shareit

Полша забрани на магазините да работят в неделя

| от chronicle.bg |

Президентът на Полша Анджей Дуда подписа във вторник закон, с който се забранява магазините да работят в неделя. Основната му цел е поляците да проявят солидарност към съотечествениците си от търговския сектор и да им дадат възможност да прекарат почивния ден със семействата си.

В сектора са заети поне 1 милион и 200 000 души.

В рамките на закона са допуснати изключения за интернет магазини, аптеки, магазините по бензиностанциите (но когато са до 150 кв м.) и пунктовете при хлебопекарни и хлебозаводи, където продукцията се реализира по график между 6 и 13 часа. Ако искат, ще могат да работят и собствениците на малки семейни магазини, но не и тези, в които има наети служители.

Обикновените магазини и супермаркетите ще бъдат затворени. Освен това се въвежда ограничение и в работното време в дните преди Рождество и в съботата преди Великден – тогава търговията ще продължава най-много до 14 часа.

Законът влиза поетапно. През тази година забраната влиза в сила от 1 март и ще действа две недели в месеца. През 2019 г. няма да се работи три недели, а през 2020 г. неработни ще станат всички неделни дни.

 
 
Коментарите са изключени