shareit

Повод да се усъмним във версията на Шарапова

| от chronicle.bg |

Латвийската компания, която произвежда лекарството мелдоний, обяви, че нормалният курс на лечение продължава между 4 и 6 седмици, а не 10 години, колкото руската тенисистка Мария Шарапова твърди, че го е приемала.

В понеделник Шарапова оповести, че се е провалила на допинг тест за употребата на веществото, което влезе в забранителния списък на световната антидопингова агенция от 1 януари 2016 година.

Бившата Номер 1 обяви, че е използвала лекарството в продължение на 10 години заради често боледуване, проблеми с оросяването и ранни признаци на диабет.

Латвийската компания Grindeks, която произвежда лекарството, каза пред Associated Press, че обичайно мелдоний се използва от четири до шест седмици. Курсът на лечение може да се повтаря два или три пъти в годината. Само лекар може да оцени здравословното състояние на пациента и да прецени дали да продължи да използва лекарството за по-дълго време.

Въпреки че по-рано Grindeks е обявявала, че лекарството може да повиши физическия и ментален капацитет на здрави хора при претоварване, във вторник компанията посочи, че веществото не помага за подобряване на представянето на атлети по време на състезание и дори може да има обратен ефект.

Grindeks не коментира дали някой със симптомите, описани от Шарапова, може да се третира с мелдоний. Компанията посочва, че лекарството е създадено за пациенти с хронични промени със сърцето и кръвообръщението, такива, които се възстановяват от болест или нараняване и хора, които страдат от понижен капацитет на работа, физическо или психо-емоционално претоварване.

Лекарството не е одобрено в САЩ и се използва предимно в източноевропейски държави.

 
 
Коментарите са изключени