shareit

Пристрастяването към SnapChat

| от chronicle.bg |

За какво се използва SnapChat? И защо новото поколение – т. нар. милениали (поколението след 2000 година), са така обсебени от социалната мрежа за споделяне на видеоклипове?

През август миналата година Snapchat бе класиран на трето място измежду най-популярните социални мрежи сред новото поколение. Преди него се нареждат само Facebook и Instagram.

Междувременно прогнозите за печалбите на Snapchat се повишиха с около 500 милиона от първоначално заложените 16-19 милиарда първоначално. Което означава плюс 1 милиард над предвидени приходи. Говорим за това, че в последните месеци хиляди потребители на възраст между 18 и 26 години научиха повече за новата пристрастяваща социална мрежа и дори вече придобиха определени навици. Ето някои от техните обяснения на въпроса: „Защо Snapchat е така пристрастяващ?“

Как разбрахте за SnapChat?

„Някои от приятелите ми имат профили там, но не бях му обърнал внимание до момента, в който поисках от по-малкия ми и „по-готин“ от мен брат да ми покаже как да го използвам. Бях привлечен от примката на социална ангажираност и интересът, който породи в мен мрежата. Харесва ми моментът, в който всяка една публикация е по-скоро еднократна. Не е нужно да поддържаш профила си. Snapchat е върхът за нашето поколение“.

„Мисля, че прочетох статия, за която ми каза приятел. Но идеята си беше яка и още когато за първи път чух да го споменават.“

„Приятел, който живееше на нашия етаж се погрижи да го инсталира на всички съседи“.

„Живеех в къща с още петима души и един ден ми съобщиха, че аз присъствам в техните Snapchat-ове. Бях учуден. Имаше мои снимки и видеоклипове, за които не съм подозирал. И големият страх да не изпускам нещо яко. След това друг приятел ме убеди, че всичките му познати са „SnapChat богове“. И така чудейки се какви мои видеоклипове мога да видя там и от желанието да не изпускам нищо интересно реших да се присъединя и беше много яко, защото го направих на рождения си ден“.

Много ли от приятелите ти имат Snapchat?

„Да! Мисля, че около 100 приятели са в мрежата“

„Аз и съквартирантът ми го ползваме всеки ден“

„Повечето, ако не и всички. По-скоро е странно ако нямаш Snapchat“

„В сравнение с Facebook, Twitter или Instagram – имам доста малко приятели на Snapchat. Може би защото в Snapchat има някаква интимност и се опитвам да не добавям хора, с които не планирам да си пиша лични съобщения“

Колко често използвате Snapchat?

„Пускам клипчета около 5 пъти всеки ден, но имам приятели, които не си лягат преди да пуснат 10 клипчета“

„Най-малко 20 клипчета на седмица, но когато имам нещо наистина яко да споделя. Имам доста сладка Snapchat история. Някои от приятели ми, с които комуникирам с клипчета, пускат нови всеки ден. Просто нещо ежедневно и снимки“

„От два до 5 клипа на ден. Използвам го често, когато готвя вечеря и записвам цялото шоу“.

„Обикновено се опитвам да пусна поне две клипчета на ден до определени приятели, по едно и също време. Опитвам се да съм в крак. Проверявам апликацията си всеки ден, но не пускам клипове всеки ден“.

Кои функции на SnapChat използвате най-често? ( изпращане на снимки, пращане на видеоклипове, чат, Snapcash)

„Пращам снимки, видеоклипове, гледам живи връзки и си чатя, когато някой ми прати як клип, който искам да следя. Никога не съм използвал Snapcash. Snapchat се хаква лесно, за да използва Snapcash като честа опция, за да си разменям пари с някой от останалите потребители“.

„Определено гледам снимките и клиповете на другите потребители, понякога отговарям на някой, който е пуснал нещо наистина интересно. Никога не ползвам Snapcash, изглежда ми несигурно“.

„Най-много обичам снимки и видеоклипове. Не ползвам приложението за чат, защото предпочитам други месинджъри. Никога не бих използвал Snapcash“.

„Любимата ми опция е „MyStory“, защото записва целия ти ден и ти дава възможност да преглеждаш най-яките си моменти“

„Снимки и видео. Когато някой иска да чатим, се питам „Защо?“ и не виждам смисъл от Snapcash, когато има други, по-лесни варианти като Venmo“

За какво ползвате Snapchat?

„Обичам да споделям странни неща, които виждам навън, видеоклипове на смешни приятели и снимки с текстове, когато има събития и истории, които искам да споделя. Също и грозни селфита. Когато направиш грозно селфи за някой, така разбираш, че сте близки приятели“.

„Използвам го само за смешни снимки и да показвам какво правя на приятелите си. Има хора, които го предпочитат пред писането. Някои от приятелите ми пращат различни цветове като снимка и пишат върху фона какво искат да кажат“

Snapchat e последният писък на модата – потребителите искат да споделят животите си с другите и да получават коментари, но без да имат нужда да складират информацията. Фейсбук позволява да качваш снимки, но кой иска да гледа 30 снимки на това как си играеш с кучето си? И кой иска да си пази вечно твоите спомени? Snapchat е лесен начин да отговориш на въпроса „Какво правиш в момента“ отколкото Facebook. Използвам го, за да поддържам приятелствата си и за всичко, освен за свалки“.

Snapchat става ли за свалки?

„Никой от приятелите ми не го ползва за свалки!“

„Да кажеш, че Snapchat е за свалки, е като да кажеш, че Facebook е за ръчкане. Една малка социална реакция, която може да се случи и на по-голяма платформа. Хората може да са го правили в началото на Snapchat – не познавам хора, които да пускат секси видеоклипове там“.

„Веднъж или два пъти съм качвал по-секси видеоклипове, но те бяха адресирани до тогавашния ми приятел, който бе твърде далеч за дълго време. Това не е идеята на Snapchat“.

„Никога не ми е минавало през ума да ползвам Snapchat за свалки и секси видеоклипове. Повечето потребители не го ползват за това. Всички по-лични снимки биха могли да бъдат пратени на мейл. Snapchat не съхранява снимките повече от 10 секунди, в които можеш да си направиш скрийншот, което някак обезсмисля свалките. Така че по-скоро Snapchat e за приятели“.

Мислите ли, че ще използвате Snapchat толкова често и след няколко години?

„Мисля, че ще го ползвам по-често, защото нещата стават все по-добре.“

„Не виждам причина да спра да го ползвам. Някак си съм го интегрирал в живота си към момента“

„Нямам идея колко време ще е популярен Snapchat. Определено не знаех, че ще го ползвам преди три години, когато за първи път го пробвах. Предполагам, че също ще омръзне на хората след време. И ще се появи някое ново приложение“

„Ако всеки продължи да го ползва толкова често, колкото сега, и аз ще продължа. Честно, не си представям живота без Snapchat сега. Имам толкова много приятели, които следя, а те правят наистина луди неща. Snapchat е вариант, с който можеш да видиш нещо през очите на другите, което Facebook и Instagram не предлагат като опция. Нямам идея, но моят най-добър приятел живее на остров и обожавам да гледам неговите клипове, за това какво вижда и прави там“.

Има ли смисъл от Snapchat за възрастните?

„Не. Всеки, който има регистрация в Snapchat и е над 35 години е може би регистриран и в семейния чат WatchDog“

„Ползвам Snapchat с майка ми и всъщност е смешно, защото тя не разбира грам от технологии и прави нечувано смешни селфита. По-големите тийнейджъри и хората над 2 години го ползват и е яко. Имам предвид споделят какво правят през почивните дни и какво не правят“.

„Не мога да кажа, че има кой знае каква полза. Той е нещо като игрите на телефона. Забавно е, но не е необходимост. Всеки може да го ползва, но зависи и от това дали правите нещо интересно. Моите родители никога не биха използвали Snapchat, но също не смятам, че и 20-годишният ми брат не би го ползвал, не е негов тип приложение. Но той има приятели, които имат Snapchat и с времето може и той да се изкуши. Зависи от обкръжението ти“.

„Това е бърза,визуална комуникация. Мога да си представа майка ми с нейния компютър и Snapchat; например да й прави снимки, за да разбере кой бутон да натисне вместо да й обяснявам това.“

„Snapchat“ е само за хора, които са технически грамотни и разбират приложението, но не го приемат твърде на сериозно“.

Нещо друго, което искате да допълните за Snapchat?

„Споменахме ли Snap art? Това е любимата ми част. Харесва ми колко истински са видеата, Няма начин да ги обработваш. Като парченце живот, което е уникално и интересно. Харесва ми и идеята, че видеото може да бъде гледано само веднъж и то само от приятелите ти. Snapchat е най-якото нещо“.

„Мисля, че много от потребителите са момчета, които искат снимки на момичета. Когато за първи път използвах Snapchat, можех да сложа филтър кой да ми праща видеоклипове. Разреших на всички и получих много искания за снимки от мъже. Бързо промених настройките, но със сигурност все още има момичета, които получават подобни искания“.

„Snapchat успя да се намести в нишата, която е част от бъдещето, именно защото позволява на поколението да създава нещо. Истината е, че профилът на потребителя просто не съществува. Така можеш да правиш предположения за потребителите, но никога да не разбереш истината за тях“.

 
 
Коментарите са изключени