shareit

Подписването на Националния рамков договор остава под въпрос

| от chronicle.bg |

Подписването на Националния рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз остава под въпрос. Причината е в разпределението на парите от резерва на касата.

Новият Национален рамков договор може да не се разпише, щом парите за направления, изследвания и образна диагностика няма да са 62 милиона лева в повече, каза председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев:

„За съжаление, не можахме да се споразумеем относно 34-те милиона, които БЛС настоява да бъдат дадени, за да се осигури дейността за плащания в извънболнична помощ. Тези 34 милиона са огромният риск, който може да доведе до неподписване на Националния рамков договор.“

От Касата смятат, че ще се преразходват средствата от бюджета на фонда, ако се отделят повече пари за изънболнична помощ. 100 милиона от резерва ще се насочат за лекарства:

„Немалка част от средствата, които са разпределени от резерва на бюджета на Здравната каса, са в лекарствени средства. Около стотина милиона са за онкология и за домашно лечение. Частта в бюджета за лекарства е равна на около 909 милиона, което прави около две трети само от болничната помощ за дейности. Ако извадим цената на лекарствата, които Здравната каса плаща пак на индустрията в болничната помощ, то това съотношение ще дойде едно към едно. Ние не можем да бъде съгласни. Тенденцията за неподписване на Национален рамков договор при тези обстоятелства е много по-голяма, отколкото обратното“.

За болниците ще се преразпределят около двеста милиона лева и там има съгласие между лекарите и фонда.

 
 
Коментарите са изключени