shareit

Предвижда се категоризиране на плажовете в четири групи

| от chronicle.bg, по БТА |

Готвените промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие предвиждат плажовете да бъдат разпределени в четири основни групи. Това съобщи днес във Варна по време на среща с концесионери и наематели на морски плажове министърът на туризма Николина Ангелкова.

В първата група ще са плажовете в урбанизираните територии. Втората група са плажовете в неурбанизирани територии, но в близост до курортните комплекси. В третата група са плажовете, които също не са в урбанизирана територия, но са отдалечени от курортите. В последната група специфичните плажове, които са за природосъобразен туризъм. Министърът уточни, че плажовете от тази група няма да могат да бъдат отдавани на концесия или под наем.

Ангелкова каза, промените в закона трябва да бъдат внесени в Министерски съвет в края на октомври, а след това и в Народното събрание. До края на септември – средата на октомври трябва да приключат обществените обсъждания за предлаганите промени. През октомври ще се проведе и широка дискусия по предложенията.

Министърът коментира още, че се подготвя и наредба към закона, в която ще има всички характеристики на всеки плаж и информация кой плаж в коя група попада. Министерството работи и по нова методика за определяне на концесионните възнаграждения. При избора на концесионер 40 процента тежест ще има цената на плажните принадлежности. За целта са подготвени и базови цени за чадър и шезлонг, които са съобразени с местоположението на плажовете. Ангелкова уточни, че това ще важи за новите концесии.

В момента от 234 плажа само 55 са отдадени на концесия, а други 82 – под наем, каза още министърът. Тя изрази надежда, че с промените ще се повиши интересът към безстопанствените плажове.

Ангелкова каза още, че се водят преговори с големите туроператори за сезон 2017 и договарянето върви на същото ниво като за това лято.

 
 
Коментарите са изключени