Прочети: Пет хорър книги на седмицата

| от |

С наближаването на Хелоуин, някак ни сърбят ръцете да се занимаваме само с неща, в които има включена поне една вещица или поне нещо свръхестествено.

Затова тази седмица ви предлагаме пет книги, които са едни от любимите ни хоръри. Нови, стари, имаме от всичко. Надявам се да си харесате нещо.

Х.Ф. Лъвкрафт, „Отвъд стената на съня“

Разбира се, че е редно да започнем тази селекция с царя на хорър жанра в литературата. Който е чел Лъвкрафт знае, че той е човек, който може да те уплаши наистина и е създал повече хорър светове от всеки друг писател. Последната му книга издадена у нас съдържа петнайсет непревеждани досега произведения, които ще ви отведат в най-страховитите кътчета на пространството и времето. Вътре ще откриете емблематични разкази на Лъвкрафт, няколко от най-добрите му неща от най-силните му периоди и неща, които може и да не сте чели.

Нийл Геймън, „Океанът в края на пътя“

Много хора не оценяват този роман на Нийл Геймън и предпочитат по-старите му и известни неща. Ние не сме сред тях. „Океанът в края на пътя“ е едно от най-добрите нови неща, които Геймън е писал. Историята, както винаги при британеца, е объркана и трябва да се следи внимателно. Мъж си спомня за детството си, когато се запознава с най-странното малко момиченце на света и с група чудовища, които живеят в едно на нищо не приличащо езеро. Търпението с този роман се отплаща накрая.

Стивън Кинг, „Сияние“

Този роман е тук, защото първо, Стивън Кинг също е цар на хоръра, спор няма, второ, това е едно от най-добрите му неща все още и трето, книгата получава ново издание у нас. Филмът на Кубрик по романа, колкото и да е прекрасен е доста различен от произведението на Кинг. А онова, което най-много ценим в този мъж с най-страшните мисли на света е великолепният му стил и начин да те плаши без дори да се старае. Препоръчваме.

Томас Харис, „Мълчанието на агнетата“

Да, знаем, че всички сте гледали филма. Да, знаем, че Антъни Хопкинс е прекрасен и все пак… има неща, които трябва да се прочетат и никога няма да съжалявате, че сте го направили. „Мълчанието на агнетата“ на Харис е едно от тях. Втората книга от четирилогията за Ханибал Лектър е и сигурно най-доброто произведение на Харис. Ако сматяте, че филмът е бил страшен, значи не сте видели нищо.

Дафни дю Морие, „Ребека“

Сред тази компания от мъже е редно да има поне една жена. Честта се пада безспорно на Дафни Дю Морие. Любимата писателка на Хичкок е написала някои от най-прекрасните хорър класики в модерната литература. Това е последният роман от нея издаден у нас. Естествено, че той е филмиран от Хичкок. „Ребека“ – историята на жена обсебена от мъртвата първа жена на съпруга си – е книга, която се чете на един дъх. А после може да видите и филмовата класика.

 
 

Иновации в нагряването на тютюна

| от |

Нагряването на тютюн е потенциално по-малко рискова алтернатива, тъй като по този начин тютюнът се нагрява, а не се изгаря.

glo е основният продукт на Бритиш Американ Табако в категорията устройства за нагряване на тютюн. С едно зареждане устройството може да се ползва до 30 сесии. То нагрява тютюна до приблизително 240°C без да го изгаря и затова не се образува пепел, като миризмата е много по-малко*. В резултат от нагряването се формира пара, която съдържа около 90-95% по-малко токсични вещества спрямо дима от конвенционална цигара**, като това прави този процес потенциално по-малко рисков спрямо тютюнопушенето. glo използва Dunhill Neostiks в три разновидности: Navy Blue, Yellow и Green.

glo е вече на пазара в Япония, Южна Корея, Швейцария, Канада, Русия, Румъния, Италия, Сърбия, Хърватия, Казахстан, Украйна, Гърция, Чехия и Полша.

___

* В сравнение с конвенционалните цигари, когато са запалени. Тези характеристики не означават непременно, че този продукт е по-малко вреден от другите тютюневи изделия.

** При сравнение между стойностите на 9 вредни компонента, налични в дима на стандартната цигара 3R4F (около 9 мг катран) и в парата, отделяна при нагряване на тютюн чрез glo, за които Световната здравна организация препоръчва намаляване поглъщането им с цигарения дим. Тази характеристика не означава непременно, че този продукт е по-малко вреден от другите тютюневи изделия.

 
 

Трейлър на The Aftermath: къде още ще гледаме Кийра Найтли?

| от chronicle.bg |

Докато гледаме как се представя Кийра Найтли в ‘“Колет“ (в програмата на CineLibri 2018), насочваме погледите си към следващия интересен проект на тази страхотна актриса.

Продуцентската компания Fox Searchlight пусна първия трейлър на филма „The Aftermath“ – драма, развиваща се в периода след Втората световна война, която разказва за любовния триъгълник между персонажите на Кийра Найтли, Александър Скарсгард и Джейсън Кларк.

Филмът е базиран на романа на уелския писател Ридиан Брук и е режисиран от Джеймс Кент. Сценарият е на Джо Шрапнъл и Ана Уотърхаус, екипът зад „Race“ и „Frankie & Alice“.

Ето какво гласи официалният синопсис: „В следвоенна Германия през 1946 г. Рейчъл Морган (Найтли) пристига насред руините в Хамбург, за да се събере със съпруга си Луис (Кларк), британски полковник, отговорен за възстановяването на разрушения град. Когато се нанасят в новия си дом, Рейчъл е поразена от решението на съпруга си: да делят къщата с предишните й собственици – немски вдовец (Скарсгард) и травмираната му дъщеря. В тази нажежена атмосфера емпатията и скръбта отстъпват място на страстта и предателството.

Очакваната премиера на филма е за края на април 2019 г. Сега спираме с приказките и ви оставяме в компанията на прекрасната Кийра и нейната приятна мъжка компания.

 
 

Тази сладка синеока Фелисити Джоунс и 6 страхотни нейни роли

| от chronicle.bg |

Лесно можете да объркате Фелисити Джоунс с еднодневна сензация, която става известна за широката публика в нощта след премиерата на филмa „Теорията на всичко“. Реалността обаче далеч не е такава, защото това малко синеоко момиче, което днес навършва 35 години, работи дълги години, за да спечели сърцата на критиците.

За запознатите с нейните роли тя винаги е била британския нешлифован диамант, на когото му е било нужно единствено време, за да заблести в редиците на най-добрите актьори от екрана.

Преди да се сдобие с първата си номинация за „Оскар“ за  най-добра поддържаща актриса, в резюмето й вече се открояват няколко запомнящи се роли. Професионалната й кариера започва, когато е на 12 години и участва във филма „Ловци на съкровища“. От там насетне започва стъпка по стъпка да се катери по стълбата. Последните години в биографията й има както прилични блокбъстъри, така и няколко филма, които са предпоставка бляскаво бъдеще, ако всичко върви наред.

В чест на рождения ден на тази обещаваща актриса, на която никога не бихме дали 35, споделяме 6 страхотни нейни роли. Вижте ги в галерията горе.

 
 

Най-смешните шеги за надписа „Локо София“ на мемориала в Хирошима

| от chronicle.bg |

Както всички вече знаете, вандали-осветители от Софийската опера надраскаха мемориала на жертвите от ядрената бомба в Хирошима. 

Това отприщи бурно обществено възмущение, сравнимо и напомнящо на това с колебливо наредените плочки на ул. „Граф Игнатиев“ преди няколко седмици. Обикновено хуморът е най-лекия начин за преживяване на срамни ситуации като тези.

В резултат на това интернет беше затрупан от хумористични колажи. Най-добрите от тях събрахме в днешната ни галерия.

Ако искате да видите най-смешните реакции на плочките по „Графа“ – ето линк!

Припомняме, че вандалите вече са уволнени от Операта, а Външно министерство поднесе своите извинения.

Директорът на Операта Пламен Карталски в съобщение до медиите осъжда „този вандалски акт, който засяга по недопустим и непристоен начин паметта на жертвите на атомната бомбардировка от 06.08.1945 г.“

Въпреки това шегите продължават:

44308769_1972777469479515_2045881265990664192_n