shareit

Правят ли ни селфитата щастливи

| от chronicle.bg |

Искате да бъдете щастливи? Вземете смартфона си и насочете камерата към себе си. Ново изследване твърди, че селфитата действат позитивно на настроението.

Според Google през 2014 година са публикувани най-малко 93 милиона селфита на ден, само от телефони с Андроид, а Pew Research Center отбелязва, че 91 на 100 от тийнейджърите са пускали свое селфи онлайн.

Селфитата обаче наистина дразнят всички на възраст над 40 и обикновено се свръзват от медиите с нещастни резултати. Миналата година например имаше повече жертви на селфита отколкото на акули – най-вече заради падане от високо, блъскане от превозно средство и дори заради промушване от бик. Селфито е свързвано и сментални проблеми – изследване от 2014 година на университет в Охайо показа, че мъжете, които публикуват най-много селфита в социалните медии са и носители на най-много нарцистични и психопатични характеристики. Затова и когато шеговита новина от 2014 година приписа на селфитата отговорността за ново психично разстройство, мнозина се вързаха.

Според ново изследване обаче селфитата може да се окажат свързани с щастието, не и директно обаче. То е относително малко и включва 14 студенти, на които е казано да се усмихнат и да си правят селфита по три пъти на ден в продължение на три седмици. Тези снимки се запазват на приложение в Android и могат да бъдат виждани само от участниците и изследователите. Нищо не бива публикувано в социалните медии, но когато студентите виждали сами усмихнатите си лица, настроените им видимо се подобрявало. Според Ю Чен, водещият автор на изследването все пак признава, че не селфитата правят студентите щастливи, а усмивките им.

 
 
Коментарите са изключени