Последно ciao с Флоренция

| от Дарио Диониси |

Да си кажеш последно ciao с любим град, който те приютява, без да те съди откъде идваш или какъв си, просто те приема в своите обятия, като негов гражданин и когато настъпи последният ти миг в него… Раздялата е много трудна, независимо дали си бил там за няколко дни, месеца или години. В този неизбежен момент всички спомени и емоции се сблъскват в съзнанието ти, образуват онази гадна бучка в гърлото ти и те карат да се чувстваш малък и нищожен.

И тогава идва ред на носталгията по отминалите моменти, която те преследва, докато не я опитомиш.

Това е и моята история за последното ми ciao с Флоренция. Тя ми даде повече, отколкото очаквах или исках. Въобще не ми е минавало и през ума какво ще ми се случи в петте месеца, които прекарах тук. И как цялото това преживяване ще приключи точно като един миг, в който накрая осъзнаваш колко много си се променил.

21-2-min-1

Днес под формата на приятна следобедна разходка в Тосканската столица ще разкажа как протичаше ежедневието ми в повечето уикенди.

Февруари е и времето лека – полека започва да възвръща типичния си тоскански блясък. Онова време, в което слънцето се прокрадва леко и те облива с първите топли лъчи за годината, но в същия момент то е придружено със силния студен февруарски вятър, който ти напомня, че все още лятото е далеч.

72-min-1

В университета съм за последно, взимам си документите за успешно завършен семестър и си казвам любезно довиждане с обслужващия персонал. С усмивка тръгвам към автобусната спирка, за да изчакам рейса, с който стигам до центъра. В този момент осъзнавам, че това ще е последната ми разходка в града. Слизам на централната гара и тръгвам по обичайния си маршрут по главната улица, водеща до Дуомото на Флоренция. Да се насладя на това величие на архитектурата, да й се възхитя още един път и да се усмихна, припомняйки си първата ми реакция, когато я видях.

Продължавам към Палацио Векио и галерия Уфици, вървейки наблюдавам вечния поток от хора, който има в центъра, и ги гледам внимателно. Как се смеят и разхождат, как се наслаждават на времето и си купуват изискани принадлежности, за да имат уж спомен от града, но в същото време забравят да спрат за секунда и да се огледат около тях, да почувстват и усетят истински Флоренция.

83-min-1

Продължавам и стигам от едната страна на галерията, където са поставени различни статуи на митични герои, които стоят винаги там и посрещат всеки нов турист. Стоя и ги наблюдавам любопитно. Виждам как охраната пак се кара на поредните ентусиасти да се покатерят, за да си направят прословутото селфи. Аз, от моя страна, си правя поредната неуместна шега наум за голотата на статуите и продължавам с разходката.

48-min-1

Продължавам към световноизвестния Стар Мост и сядам под арката да послушам малко уличните музканти, които винаги са там и свирят. Наслаждавам се на мелодията и в същото време си мисля ”Представяш ли си… тук преди са били наредени месарници, от които се е стичало кръв, после лека – полека мястото се превръща във финансова точка на града.  А днес е улицата с най-много бижутерийни магазини в града… не искам и да си помисля какъв е наемът за един магазин тук.“

63-min-1

Минавам от другата страна на моста и продължавам по течението на река Арно към любимата ми gelateria.  Както винаги, си взимам любимия ми вкус, йогурт с нутела и тръгвам щастлив, като малко дете. Естествено правя някоя снимка на сладкия си трофей и я пращам на приятелите ми, за да ги подразня малко, че мога да си позволя да ям сладолед през февруари и да не ми е студено.

Продължавам нагоре, противоположно на течението на река Арно, за да стигна до любимото ми място в града – площада на Микеланджело. Искам да зърна за последно магията на Ренесанса, да седна и в тишината да се насладя на цветовете, които рисуват в небето над Флоренция. В този момент ми се насълзяват очите с идеята, че вече, когато почувствам някаква трудност или искам просто да видя нещо елементарно и красиво, няма да мога, защото това място вече няма да е близо до мен. Стоя, колкото се може по-дълго, но е време да се насоча към ресторанта, в който имам резервация.

86-min

Ресторант го открих съвсем случайно в началото и от тогава, го посещавах всеки петък. Всеки път ядях пица там и мога да гарантирам, че това бе една от най-хубавите пици, които съм ял във Флоренция и в Италия, като цяло.

След прекрасната вечеря беше време за последния етап от разходката – да се прибера пеша до нас, гледайки красивите светлини на нощна Флоренция.   

На другия ден потеглих към летището в Рим, за да се върна в истинския си дом, с идеята, че някой ден ще се върна във Флоренция, защото там оставих част от себе си, която чака да се върна, за да се съберем заедно отново.

 
 

Що е то big d*ck energy и как това се превърна в една от най-търсените фрази на годината?

| от chronicle.bg |

Всяка година Оксфордският речник определя думата на годината, като един от критериите е търсения на потребителите. Тази година, както и предходните, резултатът не е в позитивната гама. Думата „toxic“ е думата на 2018 г. 

Тук обаче ще изясним една друга фраза, която е била сред най-търсените  в базата данни през изминалите месеци и дори е била претендент за титлата.

Big dick energy. Ще я познаете, щом я видите. Ще я усетите. Можете дори да я носите. Може дори да не сте мъж и да я имате в огромни количества.

Това лято тази дума беше сред най-обсъжданите в социалните мрежи. Какво обаче представлява big dick energy (BDE)? И как да разберете дали я притежавате? Ето какво трябва да знаем за това ново наименование на едно иначе не толкова „ново“ качество у хората.

Откъде започва всичко?

Всичко започва с туит (в последствие изтрит) от юни на певицата Ариана Гранде, в който тя описва колко надарен е тогавашният й приятел – актьорът Пит Дейвидсън, познат ни от Saturday Night Live.

Въпреки че певицата много бързо изтрива публикацията, тя плъзва из социалните мрежи, а мъжкото достойнство на Дейвидсън е широко коментирано. Един от туитовете обаче дава начало на „понятието“.

„Пит Дейвидсън е висок 190 см, има тъмни кръгове под очите, има силна big dick energy, изглежда зъл, но очевидно е ангелче и обича публично своето момиче.“ пише момиче на име Тина.

Какво е BDE?

Big dick energy  е описвана като „увереност без превзетост“. Никога не може да бъде сбъркана или симулирана. Тя е сексуалният еквивалент на това да напишете чек за 10 хил. долата, знаейки че разполагате с тях в банковата си сметка.

Мъже с BDE могат да бъдат Рами Малек, Крис Евънс, Том Харди, Робърт Дауни Джуниър, Тимъти Шаламе и други. Но не е необходимо да разполагате с пенис, за да я излъчвате.

Също толкова възможно е и жена да я притежава. Риана? Прелива от BDE. Серина Уилямс? Пръска се по шевовете. Кейт Бланшет? Тя е цял АЕЦ.

Някои хора критикуваха наименованието, тъй като навява асоциации, че това излъчване произтича от големия размер на мъжкото достойнство.

Как да забележите BDE?

Тя е нещо, което или имате, или нямате. Тя е тиха увереност, която при някои я има от раждането, други я развиват с времето. Но ключовият фактор е, че тя не се натрапва. Човекът с big dick energy е спокоен и уверен в себе си. Не е срамежлив или тих, но не и арогантен. И определено не се старае да компенсира с нещо. Ако я носи, вероятно има леко дръпнато поведение – но не самоцелно. Не иска на всяка цена да привлича внимание върху себе си, просто се чувства добре в кожата си.

Това е енергия, която привлича хората към него и прави впечатление, че държи живота си в ръце. Ако някой/я има BDE, вероятно е харесван и лесно се общува с него/нея. Хората обичат да са в компанията на този човек, защото ги кара да се чувстват добре.

Има ли little dick energy?

Напълно възможно е. Докато някои хора твърдят, че т.нар „токсична мъжественост“ е антоним на BDE, други предлагат простата концепция за little dick energy (LDE) или mediocre dick energy (MDE). Това са хората, които са арогантни, лъскави, нахакани и дразнещи в своята самоувереност.

 
 

Астрид Линдгрен: От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.

| от chronicle.bg |

През зимата на 1941 г. малката Карин Линдгрен се разболява от пневмония. Докато е прикована към леглото, майка й Астрид, в опит да разсее скуката, започва да разказа измислени истории за малко момиче с необикновена сила. Приказките се приемат повече от добре, и не само от Карин. Скоро приятелите и семейството искат още и още приказки за момичето, което критиците по-късно ще нарекат „кръстоска между Хъкълбери Фин и Супермен.“

Три години по-късно Астрид подарява за десетия рожден ден на дъщеря си специален подарък – напечатан екземпляр с приключенията на Пипи Дългото чорапче. Следващата година авторката, която вече е издала две успешни книги за деца, дава на издателя си да прочете книгата за Пипи. Останало сигурно го знаете. Останалото е история и една огромна тълпа от персонажи, с които милиони деца по света са отраснали.

Пипи, Томи, Аника, Емил, Карлсон, Дребосъчето, Ина, Алфред, татко Алфред, мама Алма, госпожа Петрел… все герои, благодарение на които малките и до днес обикват четенето. Обикват и Астрид Линдгрен, която не се страхува да говори на децата за смъртта.

Жената, която ни накара да обичаме четенето, да разберем някоя и друга хитрина за живота, е родена на днешната дата преди 111 години. В чест на днешната дата споделяме няколко нейни цитата.

Astrid-Lindgren-1994-Teaser-DW-Vermischtes-Stockholm-jpg

„Нямам нищо против да умра. Ще го направя с радост, но сега трябва първо да изчистя къщата.“

„Спокойствие и само спокойствие.“

„Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите.“ (из „Роня, дъщерята на разбойника“)

„Въображението е задължително. И за щастие все още има хора, които го притежават. Тези, които сега са деца, един ден ще поемат бизнеса в свои ръце. Те ще решават проблемите на мира и войната и това в какво общество ще живеят — дали ще е подвластно на насилието, или ще е мирно.“

„Виж, госпожице, когато имаш майка, която е ангел, и баща, който е негърски крал, а самата цял живот си управлявала моретата, не можеш да знаеш как да се държиш в училище сред всичките тия ябълки и таралежи.“ (из „Пипи Дългото чорапче“)

Пипи Дългото чорапче

„От много учене и най-здравият ум може да се съсипе.“

„Пиша, за да забавлявам детето в мен, но желанието ми е историите ми да развличат по същия начин и другите деца.“

„Детство без книги – това не е никакво детство. Това е като да ти е отказан достъп до омагьосаното място, където можеш да отидеш и да намериш най-редкия вид радост.“

„Дай на децата любов, още любов и пак любов, и здравият разум ще дойде от само себе си.“

lindgren

„Всичко хубаво, което се е случило на тази земя, първо се е случило в нечие въображение.“

„Намирам, че мама е много чудновата, дето иска да си лягаме вечер, когато сме съвсем будни, а сутрин, когато спим, иска да ставаме.“ (из „Децата от улица „Тряскаджийска“)

„“Вашите собствени деца и внуци ли ви вдъхновиха, за да напишете книгите си?“ е също въпрос, който често ми задават. Искам да кажа следното: Никое друго дете не ме е вдъхновявало толкова, колкото детето, което аз самата бях. Не е задължително да имате деца, за да пишете детски книги. По-важното е добре да помните собственото си детство.“

„Лятото няма да трае вечно, той знаеше това, както го знаеше и Роня. Но си заживяха отново, като че ли то нямаше да има край, и доколкото им се удаваше, пропъждаха всички мъчителни размисли за зимата.“ (из „Роня, дъщерята на разбойника“)

 Астрид Линдгрен

„Ако съм озарила дори едно единствено детство, то тогава съм постигнала поне нещо в живота си.“

„Не искам да пиша за възрастни. Искам да пиша за читатели, които могат да правят чудеса. Само децата правят чудеса, докато четат.“

 
 

Серина Уилиямс – скандалът с „жената“ на годината

| от chronicle.bg |

Тенис звездата Серина Уилямс стана жена на годината на GQ, но корицата на списанието предизвика бурни обществени дискусии. Причината е, че думата жена е сложена в кавички.

37-годишната Шампионка, както я наричат от списанието, се появява на една от четирите корици на декемврийския брой, озаглавен „Мъж на годината“.

GQ, който за първи път слагат женска част в наградите си Мъж на годината през 2003 година, слага Серина заедно с рекордите Майкъл Б. Джордън, Хенри Голдинг и Джона Хил.

През февруари Уилямс казва пред CNN, че едва не умира, когато ражда дъщеря си миналата година, и въпреки това след няколко месеца вече била на корта. Дори успя да стигне до финала на Wimbledon и US Open, като загуби и двата.

Целият проблем с корицата на списанието идва от незнанието за навиците на дизайнера Виргил Абло. Думата „woman“ е написана ръкописно от него, а той често обича да използва кавички. Абло работи заедно с Уилямс и Nike за спортния екип на тенисистката, върху който имаше думите „Serena“ и „Logo“, и двете в кавички.

Serena-Williams-new-ad-e1535541815443

Миналата година в отворено писмо в сайта reddit, Уилямс казва, че е била наричана мъж заради мускулатурата си: „Наричали са ме мъж, защото изглеждам много силна… Казвали са ми, че не съм за женския спорт, че трябва да играя с мъжете, защото изглеждам по-здрава, отколкото другите момичета. (Не, аз просто работя много здраво и съм се родила с това тяло, с което се гордея.)“

 
 

Самоуправляемите коли ще доведат до повече секс

| от chronicle.bg |

Според ново проучване, самоуправляемите автомобили ще доведат до повече секс в колата. Хората ще е по-вероятно да ядат, да спят и да мърсуват, когато автономните коли станат нещо нормално по улицата, според проучването публикувано в последния брой на журнала Annals of Tourism Research.

„Хората ще спят в колите си, което ще се отрази на крайпътните хотели. Дори може да се появят ресторанти на колела, в който човек влиза, за да се нахрани, докато пътува“, казва Скот Коен, ръководител на изследването, пред Fast Company magazine. „Това ни накара да се замислим какво още биха правили хората в колите си, веднъж щом не се налага да шофират. Разбира се, едно от тези неща съвсем разбираемо ще е секс.“

Автономните коли също така се очаква да сложат и проституцията на колела. „Не е толкова нереално да си представим червените фенери да станат червени фарове. Така проституцията става по-трудна са улавяне. Като цяло много нелегални неща се случват в колите на хората.“ Коен продължава: „Местата, където проституцията е легална, а регулаторите позволяват самоуправляващите се автомобили лесно да излязат на пътя, ще видим секса в колите без време. Очаквам това в Европа.“

Около 60% от американците вече са правили секс в кола според изследването, което предвижда това да е нормална практика след 2040.