shareit

Приказка за две лисици: най-добра wildlife фотография

| от chronicle.bg |

Снимката, която спечели конкурс за най-добра фотография на дивата природата, е дело на любителя фотограф Дан Гутоски.

Фотографията улавя момента, в който червена лисица отмъква трупа на своя полярен братовчед след смъртоносна атака в националния парк Вапуск в Канада.

„Това е най-добрата снимка, която съм правил в живота си“, споделя Дан пред BBC. „Най-впечатляващият й аспект според мен е симетрията – има симетрия в главите, телата и опашките – и дори в израженията на муцуните“, добавя той.

На първо време, изглежда, че червената лисица си сваля зимното палто. Не са редки случаите, в които червените лисици, които са по-едри, ловуват своите арктически събратя на територията на Канада, където двата вида съжителстват.

Специалисти по дивата природа са докладвали за конфликта между животните, но това е първият път, когато нападение на една лисица над друга е документирано на снимка.

Кейти Моран, старши редактор в National Geographic, също определи снимката като силно послание към хората за опасностите от промените в климата. По-високите географски ширини бързо се затоплят, което кара животни, които обикновено нямат контакт едно с друго, да пресичат пътищата си.

„Докато в арктическия и субартическия пояс става все по-топло, червената лисица се движи все по на север и навлиза в територията на полярната лисица. Докато това се случва, ще ставаме свидетели на още подобни случки“, коментира тя.

Дон Гутовски бе награден като „Фотограф на дивата природа на годината“ на официална церемония в Лондонския природонаучен музей. Съдиите са избирали измежду 42,000 фотографии от почти 100 държави.

„Приказка за две лисици“, както е наречена снимката-победител, ще бъде изложена в музея от другата седмица.

Може да видите снимката, както и фотографиите, спечелили други категории в конкурса в галерията.

 
 
Коментарите са изключени