shareit

Полицията разследва умишлено умъртвяване на стари дървета в София

| от chronicle.bg |

Полицията разследва кой е отровил умишлено трите кестена и един ясен на възраст 60-80 години в квартал „Лозeнец“. Проверка на място е установила, че дърветата са умъртвени умишлено и изключително професионално, но все още няма виновен.

Район „Лозенец“ е изпратил официален сигнал до 4 Районно управление за разследване на случая и установяване извършителя, тъй като районната администрация няма компетенциите на разследващ орган.

Още на 22 май по сигнал на граждани е направена проверка на място от районния експерт. При проверката е установено, че на три дървета от вида „конски кестен“ и един обикновен ясен на видима възраст 60 – 80 години са пробити дупки в основата на стъблото и е налята течност с неизвестно съдържание. Вследствие на манипулацията, която по думите на проверяващите е извършена изключително професионално, дърветата са увредени необратимо и са започнали да изсъхват. При проверката е съставен констативен протокол, пише Дневник.

Акт за установяване на административно нарушение може да бъде съставен след установяване на извършителя. Глобата за подобно деяние за физическо лице е от 1000 до 5000 лв., за юридическо лице варира от 1000 до 50 000 лв.

Районната администрация е получила и сигнал от регионалната екоинспекция в София, подаден чрез оперативен център на Столичната община, но сигналът се отнася за увредени дървета вид орех – също пробити и залети с течност. Тъй като на място не е установено наличие на орехи, в момента се уточнява дали сигналът касае един и същ случай.

За увреждането на дърветата съобщи в социалните мрежи Антоанета Павлова, която разпростани снимки и написа: „Хора, моля да помогнете. Това се намира в долната част на кв.Лозенец.Кестеновите дървета, които са над 40 годишни, преди 15 дни се бяха разлистили. Сега им е причинено това(направени са дупки по цялата окръжност на дървото в които е наливан някакъв химикал) с цел да бъдат изсушени и отрязани , за да разчистят терена ( които е със статут на зелена площ), за да изникне поредния блок.“

 
 
Коментарите са изключени