shareit

Последните 3 дни преди Втората световна война

| от |


1 септември, петък

4:45 ч. сутринта (британско време, 5:45 в Полша)

Германия започва нашествието си в Полша с въздушни атаки срещу Варшава, Катовице и Краков, последвани от масови сухопътни нападения. Пет месеца по-рано, на 31 март, британският премиер Невил Чембърлейн гарантира, че ще подкрепи своя съюзник срещу „всякакви действия, които очевидно застрашават полската независимост“.

6:00 

Подготвяйки се за най-лошото, британското правителство стартира операция „Ловец на плъхове“ – план за евакуация на цивилни от „опасните и задръстени индустриални квартали на страната“, започвайки с жените, децата и учителите. Служители от министерството на здравеопазването и образователния съвет са изпратени в хиляди училища, за да помагат в тази операцията.

9:00

Около 17 000 деца с увреждания се преместват от специални служители и линейки от техните училища до дестинации във всички части на страната, където са настанени; предимно в големи селски къщи.

10:00 

Германското радио предава съобщение от Адолф Хитлер, в което той казва: „Германците в Полша са третирани с кървава агресия и изгонени от къщите си. Поредица от нарушения, непоносими за една велика сила, доказват, че Полша вече не желае да уважава Райха. За да сложа край на тази лудост, нямам друг избор освен да отговоря на силата със сила.“

10:30 

След като научава за инвазията, президентът на САЩ Франклин Д. Рузвелт отправя апел до правителствата на Великобритания, Франция, Италия, Германия и Полша, призовавайки ги публично да потвърдят, че техните въоръжени сили „в никакъв случай и при никакви обстоятелства“ не бомбардират цивилно население или неукрепени градове от въздуха.

10:50

Британският външен министър лорд Халифакс приема Теодор Корд, германския шарже д’афер, който отрича, че страната му е нападнала Полша. Когато Корд си тръгва, той минава покрай граф Едуард Рачински, полския посланик, който от своя страна потвърждава нашествието.

11:00

Френският премиер Едуар Даладие е домакин на среща на своите министри. Утвърждават се укази, разпореждащи обща мобилизация по суша, море и въздух на цялата френска територия и обявяване на военно положение.

11:30

Британският кабинет заседава и решава да цензурира пощенската кореспонденция, да постави железниците под държавен контрол, изготвя планове за организация на доставките на храни и разпорежда телефоните и телеграмите да се използват само за „много спешни съобщения“. 1,5 милиона доброволци от британската гражданска защита са мобилизирани.

12:00

Крал Джордж VI се среща с тайния съвет в Бъкингамския дворец и подписва заповед за започване на пълната мобилизация на армията и кралските военновъздушни сили и прокламация за мобилизиране на кралския флот.

14:00 до 18:00

В Дания са призовани 40 000 мъже, докато в Канада военните са поставени в активна служба и кабинетът приема Закона за военните мерки от 1914 г., като дава на правителството извънредни правомощия да действа при извънредни ситуации. В Русия министърът на външните работи Вячеслав Молотов се обръща към Върховния съвет и изразява своето „изключително удовлетворение, че Съветският съюз е изолиран от европейския конфликт“.

21:30

Британският посланик в Берлин, сър Невил Хендерсън, е приет от германския външен министър Йоахим фон Рибентроп и предупреждава, че ако германските сили не се изтеглят от полската територия, страната му „без колебание ще изпълни задълженията си към Полша“.

Bundesarchiv Bild 183-H04810, Joachim von Ribbentrop

Йоахим фон Рибентроп

2 септември, събота

9:00 ч. сутринта

Австралийският премиер Робърт Мензес издава изявление, в което заявява: „Все още не осъзнаваме каква ще бъде цената в човешки животи, но знаем, че британските нации по целия свят са единни – един крал, едно знаме, една кауза. Ние сме заедно с Великобритания“. Има и послание от правителството на Нова Зеландия, в което те подкрепят Великобритания и „каузата на справедливостта, свободата и демокрацията“.

12:00

62-те пехотни и механизирани дивизии на Германия продължават бързото си навлизане в Полша въпреки храбрата съпротива и достигат река Висла. Германия има надмощие в небето и нейните самолети разбиват железопътната система на страната.

15:15

Футболният сезон във Великобритания продължава нормално с благословията на Министерството на вътрешните работи, като мачът за деня е Ливърпул срещу Челси. Сезонът е спрян на следващия ден.

17:00

В Лондон хиляди жени прекарват деня, записвайки се за работа като готвачки, медицински сестри, камериерки, миячки, болнични портиери и асистенти в детските ясли.

20:00

До вечерта близо 500 000 души са напуснали Лондон, за да идат в провинцията на безопасност.

21.30

24 часа след връчването на британския ултиматум на германския външен министър Йоахим фон Рибентроп отговор не е получен.

Bundesarchiv Bild 183-C06536, Sir Nevile Henderson

Невил Хендерсън

3 септември, неделя

9:00 сутринта

Посланик сър Невил Хендерсън представя последния британски ултиматум в Берлин. Той дава на германското правителство 2 часа, за да поеме ангажимент, че ще изтегли войските си от Полша.

11:00

Ултиматумът изтича без отговор от Германия.

11:15

Премиерът Невил Чембърлейн казва в обръщение пред нацията, „че не е получен отговор и следователно тази държава е във война с Германия“. Това обръщение е дълбоко унизително за министър-председателя, чиято мирна и резервирана политика се оказва огромен провал.

11:27

В Лондон за пръв път се чува сирената за въздушна атака – оказва се фалшива тревога.

12:00

Камарата на общините заседава на извънредна сесия. Във Вашингтон е 7 часа сутринта, но президентът Франклин Д. Рузвелт е буден от часове като следи брифинги от своите посланици в Париж и Лондон. Той е информиран, че „ръкавицата е хвърлена“ и следователно инструктира ръководителите на ключови отдели да се съберат на конференция по-късно през деня.

12:30

В Берлин е представен ултиматум от французите с предупреждение, че ако Германия не започне да изтегля войските си от Полша преди 17:00, Франция ще обяви война.

17:00

Франция обявява война на Германия, чиито сили в Полша, според военния кореспондент на The Times, „продължават да бомбардират градове и села, само някои от които са от стратегическо значение“.

18:00

Джордж VI излъчва съобщение, в което призовава „моите хора у дома и моите народи отвъд моретата… да бъдат спокойни, твърди и единни“.

18:30

Кралят приема Невил Чембърлейн в Бъкингамския дворец. Министерството на вътрешните работи посочва, че „всички германци и австрийци над 16-годишна възраст, които не възнамеряват да напуснат страната до 9 септември, трябва да докладват веднага на полицията“.

23:59

Евакуациите продължават през целия ден. През последните три дни над 3 милиона души са евакуирани от райони, считани за опасни. В редакционната си статия, която ще излезе във вестника след няколко часа, редакторът на The Times Джефри Доусън заявява: „Никога досега не е имало такова единодушие по какъвто и да било въпрос и никога в нито една война не е имало такава студена решимост да се доведе борбата до единствения поносим край.“

 
 
Коментарите са изключени