shareit

Прецедентът да гласуваш „Въздържал се“

| от chronicle.bg |

САЩ са на път да създадат интересен прецедент, като приемат, без да налагат вето, ООН да осъди американското търговско ембарго срещу Куба, предава Associated Press.

Администрацията на американския президент Барак Обама разглежда варианта да гласува „въздържал се“ по време на гласуване в Общото събрание на ООН.

На ежегодната Генерална асамблея ще бъде гласувана изготвена от Куба резолюция, която призовава за вдигане на ембаргото. Вотът може да се проведе следващият месец.

Все още не е взето решение, подчертават източници от американската администрация. Но самото обсъждане да се гласува „въздържал се“ е безпрецедентно, отбелязва агенцията.

Нечувано е страна членка на ООН да не се противопоставя на резолюции, които критикуват собствените й закони. Ако Вашингтон не се противопостави активно на резолюцията, администрацията на Обама реално ще заеме страната на ООН срещу Конгреса, който отказва да вдигне ембаргото срещу Куба, въпреки че американският президент призовава за това от месеци.

От декември 2014 година Обама натиска Конгреса да спре продължаващото вече 54-години търговско ембарго.

Така за първи път САЩ могат да променят политиката си към Куба в ООН.

Приеманите от Общото събрание на ООН резолюции не са със задължителен характер.

Възможно е САЩ да се въздържат, ако текстът на резолюцията е значително променен от предишни години. Администрацията е открита да обсъди поправки на текста с кубинците и други, което не е правено никога преди от американски дипломати, добавиха представителите.

 
 
Коментарите са изключени