shareit

Прокуратурата иска още отговори за смъртта на Тодор

| от |

Нови въпроси и дискусии повдигнаха заключенията на експертите в петорната медицинска експертиза за смъртта на Тодор от Враца. Таекуондистът издъхна след сбиване с двама братя, като експертите трябваше да установят удари или сърдечно заболяване са убили момчето.

След като в петък следобед стана ясно, че експертите са единодушни, че Тодор е издъхнал заради заболяването си ,а  не от ударите на братята, прокуратурата заяви, че ще продължи за разнищва казуса.

Според съдебните лекари Тодор е починал от сърдечно заболяване. Експертизата сочи, че нанесените при побоя травми по тялото на момчето не са довели до фаталния край, както първоначално твърдяха свидетелите на побоя посред бял ден в центъра на града.

Целта е да се изясни дали побоят над момчето може да провокира заболяването му и да стане причина за внезапната сърдечна и дихателна недостатъчност.

Прокуратурата ще коментира съдебно-медицинската експертиза в понеделник, като се очаква и отговор дали ще бъде преформулирано обвинението срещу братята Иван и Десислав Дамянови, известни като Поничките.

Те твърдят, че не са удряли Тодор, а напротив – той ги е нападнал с метален бокс. Братята и момчето се спречкали след забележка на Тодор, че Дамянови пресичали улицата много бавно. Последвалата саморазправа е заснета от очевидци, които обаче не са се намесили. Хората във Враца протестираха срещу насилието и поискаха доживотни присъди за Дамянови.

Защитата им твърди, че делото е станало заложник на обществените настроения и те несправедливо са обявени за убийци преди да е свършило делото в съда.

Прокуратурата промени обвинението от най-лекото – „убийство по непредпазливост с нанасяне на лека телесна повреда“ – до най-тежкото – умишлено убийство по хулигански подбуди, което законът наказва с 20 години зад решетките или доживотен затвор.

 
 
Коментарите са изключени