shareit

Ползите от късното ставане през уикенда са доказани

| от chronicle.bg, БТА |

Учени установиха ползите от късното ставане през уикендите – дългият сън ни прави по-умни и по-снажни.

Изданието цитира изследване, публикувано в Sleep. В проучването са анализирани данните от съня на 2 156 доброволци, на които бил изчислен и индексът на телесната маса.

Тези, които не си доспивали пред седмицата, но през почивните дни ставали от леглото доста късно, се оказвали с по-ниско тегло от останалите.

„Дългият сън през уикендите явно има биологичен предпазен ефект, тъй като недоспиването през работните дни води до затлъстяване“, твърдят авторите. Отдавна е известно, че хората, които спят малко, често имат и много лоши хранителни навици, от които дебелеят. Липсата на сън води до промяна на нивата на кръвната захар. Бодърстващите трябва да я компенсират и затова се тъпчат със сладки неща, за да стоят будни. В края на краищата те чувстват постоянна умора.
Изследването обаче отива още по-далеч.

Според специалистите дългото спане през уикендите ни прави и по-умни. Когато сме изморени от недоспиване, паметта ни става по-неуслужлива. При дългия сън мозъкът започва да обработва информация, която преди това не е имал възможност да анализира. По този начин се подобрява и паметта

 
 
Коментарите са изключени