Прага – градът на явните съкровища

| от Теодор Спасов |

Има градове по света, които изглеждат толкова добре съхранени и съвършени, че сякаш са изваяни от приказки за принцове и принцеси. Без съмнение чешката столица е едно от тези прекрасни места.

Когато човек посети красивата Прага, той често може да се запита дали Шарл Перо и братята Якоб и Вилхелм Грим не са се вдъхновили именно от нейните прелести, преди да пресъздадат „Снежанка“ или „Спящата красавица“ през своите пера. А българският турист може да си представи как гордо е крачил по Карловия мост Алеко Константинов преди около 130 години и какви емоции е предизвикала у него всичката заобикаляща го красота…

Но докато Прага е била почти недостъпна за нашите предци-съвременници на Алеко Константинов, то днес това изобщо не е така. Чешката столица се намира на около 14-15 часа с автомобил и само на около 2 часа със самолет от София. А спомените от преживяването да видиш този приказен град остават завинаги.

Приказният златен град

dav

Жителите на Златна Прага – както често е наричан градът – без съмнение имат повод да бъдат едни от най-щастливите хора. Градът, в който живеят, е един от най-красивите в света (ако не и най-красивият). Не е нито малък, нито пък много голям. По население и площ е сходен със София.

В Прага има много паркове с красиви фонтани и статуи. И красиви цветни сгради абсолютно навсякъде. Те изглеждат точно като нарисувани на пощенска картичка от едно време. Местните изглеждат много спокойни, а и вероятно се чувстват така.
Целият център на Прага буквално изглежда като декор от приказка. Пражкият център поне на око е няколко пъти по-голям от софийския. В него няма високи сгради, с изключение на една не много висока телевизионна кула. Повечето постройки са на 4-5 етажа, като всяка една от тях представлява уникална забележителност сама по себе си.

По сградите има много статуи и най-различни красиви орнаменти. Често балкончетата и прозоречетата са украсени от цветя. Много от покривите представляват високи кули. Други покриви са по-полегати и наподобяват шапчици. Всяка една разходка както по големите, така и по малките улички на Прага е истинско удоволствие. В един момент човек просто се отказва да снима и започва да се наслаждава на красотата.

Основни забележителности

Прага е град, разделен формално на 10 части вместо на квартали. Повечето забележителности са разположени в първата, втората и третата част. Зимата обикновено е много студена, а най-приветливите за туризъм сезони без съмнение са пролетта, лятото и ранната есен.

Основните забележителности на Прага са Карловият мост, катедралата Свети Вит и Пражкият часовник. Точно това са и местата, на които има най-много туристи. В повечето дни туристите от цял свят са толкова много, че човек се чувства като на рок концерт. И въпреки навалицата по тези места, удоволствието от това, че човек е в толкова красив град не го напуска дори и за миг.

От двете страни на Карловия мост се извисяват високи кули, от които се отваря невероятна панорама към червеникавите покриви на града. А на всеки 15-ина метра по моста се извисява красива статуя. От него се отваря чудесна гледка към „Храдчани“ и към крайбрежните улици на града.

Що се отнася до Пражкия часовник, важното е да се отбележи, че той далеч не е единствената красива часовникова кула в града. Но той е характерен със своя уникален механизъм, по-точно с фигурките на светци. И на всеки кръгъл час нова фигурка на светец замества предишната.

dav

Дворецът „Храдчани“ и Националният музей също са сред най-посещаваните от туристите забележителности. Дворцовият комплекс се намира на висок хълм, затова е добре да се приготвите с удобни обувки преди да го посетите. А на отиване или на връщане бихте могли да закупите сувенири за спомен и подаръци на сравнително ниски цени от уютните магазинчета по пътя. Непременно се разходете по Златната улица, където бихте могли да видите домовете и работилниците на пражките занаятчии такива, каквито са изглеждали едно време.

В „Храдчани“ можете да видите и зловещата страна на приказките – уреди и помещения за мъчения, затворнически килии и дори човешки скелети.

Какво да вкусим и как още да се забавляваме

Вкусната чешка бира я има навсякъде в Прага – както в препълнените с туристи места, така и в по-спокойните улички на центъра. Непременно я опитайте.

Не пропускайте да опитате и традиционните за Чехия захарни комини. Те много приличат на козунаци отвън, но отвътре са празни. И така всъщност човек яде най-сладката част на козунака – коричката. Комините се предлагат с най-различни пълнежи: със сладолед, с течен шоколад и дори със плодове.

Няма как да не Ви направи впечатление, че в много от магазините в центъра на града се предлагат за освежаване и измити плодове, готови за консумация. В центъра има и много студия за тай-масажи, малки и уютни ресторантчета и бирарии.

Не пропускайте да се разходите с корабче по река Валтава. Разходката продължава около час, като на няколко езика се съобщава историята на някои от най-красивите крайбрежни забележителности. Разходката с корабче по реката струва около 25 лева.

Как се стига до Прага?

IMG-7e36a0e7c7be7d06b35365307503897e-V

Времето, за което ще стигнете с автомобил от вкъщи до Прага, зависи от много фактори: откъде точно в България ще тръгнете, с каква средна скорост ще се движите, колко често ще спирате за почивка и най-вече от това колко дълго ще чакате на границите. Най-дълго се чака на границата между Сърбия и Унгария, тъй като тя е граница на Европейския съюз. Ако сте любител на тютюна и изберете да пътувате с автомобил, непременно се презапасете с цигари преди да влезете в Унгария. Тютюневи изделия там се продават само в специални магазини, които може да бъдат намерени единствено в градовете.

Друг начин да стигнете до Прага е с автобус. Пътуването с автобус до чешката столица за някои е приятно приключение, а за други е бавно и уморително. От София до Прага се стига за около 21 часа, като билетът в едната посока струва около 100-120 лв.

Най-бързият и удобен начин да стигнете до Прага е със самолет. Има директни полети от летище „София“ и се стига за по-малко от 2 часа. Цената на еднопосочен билет е около 300 лева, като много зависи и от това в какъв момент ще си закупите билета. От летището в Прага има много бърз и удобен транспорт до центъра на града, като се стига за около час. На летището трябва да вземете автобус 119 и да слезете на спирка „Nádraží Veleslavín“. От нея може да вземете метро и да слезете на удобната за вас централна метростанция.

Градски транспорт

Системата на градския транспорт в Прага без съмнение е една от най-добрите в Европа, а вероятно и в света. Няма друг град, в който трамвай или автобус да се чака по-малко от 2 минути, а в най-лошия случай само 5 минути. Те са буквално един след друг.

Билети се закупуват от машини на спирките и от магазини. С един билет може да се прекачвате на колкото превозни средства пожелаете, като той важи за определено време. Билет за 30 минути струва 24 чешки крони (1,83 лв), а за 90 минути струва 32 крони (2,44 лв). Билет за 24 часа струва 110 крони (8,37 лв), а за 72 часа – 310 крони (23,59 лв).

dav

Настаняване

Прага е туристически град и като всеки такъв в нея има много възможности за настаняване. Цените на повечето нощувки са между 100 и 250 лева за двойна стая. Но се намират и малко по-скромни, но достатъчно добри хотели, в които нощувките възлизат на не повече от 70-80 лева за двойна стая.

***

Независимо в кой сезон, с какъв бюджет и за колко дни човек може да посети чешката столица, няма никакво съмнение, че ще остане изключително впечатлен от нейната прелест. И когато си тръгне ще си обещае, че ще дойде отново в града, в който съкровищата не са скрити. А тъкмо напротив – те са явни за всички жители и гости. И могат да бъдат видени и докоснати абсолютно навсякъде.

 
 

„Имаш четка, имаш цветове – нарисувай си рай“ по рецепта на Никос Казандзакис

| от chronicle.bg |

Никос Казандзакис е гръцки писател, чието творчество включва романи, есета, поеми, трагедии, пътеводители и не на последно място преводи на произведения като Дантевия „Ад“ и „Фауст“ на Гьоте. Смятан е за един от най-знаковите гръцки писатели и философи на ХХ век.

Роден на днешната дата през 1883 г. в териториите на тогавашната Османска империя, Казандзакис прекарва по-голямата част от живота си извън родната Гръция, с изключение на годините на Втората световна война.

Някои от романите му се занимават с историята и културата на собствената му страна и връзката между човека и Бога. Двете пъти е номиниран за Нобелова награда за литература, а през 1975 г. за един глас не успява да спечели и наградата е връчена на френския писател Албер Камю.

По случай рождената дата на автора на романи като „Алексис Зорбас“, „Капитан Михалис“ и „Последното изкушение“ събираме тук малка част от необятното му творчество. 

nikos-kazantzakis

„Почувствах още веднъж колко простичко и достъпно нещо е щастието: чаша вино, печен кестен, звуците на морето. Нищо повече.“

„Истинските учители са тези, които използват себе си като мостове и канят учениците им да минат по тях.“

„Имаш четка, имаш цветове – нарисувай си рай.“

„Идеалният пътешественик винаги си създава идеална страна, към която да пътува.“

„Единственият начин да служиш на себе си е да служиш на другите. Или да се опитваш да ги спасиш – това е достатъчно.“

„Ако бях огън, щях да горя. Ако бях дървосекач, щях да сека. Но съм сърце и затова обичам.“

kazantzakis-thumb-large

„Само една жена съществува в този живот – една жена с безброй лица.“

„Идваме от тъмната бездна и свършваме в тъмната бездна. Краткият период, в който има светлина, наричаме живот.“

„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да се осмели да среже въжето и да бъде свободен.“

„Красотата е безмилостна. Ти не я гледаш. Тя гледа в теб и не прощава.“

„Горчива е бавната раздяла с хората, които обичаш, по-добре да отрежеш изведнъж като с нож и да останеш отново сам в естествения климат на човека – самотата.“

„Тъй като нямам договор с определен срок с живота си, отпускам спирачката, когато стигна при най-опасната стръмнина. Животът на всеки човек е една железопътна линия, с нагорнища и надолнища, и всеки разумен човек пътува по нея със спирачка.“

Kazantzakis-Tribute-1140X530_show_inner

„Всичко, което е необходимо, за да се чувствате, че тук и сега е щастието, е просто и скромно сърце.“

„На врата на глухия можеш да чукаш цяла вечност.“

„Бог сменя образа си всеки миг. Благословен е човекът, който може да го познае във всичките му образи.“

„Какво е любовта? Не е състрадание, нито доброта. Добротата са двама души – един, когото го боли и един, който лекува. В добротата са двама – този, който дава и този, който получава. Но в любовта е един. Смесват се двамата и стават един човек. Не се открояват. Егото се заличава. Любовта ще ги уеднакви, за да станат едно…“

 
 

Apple също планира сгъваем телефон

| от chronicle.bg |

Apple подаде документи за патент на сгъваемо устройство, от което предполагаме, че компанията иска да направи iPhone подобен на Samsung Galaxy X Fold.

В документите можем да видим дизайн на сгъваем на две телефон. Или може би таблет?

screenshot-2019-02-19-at-12.32.54-5972

Дизайнът се казва „мидена черупка“ и е значителна стъпка спрямо предните телефони на Apple. Самият документ обаче сам по себе си не означава, че можем да очакваме подобна технология през октомври, когато компанията традиционно представя новите си продукти.

При Samsung обаче нещата са ясни – очакваме сгъваем телефон и то съвсем скоро.

Имаше всякакви слухове около смартфона на Samsung (както винаги), но компанията още миналата година ни показа как би изглеждал, а след това го видяхме и в рекламно видео. Но все още нямаме официална информация за капацитетите на устройството.

Знаем само, че разгънат дисплеят, който се казва Infinity Flex, ще е 7,3 инча (18,5 сантиметра).

През 2018 година стартъпът Royole пусна FlexPai, който има сгъваем 7,8-инчов екран.

 
 

Изкуствен интелект пише „човешки“ текстове

| от chronicle.bg |

Компанията с нестопанска цел OpenAI създаде изкуствен интелект, който е толкова добър в писането на достоверни „човешки“ текстове, че създателите му имат сериозни притеснения от злоупотреби, ако го направят достъпен за всеки. Това е причината компанията да наруши обещанието си да публикува всичките си открития, което възмути мнозина с интерес в сектора.

OpenAI създава езиковия модел GPT-2 и го тренира да предсказва следващата дума в изречение във файл с 40 гигабайта текст. Резултатът е „алгоритъм, който може да създава свързан, дълъг текст по зададена тема“.

Компанията се притеснява, че технологията може да се използва за генериране на фалшиви новини, създаване на нереални акаунти в социалните мрежи, автоматизиране на спам и още. 

По-малка версия на технологията все пак ще бъде достъпна безплатно в интернет. Организацията обаче не е сигурна дори и в това. „Вярваме, че обществото рано или късно ще има нужда от сериозни норми на публикуване, за да не допуска фатални грешки.“

В Tуитър новината беше посрещната с известна доза гняв като OpenAI беше обвинена, че „крие“ изследванията си и така прави обратното на отворен софтуер, което е в пълен конфликт с името й. Други обаче бяха по-разбиращи като похвалиха компанията, че мисли напред за възможни проблеми. Илон Мъск, един от първоначалните инвеститори в OpenAI, беше въвлечен в неразборията, но в собствения си акаунт той поясни, че няма нищо общо с компанията от над година.

OpenAI все още не е взела окончателно решение за GPT-2. Те посъветваха правителствата по цял свят да имат готовност за създаване на политика, норми и критерии, с които да посрещнат напредъка на изкуствения интелект.

 
 

Майк Тайсън предложил $10 000, за да набие горила

| от chronicle.bg |

Майк Тайсън е животно и тази история не е никак изненадваща. 

Бившият професионален боксьор разказа как е предложил $10 000 на служител в зоологическа градина, за да се бие с една от горилите. Причината била, че горилата тормозела другите себеподобни и Тайсън искал да я накаже. Служителят, разбира се, отказал офертата.

Майк Тайсън е известен, освен със спортните си постижения, и с любовта си към животните. Той дори снима предаване за Animal Planet, посветено на първата му любов. „Първото нещо, което някога съм обичал, е гълъбите. Те много приличат на хората.“ Затова и „иска да й разбие зурлата“.

Боксьорът е на романтична разходка в зоологическата градина с вече бившата му съпруга Робин Гивънс някъде в края на 80-те като парка отваря специално за него. „Платих на един от работниците да отвори парка само за мен и Робин“, казва шампионът пред The Sun.

„Когато стигнахме до клетката на горилите, имаше една горила, която биеше всички други. Те бяха толкова мощни, но очите им бяха невинни като на малки деца.“