Прага – градът на явните съкровища

| от Теодор Спасов |

Има градове по света, които изглеждат толкова добре съхранени и съвършени, че сякаш са изваяни от приказки за принцове и принцеси. Без съмнение чешката столица е едно от тези прекрасни места.

Когато човек посети красивата Прага, той често може да се запита дали Шарл Перо и братята Якоб и Вилхелм Грим не са се вдъхновили именно от нейните прелести, преди да пресъздадат „Снежанка“ или „Спящата красавица“ през своите пера. А българският турист може да си представи как гордо е крачил по Карловия мост Алеко Константинов преди около 130 години и какви емоции е предизвикала у него всичката заобикаляща го красота…

Но докато Прага е била почти недостъпна за нашите предци-съвременници на Алеко Константинов, то днес това изобщо не е така. Чешката столица се намира на около 14-15 часа с автомобил и само на около 2 часа със самолет от София. А спомените от преживяването да видиш този приказен град остават завинаги.

Приказният златен град

dav

Жителите на Златна Прага – както често е наричан градът – без съмнение имат повод да бъдат едни от най-щастливите хора. Градът, в който живеят, е един от най-красивите в света (ако не и най-красивият). Не е нито малък, нито пък много голям. По население и площ е сходен със София.

В Прага има много паркове с красиви фонтани и статуи. И красиви цветни сгради абсолютно навсякъде. Те изглеждат точно като нарисувани на пощенска картичка от едно време. Местните изглеждат много спокойни, а и вероятно се чувстват така.
Целият център на Прага буквално изглежда като декор от приказка. Пражкият център поне на око е няколко пъти по-голям от софийския. В него няма високи сгради, с изключение на една не много висока телевизионна кула. Повечето постройки са на 4-5 етажа, като всяка една от тях представлява уникална забележителност сама по себе си.

По сградите има много статуи и най-различни красиви орнаменти. Често балкончетата и прозоречетата са украсени от цветя. Много от покривите представляват високи кули. Други покриви са по-полегати и наподобяват шапчици. Всяка една разходка както по големите, така и по малките улички на Прага е истинско удоволствие. В един момент човек просто се отказва да снима и започва да се наслаждава на красотата.

Основни забележителности

Прага е град, разделен формално на 10 части вместо на квартали. Повечето забележителности са разположени в първата, втората и третата част. Зимата обикновено е много студена, а най-приветливите за туризъм сезони без съмнение са пролетта, лятото и ранната есен.

Основните забележителности на Прага са Карловият мост, катедралата Свети Вит и Пражкият часовник. Точно това са и местата, на които има най-много туристи. В повечето дни туристите от цял свят са толкова много, че човек се чувства като на рок концерт. И въпреки навалицата по тези места, удоволствието от това, че човек е в толкова красив град не го напуска дори и за миг.

От двете страни на Карловия мост се извисяват високи кули, от които се отваря невероятна панорама към червеникавите покриви на града. А на всеки 15-ина метра по моста се извисява красива статуя. От него се отваря чудесна гледка към „Храдчани“ и към крайбрежните улици на града.

Що се отнася до Пражкия часовник, важното е да се отбележи, че той далеч не е единствената красива часовникова кула в града. Но той е характерен със своя уникален механизъм, по-точно с фигурките на светци. И на всеки кръгъл час нова фигурка на светец замества предишната.

dav

Дворецът „Храдчани“ и Националният музей също са сред най-посещаваните от туристите забележителности. Дворцовият комплекс се намира на висок хълм, затова е добре да се приготвите с удобни обувки преди да го посетите. А на отиване или на връщане бихте могли да закупите сувенири за спомен и подаръци на сравнително ниски цени от уютните магазинчета по пътя. Непременно се разходете по Златната улица, където бихте могли да видите домовете и работилниците на пражките занаятчии такива, каквито са изглеждали едно време.

В „Храдчани“ можете да видите и зловещата страна на приказките – уреди и помещения за мъчения, затворнически килии и дори човешки скелети.

Какво да вкусим и как още да се забавляваме

Вкусната чешка бира я има навсякъде в Прага – както в препълнените с туристи места, така и в по-спокойните улички на центъра. Непременно я опитайте.

Не пропускайте да опитате и традиционните за Чехия захарни комини. Те много приличат на козунаци отвън, но отвътре са празни. И така всъщност човек яде най-сладката част на козунака – коричката. Комините се предлагат с най-различни пълнежи: със сладолед, с течен шоколад и дори със плодове.

Няма как да не Ви направи впечатление, че в много от магазините в центъра на града се предлагат за освежаване и измити плодове, готови за консумация. В центъра има и много студия за тай-масажи, малки и уютни ресторантчета и бирарии.

Не пропускайте да се разходите с корабче по река Валтава. Разходката продължава около час, като на няколко езика се съобщава историята на някои от най-красивите крайбрежни забележителности. Разходката с корабче по реката струва около 25 лева.

Как се стига до Прага?

IMG-7e36a0e7c7be7d06b35365307503897e-V

Времето, за което ще стигнете с автомобил от вкъщи до Прага, зависи от много фактори: откъде точно в България ще тръгнете, с каква средна скорост ще се движите, колко често ще спирате за почивка и най-вече от това колко дълго ще чакате на границите. Най-дълго се чака на границата между Сърбия и Унгария, тъй като тя е граница на Европейския съюз. Ако сте любител на тютюна и изберете да пътувате с автомобил, непременно се презапасете с цигари преди да влезете в Унгария. Тютюневи изделия там се продават само в специални магазини, които може да бъдат намерени единствено в градовете.

Друг начин да стигнете до Прага е с автобус. Пътуването с автобус до чешката столица за някои е приятно приключение, а за други е бавно и уморително. От София до Прага се стига за около 21 часа, като билетът в едната посока струва около 100-120 лв.

Най-бързият и удобен начин да стигнете до Прага е със самолет. Има директни полети от летище „София“ и се стига за по-малко от 2 часа. Цената на еднопосочен билет е около 300 лева, като много зависи и от това в какъв момент ще си закупите билета. От летището в Прага има много бърз и удобен транспорт до центъра на града, като се стига за около час. На летището трябва да вземете автобус 119 и да слезете на спирка „Nádraží Veleslavín“. От нея може да вземете метро и да слезете на удобната за вас централна метростанция.

Градски транспорт

Системата на градския транспорт в Прага без съмнение е една от най-добрите в Европа, а вероятно и в света. Няма друг град, в който трамвай или автобус да се чака по-малко от 2 минути, а в най-лошия случай само 5 минути. Те са буквално един след друг.

Билети се закупуват от машини на спирките и от магазини. С един билет може да се прекачвате на колкото превозни средства пожелаете, като той важи за определено време. Билет за 30 минути струва 24 чешки крони (1,83 лв), а за 90 минути струва 32 крони (2,44 лв). Билет за 24 часа струва 110 крони (8,37 лв), а за 72 часа – 310 крони (23,59 лв).

dav

Настаняване

Прага е туристически град и като всеки такъв в нея има много възможности за настаняване. Цените на повечето нощувки са между 100 и 250 лева за двойна стая. Но се намират и малко по-скромни, но достатъчно добри хотели, в които нощувките възлизат на не повече от 70-80 лева за двойна стая.

***

Независимо в кой сезон, с какъв бюджет и за колко дни човек може да посети чешката столица, няма никакво съмнение, че ще остане изключително впечатлен от нейната прелест. И когато си тръгне ще си обещае, че ще дойде отново в града, в който съкровищата не са скрити. А тъкмо напротив – те са явни за всички жители и гости. И могат да бъдат видени и докоснати абсолютно навсякъде.

 
 

Как да не ни е срам, докато минаваме покрай съседите си, които чистят

| от |

Вчера беше санитарният полуден 2018. Това е доста досадно. Тарикатлъкът, за разлика от хигиената, е всеки ден и затова имаме няколко съвета как да избегнем лошите погледи изпод потните вежди на живущите с нас.

Разбира се, ако сте ония, дето не плащат 2 лева такса за вход на месец от години, нашите съвети ще ви се сторят дилетантски наптъни без елементарна елегантност. Въпреки това ще ви посъветваме само да внимавате, докато съседите събират боклука, да не ви мушнат и вас в някоя торба.

 

1. Гледай си в телефона или се прави, че говориш с някого по него. Важи всъщност при всякакви обстоятелства. Ако си много много нагъл, по този начин можеш и арест да избегнеш.

 

2. Викни някой приятел, бивш военен, да върви с теб все едно си арестант. Важното е да размахва пистолет и да носи някаква синя униформа, може и на контрола от градския, никой не прави разлика. По този начин отърваваш и още една душа от мъката на чистенето.

 

3. Купи торта и ходи навсякъде с нея. Става и с опакована кутия като подарък или пък букет цветя, няма значение. Всички ще си мислят, че имаш други глупости на главата и ще проклинат защо и те не са поканени.

 

4. Запали си апартамента. Ще бъде трудно да ви занимават с друго, докато от балкона ви хвърчат пламъци. Мнозина от съседите ви дори ще са щастливи.

 

Не е хубаво човек да се скатава така. Докато реално човек  не се скатае и не усети колко всъщност е хубаво. Успех!

 
 

А вие как ще споделите София с непознат?

| от chronicle.bg |

Как ще представите София на някого, който за пръв път идва на това многолико място? Няма верен отговор, зависи от вас… и от събеседника. Днес обаче е най-подходящия ден да видим едно такова представяне на София във видео, което ни показва едни от най-яките места в столицата – онези, които само местните си знаят и обикновено пазят само за себе си. То е продължение на поредицата, посветена на големите български градове и в него наш гид е колоритната и вечно усмихната Гергана Гугунска.

Тя е меломан, експерт в областта на комуникациите, изявен ценител на хубавите питиета и добрите барове, познавач на всяко кътче от този красив град. Гергана с огромна радост прие предизвикателството на Jameson да покаже София на Ина Сингеорзан от Дъблин такава, каквато я обича и каквато я споделя със своите най-близки приятели и гости.

Във видеото „Сподели София“ Гергана отвежда Ина, която е посланик на Jameson в България през последните 2 години, на най-любимите си места – скейт парка FIVE HIGH, най-високата стена за катерене на Балканите Walltopia, емблематичната и цветна улица „Шишман“, алтернативното и модерно място за артисти GIFTED, корнера на бръснаря Skinny J, едно от най-старите модни и tattoo студиа в България на братя Смокови, спиращите дъха гледки от Витоша, както и на едни от най-вкусните места за хранене и най-яките craft бирени барове – Made in Blue и Vitamin B. За Гергана София не спира да се развива, защото непрекъснато се появяват все повече нови локации, интересни не само за жителите на столицата, но и за нейните гости. Вълнуващо е, че колкото повече опознаваш тези места с хора, които не са част от ежедневието на града, толкова повече започваш да разбираш и харесваш София.

Поредицата „Сподели града си. С Jameson.“ стартира в морската ни столица Варна, след което се отправихме на пътешествие през красивият Бургас, малката Виена на балканите – Русе и градът, към който няма как да останем безразлични – сърцатият, вечен, цветен и артистичен Пловдив. Въпреки това, поредицата от вълнуващи видео истории няма как да бъде пълна без последното парче от пъзела – историята на Jameson от столицата, която расте, но не старее – София.

И понеже София е дом, Пънкарка и всички знаем, че има още хиляди лица, ви питаме, как вие бихте я споделили с непознат?

 
 

„Ангелите на чарли“ се завръща с повече от 3 ангела

| от chr.bg |

Предстоящият нов филм „Ангелите на чарли“ може да скъса с традицията и да ни покаже повече от стандартните 3 ангела. Така поне твърди Кристен Стюарт, която заедно с Наоми Скот и Ела Балинска ще бъде момичета на Босли.

Франчайзът за първи път се появява през 1978 година, когато трите полицайки са Кейт Джаксън, Фара Фосет и Жаклин Смит. За мнозина от нас обаче по-познатите ангели са Камерън Диаз, Дрю Баримор и Луси Лиу от филма през 2000 година, който вдъхновява още един през 2003. Има и телевизионен сериал, но той е прекалено неуспешен и спира само след 4 серии.

По думи на Стюарт в новия филм „ще има цяла мрежа от ангели, жени от цялото земно кълбо, които са свързани и си помагат“. Тя обясни и как филмът ще е „по-буден“ и феминистично настроен. Ангелите също така ще разчитат на собствените си бойни умения повече, отколкото на сексапила си.

„Предстоящият филм ще е топъл и смешен, а също земен и добронамерен като наистина показва как жените могат да работят заедно“, добави Кристен.

Можем да сме сигурни, че лентата ще има и комедиен аспект, с режисьор като Елизабет Банкс. Тя работи по „Pitch Perfect 2″, където ни доказа, че има тайминга и усещането за смешката.

 
 

Потвърдено: японски милиардер ще бъде първият турист на Луната

| от chronicle.bg |

Компанията на Илон Мъск – SpaceX – ще изпрати 42-годишният японски милиардер Юсаку Маезава на обиколка около Луната. Той ще бъде първият частен турист на подобно пътешествие.

Маезава се очаква да излети с ракетата Big Falcon – система, която компанията на Мъск разработва още през 2016-а. Мисията ще е първата с дестинация до Луната от тази на НАСА и Аполо 17 от 1972-а.

Тя беше официално обявена в седалището на SpaceX в Хоторн, Калифорния, и се предполага, че ще бъде извършена през 2023-а.

Според компанията това е важна стъпка към това обикновени хора да получат достъп до Космоса. До момента се знаеше единствено, че първият пътешественик ще бъде от Япония. Маезава планира да вземе със себе си 6 до 8 творци, с които да сподели преживяването.

Пътуването им ще трае 4-5 дена. През 2022-а Big Falcon трябва да бъде изпробван като товарен космически кораб.

Засега само 24 души са били до Луната и всички са американци. Времето за излитането все още не е ясно и зависи изцяло от времето, необходимо да бъде доизградена ракетата.

През 2017-а Мъск обяви, че ще изпрати двама космически туристи на обиколка около Луната. По тази причина от февруари миналата година SpaceX се концентрира върху разработката на Big Falcon.

Тази неделя Илон Мъск публикува в акаунта си в Twitter артистично изображение на това как ще изглежда ракетата, с  която ще летят пасажерите.


Тя би трябвало да е в състояние да изведе до 150 тона в околоземната орбита.