shareit

Приеха нови мерки за икономии и по-висок ДДС в Гърция

| от chronicle.bg |

Гръцкият парламент прие късно снощи новите мерки за икономии. Вотът протече на фона на множество протести срещу предложенията на управляващата коалиция на „СИРИЗА“ и партията „Независими гърци“.

Новият закон предвижда създаването на нов фонд за управление на средства, получени от приватизация на държавна собственост и увеличение на редица косвени налози, от чието събиране правителството се надява да получи допълнително почти 2 милиарда евро.

Със задна дата от януари 2016 година се увеличават данъците върху недвижимите имоти, хазарта, взаимните фондове и компаниите за управление на ценни книжа, ако годишните им постъпления са над 33 милиона евро.

От 1 юни се предвижда и повишаването на данъка за добавена стойност от 23 на 24 процента.

С възгласи „крадци“ и „предатели“ над 10 хиляди гърци протестираха пред парламента в Атина срещу новите по-високи данъци и поредното орязване на пенсии и заплати.

Въпреки протестите, законът беше подкрепен от депутатите от управляващата коалиция. Със 153 гласа „за“ беше прието покачването на ДДС върху стоки и услуги на 24%. Повишава се и акцизът върху горивата.

„Вземаме последните трудни решения, започва истинска пролет за гръцката икономика“, каза премиерът Ципрас. Лидерът на крайнодясната „Златна зора“ прикани цялата опозиция да подаде оставка и призова за извънредни избори.

Гръцкият парламент тази вечер гласува вдигането на ДДС и увеличаване на акцизите. Проектът има за цел да събере близо 2 милиарда евро и е част от мерките,с които страната ще получи допълнителни средства по споразумението с кредиторите.

 
 
Коментарите са изключени