shareit

Предизборната надпревара в САЩ през обектива на Скот Брауър

| от chronicle.bg |

Партийни привърженици в екстаз, хартиени декорации, срещи с избиратели в бирарии и хамбари, сладоледи и барбекю, километри кабели. Доналд Тръмп, Хилъри Клинтън и всички неуспели да получат партийните номинации за президент намират място във фотографска изложба, която трудно може да се подмине.

Фотожурналистът Скот Брауър запечатва дългата кампания за президент на САЩ в неочаквана светлина. Той пристига в София за изложбата си на 99 фотографии от проекта си „Най-лошото парти, на което съм бил“.

Откриването е на 8-и септември, четвъртък, от 19:00 часа в галерия VIVACOM Art Hall (ул. „Гей. Й. Гурко“ 1, бивша Телефонна палата). Жителите и гостите на столицата ще могат напълно безплатно до края на следващата седмица да разгледат един от най-популярните в световен мащаб актуални фотографски проекти.

Авторът е у нас по покана на Фондация „БГ прес фото“, с изключителната подкрепа на Посолството на САЩ и в партньорство с „Виваком“ и „Фотосинтезис“. По време на престоя си той ще открие изложбата, ще преглежда безплатно портфолиа, ще консултира фотографи в уъркшоп, ще води отворен семинар на тема „Документално-фотографски проекти – от идеята, през плана, финансирането, изпълнението, мотивацията, до представянето и печалбата“ и ще представя други свои проекти на вечерна прожекция.

Скот Брауър документира вътрешнопартийните надпревари („праймърис“) на кандидат-президентите в щата Ню Хемпшир. В САЩ това е напрегната борба за спечелване на първичния вот за кандидати на републиканците и демократите. Желаещите да получат номинация трябва да си осигурят достатъчно средства за шумна кампания, добър екип с умни стратегии, да пътуват и да се срещат с избирателите и посредством всевъзможни инициативи и събития, да спечелят техния глас на предварителните избори по щати.

Политическо събитие или карнавал? В шумотевиците, сред тълпите и шарени украси Скот Брауър окъпва в остра светлина заобикалящата бутафория с мощната си светкавица. Със стилистиката на „моментна снимка“ той запечатва моменти и детайли, които разкриват събитията отвъд желания от техните организатори естетически облик. Проектът се разгръща и включва и събитията след първичните кандидатпрезидентски вотове, като националните конгреси на двете партии в Кливланд, Охайо, и във Филаделфия, Пенсилвания.

В навечерието на президентските избори и у нас, и отвъд Океана, изложбата „Най-лошото парти, на което съм бил“ ни позволява да усетим духа на надпреварата за президент на САЩ. Също и да направим паралел между активните кампании за изборите в САЩ, които са като своеобразен празник за артистичните и емоционални привърженици и противници, и изборите у нас – състоящи се предимно във вътрешнопартийни свади, сиви участия в ТВ предавания, скучни листовки и плакати и безвкусни концерти.

Тук можете да намерите повече подробности за събитието. Галерия с избрани изображения можете да видите по-горе.

 
 
Коментарите са изключени