Прага – градът на явните съкровища

| от Теодор Спасов |

Има градове по света, които изглеждат толкова добре съхранени и съвършени, че сякаш са изваяни от приказки за принцове и принцеси. Без съмнение чешката столица е едно от тези прекрасни места.

Когато човек посети красивата Прага, той често може да се запита дали Шарл Перо и братята Якоб и Вилхелм Грим не са се вдъхновили именно от нейните прелести, преди да пресъздадат „Снежанка“ или „Спящата красавица“ през своите пера. А българският турист може да си представи как гордо е крачил по Карловия мост Алеко Константинов преди около 130 години и какви емоции е предизвикала у него всичката заобикаляща го красота…

Но докато Прага е била почти недостъпна за нашите предци-съвременници на Алеко Константинов, то днес това изобщо не е така. Чешката столица се намира на около 14-15 часа с автомобил и само на около 2 часа със самолет от София. А спомените от преживяването да видиш този приказен град остават завинаги.

Приказният златен град

dav

Жителите на Златна Прага – както често е наричан градът – без съмнение имат повод да бъдат едни от най-щастливите хора. Градът, в който живеят, е един от най-красивите в света (ако не и най-красивият). Не е нито малък, нито пък много голям. По население и площ е сходен със София.

В Прага има много паркове с красиви фонтани и статуи. И красиви цветни сгради абсолютно навсякъде. Те изглеждат точно като нарисувани на пощенска картичка от едно време. Местните изглеждат много спокойни, а и вероятно се чувстват така.
Целият център на Прага буквално изглежда като декор от приказка. Пражкият център поне на око е няколко пъти по-голям от софийския. В него няма високи сгради, с изключение на една не много висока телевизионна кула. Повечето постройки са на 4-5 етажа, като всяка една от тях представлява уникална забележителност сама по себе си.

По сградите има много статуи и най-различни красиви орнаменти. Често балкончетата и прозоречетата са украсени от цветя. Много от покривите представляват високи кули. Други покриви са по-полегати и наподобяват шапчици. Всяка една разходка както по големите, така и по малките улички на Прага е истинско удоволствие. В един момент човек просто се отказва да снима и започва да се наслаждава на красотата.

Основни забележителности

Прага е град, разделен формално на 10 части вместо на квартали. Повечето забележителности са разположени в първата, втората и третата част. Зимата обикновено е много студена, а най-приветливите за туризъм сезони без съмнение са пролетта, лятото и ранната есен.

Основните забележителности на Прага са Карловият мост, катедралата Свети Вит и Пражкият часовник. Точно това са и местата, на които има най-много туристи. В повечето дни туристите от цял свят са толкова много, че човек се чувства като на рок концерт. И въпреки навалицата по тези места, удоволствието от това, че човек е в толкова красив град не го напуска дори и за миг.

От двете страни на Карловия мост се извисяват високи кули, от които се отваря невероятна панорама към червеникавите покриви на града. А на всеки 15-ина метра по моста се извисява красива статуя. От него се отваря чудесна гледка към „Храдчани“ и към крайбрежните улици на града.

Що се отнася до Пражкия часовник, важното е да се отбележи, че той далеч не е единствената красива часовникова кула в града. Но той е характерен със своя уникален механизъм, по-точно с фигурките на светци. И на всеки кръгъл час нова фигурка на светец замества предишната.

dav

Дворецът „Храдчани“ и Националният музей също са сред най-посещаваните от туристите забележителности. Дворцовият комплекс се намира на висок хълм, затова е добре да се приготвите с удобни обувки преди да го посетите. А на отиване или на връщане бихте могли да закупите сувенири за спомен и подаръци на сравнително ниски цени от уютните магазинчета по пътя. Непременно се разходете по Златната улица, където бихте могли да видите домовете и работилниците на пражките занаятчии такива, каквито са изглеждали едно време.

В „Храдчани“ можете да видите и зловещата страна на приказките – уреди и помещения за мъчения, затворнически килии и дори човешки скелети.

Какво да вкусим и как още да се забавляваме

Вкусната чешка бира я има навсякъде в Прага – както в препълнените с туристи места, така и в по-спокойните улички на центъра. Непременно я опитайте.

Не пропускайте да опитате и традиционните за Чехия захарни комини. Те много приличат на козунаци отвън, но отвътре са празни. И така всъщност човек яде най-сладката част на козунака – коричката. Комините се предлагат с най-различни пълнежи: със сладолед, с течен шоколад и дори със плодове.

Няма как да не Ви направи впечатление, че в много от магазините в центъра на града се предлагат за освежаване и измити плодове, готови за консумация. В центъра има и много студия за тай-масажи, малки и уютни ресторантчета и бирарии.

Не пропускайте да се разходите с корабче по река Валтава. Разходката продължава около час, като на няколко езика се съобщава историята на някои от най-красивите крайбрежни забележителности. Разходката с корабче по реката струва около 25 лева.

Как се стига до Прага?

IMG-7e36a0e7c7be7d06b35365307503897e-V

Времето, за което ще стигнете с автомобил от вкъщи до Прага, зависи от много фактори: откъде точно в България ще тръгнете, с каква средна скорост ще се движите, колко често ще спирате за почивка и най-вече от това колко дълго ще чакате на границите. Най-дълго се чака на границата между Сърбия и Унгария, тъй като тя е граница на Европейския съюз. Ако сте любител на тютюна и изберете да пътувате с автомобил, непременно се презапасете с цигари преди да влезете в Унгария. Тютюневи изделия там се продават само в специални магазини, които може да бъдат намерени единствено в градовете.

Друг начин да стигнете до Прага е с автобус. Пътуването с автобус до чешката столица за някои е приятно приключение, а за други е бавно и уморително. От София до Прага се стига за около 21 часа, като билетът в едната посока струва около 100-120 лв.

Най-бързият и удобен начин да стигнете до Прага е със самолет. Има директни полети от летище „София“ и се стига за по-малко от 2 часа. Цената на еднопосочен билет е около 300 лева, като много зависи и от това в какъв момент ще си закупите билета. От летището в Прага има много бърз и удобен транспорт до центъра на града, като се стига за около час. На летището трябва да вземете автобус 119 и да слезете на спирка „Nádraží Veleslavín“. От нея може да вземете метро и да слезете на удобната за вас централна метростанция.

Градски транспорт

Системата на градския транспорт в Прага без съмнение е една от най-добрите в Европа, а вероятно и в света. Няма друг град, в който трамвай или автобус да се чака по-малко от 2 минути, а в най-лошия случай само 5 минути. Те са буквално един след друг.

Билети се закупуват от машини на спирките и от магазини. С един билет може да се прекачвате на колкото превозни средства пожелаете, като той важи за определено време. Билет за 30 минути струва 24 чешки крони (1,83 лв), а за 90 минути струва 32 крони (2,44 лв). Билет за 24 часа струва 110 крони (8,37 лв), а за 72 часа – 310 крони (23,59 лв).

dav

Настаняване

Прага е туристически град и като всеки такъв в нея има много възможности за настаняване. Цените на повечето нощувки са между 100 и 250 лева за двойна стая. Но се намират и малко по-скромни, но достатъчно добри хотели, в които нощувките възлизат на не повече от 70-80 лева за двойна стая.

***

Независимо в кой сезон, с какъв бюджет и за колко дни човек може да посети чешката столица, няма никакво съмнение, че ще остане изключително впечатлен от нейната прелест. И когато си тръгне ще си обещае, че ще дойде отново в града, в който съкровищата не са скрити. А тъкмо напротив – те са явни за всички жители и гости. И могат да бъдат видени и докоснати абсолютно навсякъде.

 
 

Падащи звезди по поръчка

| от chr.bg |

Японска компания се готви да организира впечатляващ метеорен дъжд над Хирошима през 2020 г., надявайки се да привлече вниманието на клиенти от целия свят с услугата си и да предлага падащи звезди по поръчка.

Компанията ALE със седалище в Токио слага последни щрихи върху проектите си за два микроспътника, които след извеждането им в орбита ще могат да изхвърлят малки топки. Те ще се разграждат при проникването в атмосферата, излъчвайки много силна светлина при влизането си в контакт с молекули въздух. Спътниците ще могат да се използват отделно един от друг или заедно.

Те ще бъдат изстреляни следващата година – единият с ракета на Японската агенция за изследванe на космическото пространство (ДЖАКСА), а другият с ракета на частна компания. На борда на всеки от тях ще има 400 топки, чийто химичен състав се пази в тайна и чийто цвят може да варира в зависимост от използваните съставки. Топките ще са достатъчни за 20-30 събития, увериха от компанията.

Амбициите на компанията и ръководителката й Лена Окаджима обаче излизат далеч извън пределите на Япония. „Вземаме за мишена целия свят, тъй като резервът ни от падащи звезди ще е в космоса и ще може да бъде разпространен навсякъде“, каза Окаджима.

 
 

Все повече стават прекратените поръчки на Tesla Model 3

| от chronicle.bg |

Прекратените поръчки на Tesla Model 3 набират сериозна скорост в последните няколко седмици. Според компанията Needham & Co. исканията за връщане на депозита за новата електрическа кола на достъпна цена вече надвишават заявките за купуването ѝ.

Средно една на всеки четири поръчки за Tesla Model 3 е прекратена, което е два пъти повече спрямо миналата година. Потребителите трябва да платят депозит от хиляда долара за резервация на колата, който компанията връща при отказ. След това трябва да платят още 2500 долара за избор на версия, а остатъка плащат при доставката на колата. Времето за чакане за получаване на Tesla Model 3 е от 4 месеца до 1 година и купувачите на базовия модел може да чакат чак до 2020 г.

От своя страна Tesla отрича това, че отказите изпреварват новите поръчки, и твърди, че е актуализирала времето за чакане, което вече е от 6 до 9 месеца.

 
 

Как хърватите станаха всенародни любимци

| от |

Един български футболен отбор може да бъде пълен с чужди играчи, но пак е български. Пак викаме за него. Когато печели, печели целият български народ. Един световно известен играч, чиито заслуги все по-малко са свързани с мястото, където е роден, е повод за национална гордост. Въпреки че самият той се връща в родината си веднъж годишно. Нищо. Той си остава българин…

Но когато на едно място се играе финал на Светововно първенство между французи и хървати, нещата излизат от контрол. На терена са гадните „франсета” и нещата придобиват съвсем друг отенък. Родният патриот не разбира префинения им език, не одобрява мъж да се жени за „майка си” и като цяло се дразни на успеха на другите. На всичкото отгоре на терена са хърватите и той започва необяснимо как да се свързва с тях, само защото са … „наши момчета”. Защото са от Балканския полуостров. Може да не знаеш къде точно се намира Хърватия, коя е столицата й, през кои държави трябва да минеш, за да отидеш там, но… те са наши момчета. На практика още на това ниво се заражда всенародната любов към хърватите, която кулминира вчера с публикуването на фалшивата новина, че хърватският футболен отбот ще дари заплатите си на деца в нужда.

Не искаме да убеждаваме никого, че Франция заслужено се превърна в световен шампион. И че успехите й във футбола (впрочем и във всяка друга сфера) не се крепят на един финал, а на стотици изиграни мачове, десетки години работа и още хиляди фактори. Не можеш ти на Балканеца да му казваш, че неговото не е най-добро. Съдията е педераст, франсетата спечелиха купата, хърватите обаче спечелиха сърцата ни.

Изведнъж, под влияние на футболната еуфория или неясно какво, хърватите се превърнаха в наш идол и модел за подражание. А Колинда Грабар-Китарович за няколко нощи стига обиколи света благодарение на социалните мрежи. Но докато навсякъде възхваляваха спортсменската й постъпка да поздрави французите в съблекалнята и президента Макрон и да изкрещи “Vive la France”, у нас тя се прочу с друга своя постъпка, много по-значима за българина. Колинда е уникална, защото е лишила политиците от материални удобства. Продала е правителствения самолет, 35 броя Mercedes Benz, предназначени за министрите, намаля заплатата си наполовина, намаля тези на посланниците, увеличава минималната работна заплата и други такива. Тази непотвърдена информация се появи в няколко сайта и фейсбук профили и не може да бъде приемана за достоверна. Но дори и невярна, е показателна, за това на какво се възхищаваме у нас.

„Защо у нас нямаме такива политици“, пита фейсбук раздавачат на акъл на кило. Защо наистина, питаме и ние? Защо нямаме политици, които да раздадат правителствените автомобили на народа, да намалят заплатите си, да се изнесат в палатки пред парламента и да ходят на работа с градския транспорт? Това може да се окаже много добре за средностатистическия българин. Разбира се, той няма „да се оправи”, защото политиците се возят във форд фокус и защото ходят до парламента с метрото… с тези пари не може да се оправи държава. Но удоволствието, което ще изпита човекът от народа от това, че на политиците са ощетени, ще бъде неопусиемо. И това дори ще му е достатъчно, което е най-жалкото. Да орежат заплатите, да се смесят с нас, а през останалото време могат да правят каквото пожелаят. „Нали не го гледаме да слиза от мерцедеса и се вози с градския”. Корупцията по всички етажи на властта не е проблем, нали? Проблем е, че тия идиоти се возят в скъпи коли.

А вчера в интернет отново се наду поредният балон с излизането на фалшивата новина, че хърватският отбор ще дари заплатите си на нуждаещи се деца, за да могат да отидат на море. И отново се надигнаха яростни възгласи на одобрение към тези велики мъже, които пак се отказват от своите ПАРИ, за да помогнат на някого. Страхотна нация са хърватите, нали? Бяха безпощадно ощетени от съдията Питана, президентът им продава самолети и вдига заплати, че и отбора, и той дава пари не народа!

Само че, този път предобрихме манджата. Защото се оказа, че новината е фалшива и е продукт на гнева на журналиста Игор Премужич, който „забранява” на политиците да се смесват с футболната тълпа, защото заради тях, по негови думи, страната е в толкова лошо икономическо положение. Критките са и към президента на страната. Новината всъщност няма, тъй като отвореното писмо на Премужищ е публикувано преди няколко дена, още преди финалът на световното. Но кой гледа за такива подробности – важното е , че хърватите „спечелиха сърцата ни”.

Фактите са факти. Хърватия достигна наистина високо ниво на това Световно първенство и ще остане в историята. Футболистите са герои. Само че, национални, не регионални. На Хърватия, не на Балканския полуостров. Президентът на страната показа достойно поведение, но не като дава пари на „бедния” народ, а като стисна ръката на Макрон и френския отбор.

Това са фактите. Останалото са фалшиви или непотвърдени новини и наша интерпретация. Напълно логична интерпретация между другото, имайки предвид резултатите от социологическо проучване, дело на Център за анализи и маркетинг, излезли вчера. Според тях 66% от анкетираните посочват като основен проблем на страната ниските доходи. Просто така… ниски доходи. Това, че „аз, ти, той…“ нямаме пари в джоба. Чак на трето място идва корупцията по високите етажи на властта, а на пето е престъпността. Предвид тази информация, кой би забелязал едно достойно „Vive la France? Важното е, че Колинда Грабар-Китарович дава пари на народа си и ние обичаме и нея, и хърватите. Нали са наши момчета!

 
 

12 паднали летни ангела от Instagram в топ фотопозата на 2018

| от chronicle.bg |

От английски глаголът „straddle“ означава „разкрачвам се“, „разтварям крака“, „възсядам“ и „яхвам“. А страдлърките са моделите и другите жени в Instagram, които разчитат на тази толкова модерна поза, за да съберат максимален брой сърчица в социалната мрежа.

Спокойно може да се каже, че „страдлингът“ е позата на Лято 2018. И в това няма нищо лошо и нищо случайно. Тази поза прибира корема назад, стяга бедрата и подчертава гърдите. Така че…нямаме нищо против да гледаме повече момичета в нея.

В галерията събрахме 12 „стадлърки“ от Instagram, които ще ви доставят сетивно удоволствие колкото ледена бира в жегав ден. Енджой дем!