белене.

По разпореждане на главния прокурор апелативният прокурор на Велико Търново Огнян Басарболиев е свикал спешно съвещание с и.д. окръжен прокурор на Окръжната прокуратура – Плевен и районния прокурор на районната прокуратура – Левски за създаване на необходимата организация за извършване на проверка в Затвора Белене и събиране по надлежния ред на данни за извършени престъпления от общ характер.

Районната прокуратура – Левски и Окръжната прокуратура – Плевен са докладвали за влезли в сила съдебни актове, с които седем лишени от свобода и изтърпяващи наказанието си в затвора са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериали, посочват от прокуратурата.

Същевременно Районната прокуратура – Левски е докладвала за образувани три досъдебни производства през април за престъпления, извършени на територията на Затвора Белене – две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол, добавят от държавното обвинение.

След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.

 
 
Коментарите са изключени