Приказка за две лисици: най-добра wildlife фотография

| от chronicle.bg |

Снимката, която спечели конкурс за най-добра фотография на дивата природата, е дело на любителя фотограф Дан Гутоски.

Фотографията улавя момента, в който червена лисица отмъква трупа на своя полярен братовчед след смъртоносна атака в националния парк Вапуск в Канада.

„Това е най-добрата снимка, която съм правил в живота си“, споделя Дан пред BBC. „Най-впечатляващият й аспект според мен е симетрията – има симетрия в главите, телата и опашките – и дори в израженията на муцуните“, добавя той.

На първо време, изглежда, че червената лисица си сваля зимното палто. Не са редки случаите, в които червените лисици, които са по-едри, ловуват своите арктически събратя на територията на Канада, където двата вида съжителстват.

Специалисти по дивата природа са докладвали за конфликта между животните, но това е първият път, когато нападение на една лисица над друга е документирано на снимка.

Кейти Моран, старши редактор в National Geographic, също определи снимката като силно послание към хората за опасностите от промените в климата. По-високите географски ширини бързо се затоплят, което кара животни, които обикновено нямат контакт едно с друго, да пресичат пътищата си.

„Докато в арктическия и субартическия пояс става все по-топло, червената лисица се движи все по на север и навлиза в територията на полярната лисица. Докато това се случва, ще ставаме свидетели на още подобни случки“, коментира тя.

Дон Гутовски бе награден като „Фотограф на дивата природа на годината“ на официална церемония в Лондонския природонаучен музей. Съдиите са избирали измежду 42,000 фотографии от почти 100 държави.

„Приказка за две лисици“, както е наречена снимката-победител, ще бъде изложена в музея от другата седмица.

Може да видите снимката, както и фотографиите, спечелили други категории в конкурса в галерията.

 
 

Мъжете се ориентират по-добре от жените

| от chr.bg |

Американски учени доказаха, че мъжете се ориентират „значително по-ефикасно“ от жените.

Затова господата достигат до крайната точка по-бързо. Това се дължи главно на факта, че те използват пряк път, докато дамите предпочитат да се придържат към проверения маршрут.

Учените от университета на Санта Барбара са работили с две групи участници и компютърни симулации на лабиринт. Макар и много от жените да са се ориентирали не по-зле от мъжете, средно те стигали до дестинацията за по-дълго време. Дамите също по-често се отклонявали, което е признак за лошо използване на ориентири.

По-лошото ориентиране на жените може да се обясни с разлики във възприемането на пространствена информация, както и с по-слабата обиграност във виртуалната реалност, защото мъжете отделят много повече време за видеоигри.

 
 

Морган Фрийман отхвърли обвиненията в сексуални посегателства

| от chr.bg |

Холивудският актьор Морган Фрийман отхвърли отправените срещу него обвинения в сексуални посегателства ,като не отрече, че понякога се шегува доста неудачно с жените и им отправя неуместни комплименти.

По-рано тази седмица Си Ен Ен огласи журналистическо разследване, според което няколко жени са обвинили Фрийман в посегателства и неприлично поведение. Чернокожият актьор отговори, че „всички жертви на сексуални посегателства заслужават да бъдат изслушани“. Но екранната знаменитост изтъкна, че не трябва да бъдат приравнявани ужасните случаи на насилие от сексуален характер с неуместните комплименти и хумора.

Фрийман сам призна, че често се опитва да се шегува с мъже и жени по един безгрижен и весел начин. „Ясно е, че шегите ми не винаги се получават, както би ми се искало. Поради тази причина се извиних и продължавам да се извинявам на засегнатите и огорчените!“, заяви актьорът.

 
 

„John Wick 3″: снимки на Киану Рийвс зад кадър

| от chr.bg |

„John Wick: Chapter 3″ е в процес на снимане. В третата част от франчайза до кървавия Киану ще застане не друг, а очарователната Хали Бери.

За сега не знаем нейната част. тя беше забеязана на снимачната площадка в кежуъл облекло, но не е ясно дали това са дрехите на образа й или нейните собствени.

Киану Рийвс изглежда, както винаги в тази роля, окървавен и лош.  Вижте още негови снимки в галерията ни.

halle-berry-john-wick-set-keanu-reeves-01

 
 

Отиде си художникът Светлин Русев

| от chronicle.bg |

На 84-годишна възраст почина големият български художник и общественик Светлин Русев. Той е издъхнал в дома си.

Роден е на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Член на БКП от 1971 г.

Светлин Русев е един от най-изявените български творци на XX и XXI в.

Русев работи като живописец и монументалист. От 1961 г. участва в общи изложби и в представителни изложби на българското изобразително изкуство в чужбина.

Той е носител на редица отличия и награди. Правил е изложби у нас и в чужбина. Негови творби са изложени в Национална художествена галерия в София и са част от много художествени галерии и частни колекции у нас и в чужбина