shareit

Почти всеки пети руснак иска да емигрира извън границите на бившия СССР

| от chronicle.bg |

Почти всеки пети жител на Русия – 19 на сто, би желал да емигрира извън границите на бившия Съветски съюз. Това сочи анкета на социологическия център „Левада“, пише „Комерсант“. Основни причини за това желание според вестника са „по-добрите условия за живот в чужбина“ и нестабилната икономика на федерацията.

Данните отразяват „не реалното желание на хората да напуснат Русия“, а дискомфорта на някои групи граждани, „усещането им за нестабилност, неблагополучие в страната“, отбелязва директорът на „Левада“ Лев Гудков. „Искат да заминат най-вече младите, просто за да видят свят, и онези, които не виждат тук перспективи за себе си“, добавя той.

На практика се изселват едва 0,5 процента от жителите на Русия, показват проучвания на „Левада“. Делът на желаещите нараства, но „недостатъчно, за да говорим за съществени промени в обществените нагласи“, посочва експертът Елена Кисельова. По думите й анкетираните само изразяват недоволство от икономическата ситуация в Русия, която засега не се променя към по-добро. „Кризата е стимул да смениш страната, но пък ограничава финансовите възможности да емигрираш“, забелязва тя.

Огромното мнозинство жители на Русия обаче – 73 на сто, никога не са помисляли да се установят за постоянно извън пределите на бившия Съветски съюз, допълва „Комерсант“, цитиран от Би Би Си.

 
 
Коментарите са изключени