shareit

Почина дизайнерката Соня Рикел

| от chronicle.bg |

Световноизвестната дизайнерка Соня Рикел, обличала Одри Хепбърн и Бриджит Бардо, почина на 86 години в парижкия си дом, съобщи BBC. Рикел, наричана „кралицата на плетивото“, страдаше от болестта на Паркинсон.

В съболезнованията си френският президент Франсоа Оланд я нарече „пионер“.

Първите си стъпки в модата Соня прави през 40-те години, когато забременява от съпруга си Сам Рикел и започва да плете рокли – първо за себе си. Пробива на подиума в началото на 60-те.

Дизайнерката също е автор на няколко романа и присъства във филма „Прет-а-порте“ на режисьора Робърт Олтман – сатиричен поглед към света на висшата мода.

От 1995 модната къща „Соня Рикел“ се управлява от нейната дъщеря Натали.

Преди 4 години тя разкри в книга дълго пазената мъчителна тайна, че е болна от Паркинсон. В книгата си, която написа заедно с Жюдит Периньон, озаглавена „Не забравяйте, че това е игра“ тя повдига завесата над своя проблем, с който от години се бори. Наследила е болестта от майка си, която е била измъчвана, променена и смазана от нея. „Това е една мръсотия, която се крие зад много благородно име. Паркинсон – това е имe за сцена, име на роза, а не име за болест“, написа тя в книгата си. Тогава призна, че това, което я плаши, е да започне да изглежда различна от тази, която винаги е била. Разказва и за силата, която й е била нужна да крие болестта си - „Живях 15 години с това, без никой да разбере“.

 
 
Коментарите са изключени