shareit

Популацията на полярните мечки в Арктика значително е намаляла

| от |

Популацията на полярните мечки в северозападната част от канадските територии в Арктика, както и в Аляска, по крайбрежието на морето Бофорт, е намаляла с 40 на сто през първото десетилетие на 21-ви век, сочат резултатите от американско-канадско изследване, цитирани от Франс прес.

Учените отбелязват, че климатичното затопляне е виновно за топенето на арктическата ледена покривка – главния хабитат на тези животни, където те намират храна. Изследването е извършено от експерти от Американския институт по геофизика. Те констатирали, че нивото на оцеляване на възрастните бели мечки и мечетата е било особено ниско през периода 2004 – 2006 г., когато намаляването на популацията на тези животни било най-драстично.

„Едва две от 80-те мечета, следени в Аляска между 2004 г. и 2007 г., са оцелели“, заяви ръководителят на изследването Джеф Бромагин от института. Оцеляването на възрастните бели мечки и мечетата в региона започнало да се подобрява през 2007 г. Това довело до стабилизиране на популацията на белите мечки – около 900 екземпляра, през 2010 г. Броят на оцелелите мечета обаче намалял през периода 2001 – 2010 г. Това навежда на мисълта, че условията са останали несигурни за младите мечки, които току-що са се отделили от майките си.

Учените са на мнение, че ограниченият достъп до тюлени през лятото и зимата е допринесъл за ниското ниво на оцеляване през този период. /С БТА

 
 
Коментарите са изключени