shareit

Прага – градът на явните съкровища

| от Теодор Спасов |

Има градове по света, които изглеждат толкова добре съхранени и съвършени, че сякаш са изваяни от приказки за принцове и принцеси. Без съмнение чешката столица е едно от тези прекрасни места.

Когато човек посети красивата Прага, той често може да се запита дали Шарл Перо и братята Якоб и Вилхелм Грим не са се вдъхновили именно от нейните прелести, преди да пресъздадат „Снежанка“ или „Спящата красавица“ през своите пера. А българският турист може да си представи как гордо е крачил по Карловия мост Алеко Константинов преди около 130 години и какви емоции е предизвикала у него всичката заобикаляща го красота…

Но докато Прага е била почти недостъпна за нашите предци-съвременници на Алеко Константинов, то днес това изобщо не е така. Чешката столица се намира на около 14-15 часа с автомобил и само на около 2 часа със самолет от София. А спомените от преживяването да видиш този приказен град остават завинаги.

Приказният златен град

dav

Жителите на Златна Прага – както често е наричан градът – без съмнение имат повод да бъдат едни от най-щастливите хора. Градът, в който живеят, е един от най-красивите в света (ако не и най-красивият). Не е нито малък, нито пък много голям. По население и площ е сходен със София.

В Прага има много паркове с красиви фонтани и статуи. И красиви цветни сгради абсолютно навсякъде. Те изглеждат точно като нарисувани на пощенска картичка от едно време. Местните изглеждат много спокойни, а и вероятно се чувстват така.
Целият център на Прага буквално изглежда като декор от приказка. Пражкият център поне на око е няколко пъти по-голям от софийския. В него няма високи сгради, с изключение на една не много висока телевизионна кула. Повечето постройки са на 4-5 етажа, като всяка една от тях представлява уникална забележителност сама по себе си.

По сградите има много статуи и най-различни красиви орнаменти. Често балкончетата и прозоречетата са украсени от цветя. Много от покривите представляват високи кули. Други покриви са по-полегати и наподобяват шапчици. Всяка една разходка както по големите, така и по малките улички на Прага е истинско удоволствие. В един момент човек просто се отказва да снима и започва да се наслаждава на красотата.

Основни забележителности

Прага е град, разделен формално на 10 части вместо на квартали. Повечето забележителности са разположени в първата, втората и третата част. Зимата обикновено е много студена, а най-приветливите за туризъм сезони без съмнение са пролетта, лятото и ранната есен.

Основните забележителности на Прага са Карловият мост, катедралата Свети Вит и Пражкият часовник. Точно това са и местата, на които има най-много туристи. В повечето дни туристите от цял свят са толкова много, че човек се чувства като на рок концерт. И въпреки навалицата по тези места, удоволствието от това, че човек е в толкова красив град не го напуска дори и за миг.

От двете страни на Карловия мост се извисяват високи кули, от които се отваря невероятна панорама към червеникавите покриви на града. А на всеки 15-ина метра по моста се извисява красива статуя. От него се отваря чудесна гледка към „Храдчани“ и към крайбрежните улици на града.

Що се отнася до Пражкия часовник, важното е да се отбележи, че той далеч не е единствената красива часовникова кула в града. Но той е характерен със своя уникален механизъм, по-точно с фигурките на светци. И на всеки кръгъл час нова фигурка на светец замества предишната.

dav

Дворецът „Храдчани“ и Националният музей също са сред най-посещаваните от туристите забележителности. Дворцовият комплекс се намира на висок хълм, затова е добре да се приготвите с удобни обувки преди да го посетите. А на отиване или на връщане бихте могли да закупите сувенири за спомен и подаръци на сравнително ниски цени от уютните магазинчета по пътя. Непременно се разходете по Златната улица, където бихте могли да видите домовете и работилниците на пражките занаятчии такива, каквито са изглеждали едно време.

В „Храдчани“ можете да видите и зловещата страна на приказките – уреди и помещения за мъчения, затворнически килии и дори човешки скелети.

Какво да вкусим и как още да се забавляваме

Вкусната чешка бира я има навсякъде в Прага – както в препълнените с туристи места, така и в по-спокойните улички на центъра. Непременно я опитайте.

Не пропускайте да опитате и традиционните за Чехия захарни комини. Те много приличат на козунаци отвън, но отвътре са празни. И така всъщност човек яде най-сладката част на козунака – коричката. Комините се предлагат с най-различни пълнежи: със сладолед, с течен шоколад и дори със плодове.

Няма как да не Ви направи впечатление, че в много от магазините в центъра на града се предлагат за освежаване и измити плодове, готови за консумация. В центъра има и много студия за тай-масажи, малки и уютни ресторантчета и бирарии.

Не пропускайте да се разходите с корабче по река Валтава. Разходката продължава около час, като на няколко езика се съобщава историята на някои от най-красивите крайбрежни забележителности. Разходката с корабче по реката струва около 25 лева.

Как се стига до Прага?

IMG-7e36a0e7c7be7d06b35365307503897e-V

Времето, за което ще стигнете с автомобил от вкъщи до Прага, зависи от много фактори: откъде точно в България ще тръгнете, с каква средна скорост ще се движите, колко често ще спирате за почивка и най-вече от това колко дълго ще чакате на границите. Най-дълго се чака на границата между Сърбия и Унгария, тъй като тя е граница на Европейския съюз. Ако сте любител на тютюна и изберете да пътувате с автомобил, непременно се презапасете с цигари преди да влезете в Унгария. Тютюневи изделия там се продават само в специални магазини, които може да бъдат намерени единствено в градовете.

Друг начин да стигнете до Прага е с автобус. Пътуването с автобус до чешката столица за някои е приятно приключение, а за други е бавно и уморително. От София до Прага се стига за около 21 часа, като билетът в едната посока струва около 100-120 лв.

Най-бързият и удобен начин да стигнете до Прага е със самолет. Има директни полети от летище „София“ и се стига за по-малко от 2 часа. Цената на еднопосочен билет е около 300 лева, като много зависи и от това в какъв момент ще си закупите билета. От летището в Прага има много бърз и удобен транспорт до центъра на града, като се стига за около час. На летището трябва да вземете автобус 119 и да слезете на спирка „Nádraží Veleslavín“. От нея може да вземете метро и да слезете на удобната за вас централна метростанция.

Градски транспорт

Системата на градския транспорт в Прага без съмнение е една от най-добрите в Европа, а вероятно и в света. Няма друг град, в който трамвай или автобус да се чака по-малко от 2 минути, а в най-лошия случай само 5 минути. Те са буквално един след друг.

Билети се закупуват от машини на спирките и от магазини. С един билет може да се прекачвате на колкото превозни средства пожелаете, като той важи за определено време. Билет за 30 минути струва 24 чешки крони (1,83 лв), а за 90 минути струва 32 крони (2,44 лв). Билет за 24 часа струва 110 крони (8,37 лв), а за 72 часа – 310 крони (23,59 лв).

dav

Настаняване

Прага е туристически град и като всеки такъв в нея има много възможности за настаняване. Цените на повечето нощувки са между 100 и 250 лева за двойна стая. Но се намират и малко по-скромни, но достатъчно добри хотели, в които нощувките възлизат на не повече от 70-80 лева за двойна стая.

***

Независимо в кой сезон, с какъв бюджет и за колко дни човек може да посети чешката столица, няма никакво съмнение, че ще остане изключително впечатлен от нейната прелест. И когато си тръгне ще си обещае, че ще дойде отново в града, в който съкровищата не са скрити. А тъкмо напротив – те са явни за всички жители и гости. И могат да бъдат видени и докоснати абсолютно навсякъде.

 
 
Коментарите са изключени