shareit

Празнуваме ли международния ден на здравето?

| от chronicle.bg |

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването.

7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник.

Един от основните проблеми, пред които в последните години е изправено родното здравеопазване, остава желанието на българските специалисти да се усъвършенстват и да работят в чужбина. За 2014 г. Българският лекарски съюз издаде най-много сертификати за работа в чужбина, откакто изобщо се води статистика. 548 лекари пожелаха да напуснат страната ни през 2014-а, а 524 – през 2015 г.

От началото на годината до настоящия момент от българското здравеопазване са се откази 142-ма медици. Тревожната тенденция определя средната възраст на работещите у нас лекари, която към момента е 55 години.

Дали на фона на конфликтите в родното здравеопазване, днешният ден е повод да празнуваме или да се замислим, е спорно. Във всички случаи, на деня на лекарите е желателно да изразим своята признателност към тях и да ги подкрепим.

 
 
Коментарите са изключени