Прага – градът на явните съкровища

| от Теодор Спасов |

Има градове по света, които изглеждат толкова добре съхранени и съвършени, че сякаш са изваяни от приказки за принцове и принцеси. Без съмнение чешката столица е едно от тези прекрасни места.

Когато човек посети красивата Прага, той често може да се запита дали Шарл Перо и братята Якоб и Вилхелм Грим не са се вдъхновили именно от нейните прелести, преди да пресъздадат „Снежанка“ или „Спящата красавица“ през своите пера. А българският турист може да си представи как гордо е крачил по Карловия мост Алеко Константинов преди около 130 години и какви емоции е предизвикала у него всичката заобикаляща го красота…

Но докато Прага е била почти недостъпна за нашите предци-съвременници на Алеко Константинов, то днес това изобщо не е така. Чешката столица се намира на около 14-15 часа с автомобил и само на около 2 часа със самолет от София. А спомените от преживяването да видиш този приказен град остават завинаги.

Приказният златен град

dav

Жителите на Златна Прага – както често е наричан градът – без съмнение имат повод да бъдат едни от най-щастливите хора. Градът, в който живеят, е един от най-красивите в света (ако не и най-красивият). Не е нито малък, нито пък много голям. По население и площ е сходен със София.

В Прага има много паркове с красиви фонтани и статуи. И красиви цветни сгради абсолютно навсякъде. Те изглеждат точно като нарисувани на пощенска картичка от едно време. Местните изглеждат много спокойни, а и вероятно се чувстват така.
Целият център на Прага буквално изглежда като декор от приказка. Пражкият център поне на око е няколко пъти по-голям от софийския. В него няма високи сгради, с изключение на една не много висока телевизионна кула. Повечето постройки са на 4-5 етажа, като всяка една от тях представлява уникална забележителност сама по себе си.

По сградите има много статуи и най-различни красиви орнаменти. Често балкончетата и прозоречетата са украсени от цветя. Много от покривите представляват високи кули. Други покриви са по-полегати и наподобяват шапчици. Всяка една разходка както по големите, така и по малките улички на Прага е истинско удоволствие. В един момент човек просто се отказва да снима и започва да се наслаждава на красотата.

Основни забележителности

Прага е град, разделен формално на 10 части вместо на квартали. Повечето забележителности са разположени в първата, втората и третата част. Зимата обикновено е много студена, а най-приветливите за туризъм сезони без съмнение са пролетта, лятото и ранната есен.

Основните забележителности на Прага са Карловият мост, катедралата Свети Вит и Пражкият часовник. Точно това са и местата, на които има най-много туристи. В повечето дни туристите от цял свят са толкова много, че човек се чувства като на рок концерт. И въпреки навалицата по тези места, удоволствието от това, че човек е в толкова красив град не го напуска дори и за миг.

От двете страни на Карловия мост се извисяват високи кули, от които се отваря невероятна панорама към червеникавите покриви на града. А на всеки 15-ина метра по моста се извисява красива статуя. От него се отваря чудесна гледка към „Храдчани“ и към крайбрежните улици на града.

Що се отнася до Пражкия часовник, важното е да се отбележи, че той далеч не е единствената красива часовникова кула в града. Но той е характерен със своя уникален механизъм, по-точно с фигурките на светци. И на всеки кръгъл час нова фигурка на светец замества предишната.

dav

Дворецът „Храдчани“ и Националният музей също са сред най-посещаваните от туристите забележителности. Дворцовият комплекс се намира на висок хълм, затова е добре да се приготвите с удобни обувки преди да го посетите. А на отиване или на връщане бихте могли да закупите сувенири за спомен и подаръци на сравнително ниски цени от уютните магазинчета по пътя. Непременно се разходете по Златната улица, където бихте могли да видите домовете и работилниците на пражките занаятчии такива, каквито са изглеждали едно време.

В „Храдчани“ можете да видите и зловещата страна на приказките – уреди и помещения за мъчения, затворнически килии и дори човешки скелети.

Какво да вкусим и как още да се забавляваме

Вкусната чешка бира я има навсякъде в Прага – както в препълнените с туристи места, така и в по-спокойните улички на центъра. Непременно я опитайте.

Не пропускайте да опитате и традиционните за Чехия захарни комини. Те много приличат на козунаци отвън, но отвътре са празни. И така всъщност човек яде най-сладката част на козунака – коричката. Комините се предлагат с най-различни пълнежи: със сладолед, с течен шоколад и дори със плодове.

Няма как да не Ви направи впечатление, че в много от магазините в центъра на града се предлагат за освежаване и измити плодове, готови за консумация. В центъра има и много студия за тай-масажи, малки и уютни ресторантчета и бирарии.

Не пропускайте да се разходите с корабче по река Валтава. Разходката продължава около час, като на няколко езика се съобщава историята на някои от най-красивите крайбрежни забележителности. Разходката с корабче по реката струва около 25 лева.

Как се стига до Прага?

IMG-7e36a0e7c7be7d06b35365307503897e-V

Времето, за което ще стигнете с автомобил от вкъщи до Прага, зависи от много фактори: откъде точно в България ще тръгнете, с каква средна скорост ще се движите, колко често ще спирате за почивка и най-вече от това колко дълго ще чакате на границите. Най-дълго се чака на границата между Сърбия и Унгария, тъй като тя е граница на Европейския съюз. Ако сте любител на тютюна и изберете да пътувате с автомобил, непременно се презапасете с цигари преди да влезете в Унгария. Тютюневи изделия там се продават само в специални магазини, които може да бъдат намерени единствено в градовете.

Друг начин да стигнете до Прага е с автобус. Пътуването с автобус до чешката столица за някои е приятно приключение, а за други е бавно и уморително. От София до Прага се стига за около 21 часа, като билетът в едната посока струва около 100-120 лв.

Най-бързият и удобен начин да стигнете до Прага е със самолет. Има директни полети от летище „София“ и се стига за по-малко от 2 часа. Цената на еднопосочен билет е около 300 лева, като много зависи и от това в какъв момент ще си закупите билета. От летището в Прага има много бърз и удобен транспорт до центъра на града, като се стига за около час. На летището трябва да вземете автобус 119 и да слезете на спирка „Nádraží Veleslavín“. От нея може да вземете метро и да слезете на удобната за вас централна метростанция.

Градски транспорт

Системата на градския транспорт в Прага без съмнение е една от най-добрите в Европа, а вероятно и в света. Няма друг град, в който трамвай или автобус да се чака по-малко от 2 минути, а в най-лошия случай само 5 минути. Те са буквално един след друг.

Билети се закупуват от машини на спирките и от магазини. С един билет може да се прекачвате на колкото превозни средства пожелаете, като той важи за определено време. Билет за 30 минути струва 24 чешки крони (1,83 лв), а за 90 минути струва 32 крони (2,44 лв). Билет за 24 часа струва 110 крони (8,37 лв), а за 72 часа – 310 крони (23,59 лв).

dav

Настаняване

Прага е туристически град и като всеки такъв в нея има много възможности за настаняване. Цените на повечето нощувки са между 100 и 250 лева за двойна стая. Но се намират и малко по-скромни, но достатъчно добри хотели, в които нощувките възлизат на не повече от 70-80 лева за двойна стая.

***

Независимо в кой сезон, с какъв бюджет и за колко дни човек може да посети чешката столица, няма никакво съмнение, че ще остане изключително впечатлен от нейната прелест. И когато си тръгне ще си обещае, че ще дойде отново в града, в който съкровищата не са скрити. А тъкмо напротив – те са явни за всички жители и гости. И могат да бъдат видени и докоснати абсолютно навсякъде.

 
 

Какво ни причинява скуката

| от chronicle.bg |

Защо въобще имаме такава привидно негативна и негативна емоция като скуката? Тя е втората най-потискана емоция след гнева.

Но скуката всъщност е много интересна.

Тя кара хората да да се занимават с неща, които наистина имат значение за тях, вместо с това, което е пред тях. Ако никога не изпитвахме скука, щяхме да сме постоянно изненадани – от дъжда, от вкуса на закуската ни, от всичко.

Санди Ман, авторка на книгата „The Upside of Downtime: Why Boredom Is Good“, прави експеримент като дава на група хора най-скучната задача, за която може да се сети – да преписват телефонни номера. След това ги кара да измислят възможно повече приложения на две хартиени чаши. Те се справят не особено оригинално – саксии и играчки. След това обаче тя ги кара не да преписват телефоните, а да ги прочитат на глас – задача, която е много по-трудно да вършиш механично. След това отново поставя хартиените чаши пред тях и този път резултатите им са изключително креативни – обеци, телефон, всякакви видове музикални инструменти…

Хората, на които им е скучно, мислят по-креативно.

Когато ни е скучно, търсим по-стимулиращи занимания. Затова умът ни започва да блуждае, което стимулира креативността. Когато оставим умът ни да се лута, излизаме от съзнателното и навлизаме в несъзнателното. Това позволява мозъкът ни да прави различни невронни връзки.

Скуката е великият начин, по който мозъкът кара сам себе си да създава нови връзки, с които да си помага в сложните моменти. 

В момента все повече и повече експерименти и изследвания се водят около скуката и бляновете, които предизвиква. С модерните технологии ще имаме изчерпателна картинка съвсем скоро.

За сега знаем, че когато мислим за нещо конкретно и когато сме в блян, използваме две различни части на мозъка ни и различни невронни мрежи. Когато сме в блян използваме т. нар. „мрежа по подразбиране“ – тогава мозъкът ни е „в почивка“, това съвсем не означава, че не работи.

Остава още много за изучаване, но едно е сигурно – когато ни е скучно, мозъкът ни съвсем не спира да работи.

Default_Mode_Network_Connectivity

 
 

14 кадъра на красивата Бехати Принслу

| от chronicle.bg |

Бехати Принслу е родена в Южна Африка, но когато е на 3 годинки, родителите й се местят Намибия. Баща й е проповедник, а майка й има малък хотел. Родният език на Бехати е африканс, но в училище се обучава на английски. Тя напуска, когато е 9 клас, за да се отдаде на моделство.

Кариерата й започва с Prada. Скоро след това обаче тя вече дефилира за най-големите: Louis Vuitton, Versace, Calvin Klein, Givenchy, Chanel, Christian Dior, Ralph Lauren, Yves Saint Laurent и още много.

Принслу се занимава и с благотворителност – тя събира дарения за Хаити след ужасното земетресение през 2010 година.

През май 2012 моделката започва да излиза с фронтменa на Maroon 5 Адам Лавин. 2 годни по-късно двамата се женят в Мексико, а през септември 2016 се ражда и първата им дъщеричка. В началото на тази година пък Бехати ражда и втората им дъщеря.

 
 

Астрид Линдгрен: От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.

| от chronicle.bg |

През зимата на 1941 г. малката Карин Линдгрен се разболява от пневмония. Докато е прикована към леглото, майка й Астрид, в опит да разсее скуката, започва да разказа измислени истории за малко момиче с необикновена сила. Приказките се приемат повече от добре, и не само от Карин. Скоро приятелите и семейството искат още и още приказки за момичето, което критиците по-късно ще нарекат „кръстоска между Хъкълбери Фин и Супермен.“

Три години по-късно Астрид подарява за десетия рожден ден на дъщеря си специален подарък – напечатан екземпляр с приключенията на Пипи Дългото чорапче. Следващата година авторката, която вече е издала две успешни книги за деца, дава на издателя си да прочете книгата за Пипи. Останало сигурно го знаете. Останалото е история и една огромна тълпа от персонажи, с които милиони деца по света са отраснали.

Пипи, Томи, Аника, Емил, Карлсон, Дребосъчето, Ина, Алфред, татко Алфред, мама Алма, госпожа Петрел… все герои, благодарение на които малките и до днес обикват четенето. Обикват и Астрид Линдгрен, която не се страхува да говори на децата за смъртта.

Жената, която ни накара да обичаме четенето, да разберем някоя и друга хитрина за живота, е родена на днешната дата преди 111 години. В чест на днешната дата споделяме няколко нейни цитата.

Astrid-Lindgren-1994-Teaser-DW-Vermischtes-Stockholm-jpg

„Нямам нищо против да умра. Ще го направя с радост, но сега трябва първо да изчистя къщата.“

„Спокойствие и само спокойствие.“

„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“ (из „Роня, дъщерята на разбойника“)

„Въображението е задължително. И за щастие все още има хора, които го притежават. Тези, които сега са деца, един ден ще поемат бизнеса в свои ръце. Те ще решават проблемите на мира и войната и това в какво общество ще живеят — дали ще е подвластно на насилието, или ще е мирно.“

„Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи.“ (из „Пипи Дългото чорапче“)

Пипи Дългото чорапче

„От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.“

„Пиша, за да забавлявам детето в мен, но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

„Детство без книги – това не е никакво детство. Това е като да ти е отказан достъп до омагьосаното място, където можеш да отидеш и да намериш най-редкия вид радост.“

„Дай на децата любов, още любов и пак любов, и здравият разум ще дойде от само себе си.“

lindgren

„Всичко хубаво, което се е случило на тази земя, първо се е случило в нечие въображение.“

„Намирам, че мама е много чудновата, дето иска да си лягаме вечер, когато сме съвсем будни, а сутрин, когато спим, иска да ставаме.“ (из „Децата от улица „Тряскаджийска“)

„“Вашите собствени деца и внуци ли ви вдъхновиха, за да напишете книгите си?“ е също въпрос, който често ми задават. Искам да кажа следното: Никое друго дете не ме е вдъхновявало толкова, колкото детето, което аз самата бях. Не е задължително да имате деца, за да пишете детски книги. По-важното е добре да помните собственото си детство.“

„Лятото няма да трае вечно, той знаеше това, както го знаеше и Роня. Но си заживяха отново, като че ли то нямаше да има край, и доколкото им се удаваше, пропъждаха всички мъчителни размисли за зимата.“ (из „Роня, дъщерята на разбойника“)

 Астрид Линдгрен

„Ако съм озарила дори едно единствено детство, то тогава съм постигнала поне нещо в живота си.“

„Не искам да пиша за възрастни. Искам да пиша за читатели, които могат да правят чудеса. Само децата правят чудеса, докато четат.“

 
 

Първият трейлър на „Toy Story 4″

| от chronicle.bg |

Последният „Toy Story“ ни остави трогнати, но краят не е дошъл. Уди, Бъз и приятели се завръщат другото лято. Въпреки, че видеото не е точно трейлър, то все пак е първият ни поглед към приятелите ни преди юни 2019 година.

Имайте предвид, че това може и да не са кадри от филма. Тийзърът обаче ни напомня много добре защо обичаме тези герои. Той хваща близките отношения между играчките и кръжащото над филма чувство на семейност. Същевременно хваща и нефункциониращия аспект от отношенията им, което също ни кара да ги чувстваме като семейство.

А има и говорещо прасенце!

Какво ли иска тази вилица? Само развали стоя.

По информация от Disney този нов персонаж се казва Форки. Той е проект на Бони, малкото момиченце, което получи всички играчки в края на „Toy Story 3″. Изглежда, че самоделната играчка минава през нещо като криза, защото не се чувства като играчка. Затова и не иска да участва в каквото и да правят другите играчки, но все се оказва заплетен. Форки се озвучава от Тони Хейл.

В „Toy Story 4″ играчките са на мисия в търсене на Бо Пийп, персонаж, който отсъстваше в „Toy Story 3″.

Освен тийзър имаме и нов постер.

4f6ea5437eeeebd7578c58cd3dbc4fe854129a0a