shareit

Полша на протест срещу образователна реформа

| от chronicle.bg, по БТА |

Десетки хиляди излязоха на протест във Варшава срещу готвената в Полша голяма образователна реформа. Сред протестиращите има множество преподаватели от цялата страна. Те скандираха „Не на хаоса в училищата“ и „Спрете образователната реформа“.

Призовавам министър-председателката Беата Шидло да не унищожава постиженията на образователната система, заяви на протеста началникът на главния учителски синдикат Славомир Броняж. Той прикани обществото да се надигне срещу проекта на образователната министърка Анна Залевска.

Съгласно нейния план сегашната образователна система, която се дели на три степени – начално училище, прогимназия и гимназия – ще бъде заменена от двустепенна система, като бъде ликвидирана прогимназията.

Освен че по този ще бъдат загубени работни места, учителите се страхуват, че ще бъдат изменени сериозно и учебните програми, така че акцентът да бъде върху „патриотичните ценности“. Те критикуват и бързината, с която се планира въвеждането на реформата, което според тях крие риск да им бъдат наложени набързо скалъпени учебни програми.

 
 
Коментарите са изключени