shareit

Прочети: Пет книги на седмицата

| от |

Тази седмица за вас сме направили една селекция с част от наистина любими наши автори. Джон Льо Каре и Херман Кох се завръщат на родния пазар с нови книги. При първия това се случва само седмица преди по ВВС да пуснат сериала по негов роман The Night Manager. А другия просто го харесваме прекалено много.

Разбира се, имаме и исторически трилър, фантастичен роман и един забавен чиклит. Да, чиклит. Дори този жанр понякога има открития. Ето и нашата селекция.

Херман Кох, „Уважаеми господин М.“

Ако не сте чели „Вилата с басейна“ и „Вечерята“ – първите два романа на холандеца, значи сте изпуснали едно от изключително приятните открития на литературата от новия век. Херман Кох пише завоалирани и наситени психологически драми, без да прекалява и да пресолява манджата. Всичко при него е поднесено с много черен хумор и е обилно полято със сос от интриги и взаимоотношения. Това важи и за последния му роман. В него Кох проследява края на кариерата на успешен писател, който си припомня най-известния си роман – той пък е базиран на реалната случка, в която младо момиче изчезва. Освен това има и странен съсед, който дебне всяка крачка на основния персонаж. Просто бижу на приятната литература и толкова.

Джон Льо Каре, „Достопочтеният ученик“

И този роман на Льо Каре, като повечето му неща е пълен с шпионажи, интриги и хора на високи позиции, които правят лоши неща. Романът използва персонажи от известния „Дама, поп, асо, шпионин“ – господин Смайли е тук, а интригата се заплита между Великобритания, Русия и Хонконг. Докато очаквате The Night Manager с Хю Лори и Том Хидълстън, базиран на роман на Льо Каре, препоръчваме и тази книга.

Джулс Мулен, „Али Хюз прави секс понякога“

Казахме, че има чиклит, нали? Обичаме забавната женска литература, когато е поднесена с чувство за хумор, мярка и ирония. Този роман е такъв. Али Хюз е стегната учителка в колеж, която започва връзка със свой студент. Но така и не успява да превъзмогне себе си и да признае, че е влюбена. Просто, защото е много модерна и заета. Десет години по-късно въпросният студент, на име Джейк, връхлита в живота на Али отново, но този път като гадже на дъщеря й. Забавен, саркастичен и ироничен. Роман за секса, любовта и женските глави, в които винаги има някакъв непотушим апокалипсис.

Сара Лоц, „Тримата“

Фантастичен роман за световна конспирация и интрига, който прилича на добрите сериали от sci-fi жанра. Четири самолета се разбиват в четири точки по света, всички умират – пътници, случайни хора и прочие, с изключение на три деца и едно пораснало момиче, което праща гласово съобщение със сетните си сили. Дали тези тримата са свързани с интригата и станалите катастрофи? Може да се обзаложите. Ето ви жокер: съобщението е най-важно.

Ричард Фланаган, „Тесният път към далечния север“

През 1941-а военният лекар Дориго Еванс е пратен на фронта точно, когато се влюбва. Заминавайки на Изток в японски трудов лагер, Дориго се крепи с надеждата, че ще види отново своята любима. И така минават петнадесет години. Дориго е известен лекар с различни успехи и като в повечето такива романи миналото изведнъж го застига. Прозата на Фланаган е наистина поднесена със стил и вкус. Увлекателна и интересна. Точно като този роман.

 
 
Коментарите са изключени