shareit

Проблемът с туберколозата и ХИВ

| от chronicle.bg, БТА |

Нито една от изследваните близо 200 страни не е на път да постигне поставената от ООН цел да се изкорени туберкулозата през 2030 г. и да се предотвратят нови заразявания с вируса на СПИН, сочат резултатите от проучване, цитирани от Франс прес.

По-малко от 5 на сто от страните до тази дата ще постигнат целите да бъдат намалени самоубийствата, смъртните случаи по пътищата и детското затлъстяване, а 7 на сто – да бъдат предотвратени нови заразявания с ХИВ. Колкото до туберкулозата, нито една страна не е на път да предотврати нови случаи на болестта.

За сметка на това над 60 на сто от страните могат да постигнат целите да бъде намалена детската, неонаталната и майчината смъртност и да бъде изкоренена маларията. Едва 20 на сто от 37-те цели в здравеопазването в рамките на приетите през 2015 г. Цели за устойчиво развитие на ООН е възможно да бъдат постигнати, отбелязват авторите на изследването. Посочват се значими различия, що се отнася до прогнозите за 2030 г. – страните с високи доходи ще постигнат 38 на сто от целите, а страните с ниски доходи – 3 на сто.

Въз основа на регистрираните тенденции би трябвало да се очаква, че Казахстан, Източен Тимор, Ангола, Нигерия и Свазиленд ще имат най-големи подобрения, се казва в комюнике на учените, като се изтъкват намалената детска смъртност, по-добрият достъп до здравните грижи и наличието на квалифициран персонал в родилните отделения. Някои страни, като Шри Ланка, Венецуела, Сърбия и Украйна, вероятно ще загубят позиции в резултат на тенденции, свързани с детското затлъстяване и злоупотребата с алкохола.

Отделните страни са класирани въз основа на глобален индекс на осъществяването на целите, свързани със здравето. С най-добри резултати са Сингапур, Исландия и Швеция, а в дъното на класацията са Сомалия, Централноафриканската република и Афганистан. Поради посредствените си резултати в борбата със самоубийствата, злоупотребата с алкохола, сексуалното насилие над деца и убийствата САЩ заемат 24-о място.

Резултатите от проучването са публикувани в сп. „Лансет“.

 
 
Коментарите са изключени