shareit

Природозащитници атакуват проектозакона за концесиите

| от chronicle.bg |

„Законът за концесиите е крайно лобистки и дава възможност за т.нар. вечни концесии. Самото му изготвянето му е изключителен пример за това как се приватизира и самият законодателен процес, защото в изготвянето му участва правна кантора, която работи за големи фирми-концесионери.“

Това каза в предаването „Преди всички“ Александър Дунчев от WWF България и коалицията „За да остане природа в България“. По думите му бързането около законопроекта издава, че той е важен за управляващите в прокарването на т.нар. втора вълна на приватизация на малкото останали публични ресурси. Дунчев нарече проекта „най-лобисткият случай в законотворчеството ни“.

В този закон не се защитава по-добре публичния интерес на държавата, защитават се повече интересите на частната страна, обясни още Александър Дунчев и допълни, че досегашният закон за концесиите не се прилага качествено, а държавата едва съумява да контролира този процес, защото е проядена от корупция:

Ако се либерализира режима с пряко договаряне – това ще бъде основният метод за вкарване на „наши фирми“. Ако концесиите се одобряват от отделни министри ще бъде много по-лесно да купиш един министър. Либерално ще могат да се пускат „наши фирми“ да крадат.“

От 20 предложения на природозащитниците е прието само едно, съобщи Дунчев. Неправителствените организации настояват проектът да бъде върнат и спрян, както и да се изпрати за съгласуване с Европейската комисия и комисията БОРКОР:

Трябва да се даде знак, че не може повече с пари на данъкоплатеца закони да се пишат от лобистки кантори, работещи за частни фирми„.

 
 
Коментарите са изключени