shareit

Потвърди се теорията на Айнщайн за гравитационните вълни

| от chronicle.bg |

Учени от три водещи американски института обявиха на пресконференция във Вашингтон, че за пръв път са засекли т. нар. гарвитационни вълни – хипотеза за деформации във време-пространството, за чието съществуване теоретично допусна преди близо 100 години Алберт Айнщайн, съобщиха световните медии.

Това е може би най-голямото научно откритие във физиката от десетилетия насам и то разкрива възможност да нова фаза в изследванията на космоса. Новината съобщиха учени, работещи в Лазерната интерферометрична обсерватория за гравитационни вълни (LIGO). Специалистите са от Калифорнийския технологичен институт и от Масачузетския технологичен институт (МТИ). Според тях са засечени гравитационни вълни, идващи от сблъсъка на две черни дупки, които за 30 пъти по-масивни от Слънцето и се намират на 1.3 млрд. светлинни години от Земята. За потвърждение са използвани два лазера, разположени в щатите Вашингтон и Луизиана и е измервано поведението на техни „лъчи“ с дължина 4 км до точност 10 000 път по-малка от протон. Така са засечени минимални колебания при преминаването през тях на гравитационни вълни. Колебанията са били конвертирани в звукови вълни и учените буквално са чули как двете черни дупки се сливат.

Първото регистриране а станало на 14 септември.В този момент практически станахме очевидци на нов инструмент за астрономията„, коментира днес астрофизикът от MТИ Нердгис Мавалвала. „Включихме ново сетиво. Досега виждахме, сега вече можем и да чуваме„, допълни той. През 1916 г. Айнщайн прави допускане за наличието на гравитационни вълни при развиване на своята прочута Теория на относителността. Досега учените разполагаха само с косвени доказателства за съществуването им.

 
 
Коментарите са изключени