shareit

Почина Кийт Емерсън

| от chronicle.bg |

Кийт Емерсън, един от най-великите музиканти в историята на рока, е починал тази нощ в дома си в Санта Моника, Лос Анджелис на 71-годишна възраст.

Съобщението за смъртта му беше публикувано току-що в официалната страница на Emerson, Lake & Palmer във Фейсбук.

Молим за уважение към мъката на семейството, е единственият коментар на групата, който придружава информацията.

Кийт Емерсън е клавир на Emerson, Lake & Palmer – най-голямата „супергрупа“ в историята на рока, членовете на която са замесени във всички емблематични проекти от зората на прогресив рока – The Nice, King Crimson и Atomic Rooster.

Заради изключително софистицираната си и претенциозна музика, Emerson, Lake & Palmer никога не се изкачват в световните класации за хитове, но са пример за подражание и недостижим еталон на най-големите имена в рока.

Въпреки че могат да се търсят и други имена, които да бъдат обявени за „бащи на прогресива“, именно ELP са еталона и емблематичното име за този избухнал на границата на 60-те и 70-те години стил, обединил в себе си рока с класическата музика.

Албумът, с който са най-известни в България, е Pictures At an Exhibition – версия на класическото произведение на руския композитор Модест Мусоргски „Картини от една изложба“.

През 2008 г. българската публика имаше удоволствието да види и чуе на живо Кийт Емерсън в Античния театър в Пловдив.

Неговият приятел и барабанист в ELP Карл Палмър сподели:

„Кийт беше нежна душа, чиято любов към музиката и страст при изпълненията ще останат несравними много години занапред. Той беше пионер и новатор, чийто музикален гений докосна всички нас в световете на рока, класическата музика и джаза.“

Има предположения, че Емерсън се е самоубил, но те не са потвърдени.

 
 
Коментарите са изключени