shareit

Прочети: Пет книги на седмицата

| от |

Задължителната ни седмична селекция идва точно за тези от вас, които са избрали да отидат на почивка през август. Селекцията ни този път включва най-добрия трилърза 2014-а, един позабравен, но наистина златен роман по истински случай и една класическа любовна история за дамите…

Повече надолу и лека почивка!

Джоана Тролъп, „Разум и чувства“

Това е втората книга от поредицата с името „Проектът Остин“ у нас, макар в действителност тя да е първата издадена от поредицата в родната му Англия. Какво представлява той? Различни автори от Великобритания разказват историите на Остин, но с нов прочит и в съвременен вариант. Първа у нас излезе „Абатството Нортангър“ на Вал Макдърмид, а много скоро се очаква да излезе и „Ема“ от любимеца ми Алекзадър Маккол Смит. Книгите от проекта са четири, като последна е най-известната класика на Остин – „Гордост и предразсъдъци“.  Лично аз обожавам „Проектът Остин“ и го препоръчвам горещо. Както и този прочит на „Разум и чувства“.

Паула Хоукинс, „Момичето от влака“

Най-четената книга за миналата, а най-вероятно и за тази година, се нарича „Момичето от влака“. Книгата на Паула Хокинс предизвика фурор в Щатите и Англия и беше обявена за най-добрия трилър на миналата година. Има ли защо? О, да! Паула върви по стъпките на новата ми любима кралица на трилъра – Джилиан Флин и ако и останалите й неща са така добри като тази книга, то има шанс тя да се превърне в най-четената и гледана, тъй като „Момичето от влака“ вече  е купена за филмиране, млада авторка. Финалът е шокиращ, а историята на Рейчъл, която всеки ден пътува по един и същи маршрут с влака в скучното си ежедневие, което рязко се променя, след като вижда нещо, което не трябва, е необичайна. От първата до последната страница.

Карина Хали, „Обещание“

Момиче и момче, най-добри приятели, се харесват без да си го признават. Двамата са млади и обичат да се правят на интересни, затова си обещават, че ако не са обвързани сериозно, докато не навършат 30, ще се оженят един за друг. Класически любовен роман с привкус на летен чиклит, който обаче е написан толкова леко и приятно, че е от онези guilty pleasures, които едно момиче е редно да си позволи.

Ерик Ларсън, „Дяволът в белия град“

Историята на серийния убиец Хенри Хауърд Холмс, за когото сме писали тук, е истински плашеща, странна и е олицетворение на злото. След като романът излиза е купен за филмиране, а в ролята на злия Х.Х.Холмс ще влезе Леонардо Ди Каприо. Хенри Холмс е първият толкова свиреп сериен убиец в Америка, а романът за него написан от Ерик Ларсън е в намаление, за всеки, който иска да си го купи.

Мери Хигинс Кларк, „Смъртта носи маската за красота“

Винаги съм била скептично настроена към „царицата на трилъра“ в Америка. Но истината е, че Мери Хигинс Кларк пише прилично и е романите й са онова, което може да наречете перфектният летен трилър. Новата й книга на родния пазар е сборник с разкази, който започва с неиздаваната й новела „Смъртта носи маска на красотата“ започната още през 1972-а. Тук ще намерите най-добрите неща от ранните години на Кларк, както и някои разказа, които може да сте пропуснали, ако я следите отблизо.

 
 
Коментарите са изключени