shareit

Прочети: Книги и филми на седмицата

| от |

Всеки, който обича да чете, живее поне няколко живота и е бил в поне няколко свята. Книгите са и най-добрия начин да се спасите от студа, ако изобщо не ви се налага да излизате. Те са и по-добрата компания за уикенда.

Днешната ни селекция от книги за седмицата включва предимно заглавия, които са били или ще бъдат на голям екран, както и разговорите с един от истинските майстори на доброто кино в нашия век – Мартин Скорсезе. В случай че сте киномани, нашата селекция от заглавия със сигурност ще ви допадне. Но дори и да не сте, пак може да ви хареса.

Приятно четене.

„Разговори със Скорсезе“, Ричард Шикъл

Мартин Скорсезе е един от най-добрите режисьори на нашето време. Неговото кино е остро като бръснач, визуално пиршество за сетивата на всеки, който обича седмото изкуство. Поредицата на изд. „Колибри“ – Амаркорд, пък дава възможност да се срещнем с някои от големите имена в киното и на хартия. Такъв е случаят и тук. Ричард Шикъл, киноисторик, води дълги разговори и интервюта с майстор Скорсезе и чрез тях разказва вълнуваща история на човека, който е създал класики като „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“, „Последното изкушение на Христос“, „Невинни години“ и последният му пищен шедьовър – „Вълкът от Уолстрийт“. От малко момче в Малката Италия – квартал в Ню Йорк, до носител на „Оскар“, Скорсезе говори за всичко, а ние четем с притаен дъх.

„Момичето от Дания“, Дейвид Еберсхоф

Филмът на Том Хупър, базиран на романа, излиза идния петък по кината у нас. Нашето ревю за филма може да прочетете тук, а ако имате желание и да прочетете книгата за историята на Лили Елбе преди да видите лентата, още по-добре. Филмът е пищна, цветна и тъжна история на датчанина Ейнар Вегенер, който е първият транссексуален мъж, който се подлага на операция на пола, за да се превърне в Лили Елбе. Останал в историята като революционен за медицината случай, това, което се случва с Ейнар/Лили е повод хиляди операции на транссексуални да се случат впоследствие. История заслужаваща филм и книга определено.

„Връзка“, Рейбоу Роуъл

Едно заглавие за почитателите на young and adult жанра, заклеймяван от мнозина. Причината за това са нескопосано написаните поредици и бледолики сюжети, но като във всяко нещо, дори този жанр има своите бижута. Рейбоу Роуъл е едно от тях. Не бъдете скептици към нея, а й дайте шанс. Първият й роман издаден у нас – „Елинор и Парк“, затрогваща любовна история, вече е купен за филмиране и лентата се чака догодина. „Връзка“ пък е четвъртата й книга, трета за нашия пазар, и разказва историята на един разпадащ се брак. През погледа на миналото, тъй като само в една вечер Джорджи има възможност да говори и види мъжа си от едно време, за да разбере какво толкова се е объркало. А не е ли това въпросът, който си задава всяко момиче?

„Да изиграеш краля“, Майкъл Добс

В случай че някой не знае, Майкъл Добс е авторът на романа „Къща от карти“, на който е базиран сериала – първо на ВВС, а впоследствие и шоуто на Netflix, което издигна в култ двойката Кевин Спейси-Робин Райт. Новият роман на Добс е директно продължение на първата му книга и реално е онова, на което Netflix базират част от новите си сезони на „Къща от карти“. Пълен с интриги, Добс пише най-добрите задкулисни истории за политика и лошите хора, които обичат да се цапат с нея. Разбира се, действието тук се развива в британската империя, а не в Америка, както в сериала, но нещата в политиката са еднакви, стане ли дума за власт.

„Жените, които го познаваха“, Юрт&Русенфелт

Важно уточнение – тези, които не са гледали датско-шведския сериал „Мостът“ или Bron/Broen са изпуснали най-качествената продукция на добрата телевизия в последните няколко сезона. Авторите на този роман пък са основният му сценарист – Ханс Русенфелт и неговата дясна ръка и продуцент на шоуто – Микаел Юрт. След като произвеждат мрачния страховит свят на „Мостът“, двамата решават да напишат и книга. И създават поредицата за Себастиан Бергман – сприхав, затворен профайлър, на който се налага да се върне и да работи по различни случаи в полицията, макар самият той да не иска. Не се бъркайте, това не е новият криминален роман, който ще помните кратко. Юрт&Русенфелт успяват да направят на хартия това, което правят и на малък екран – да създадат мрачен, дълбок и плътен свят на кръв, похот и няколко трупа.

 
 
Коментарите са изключени