shareit

Почина авторът на „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите“

| от chronicle.bg |

Робърт Мейнард Пърсиг, американски писател и философ, добил световна известност като автор на книгата „Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите“, е починал вчера в дома си в Саут Бенуик, щата Мейн. Това съобщава БТА, като се позовава на съобщение от неговия издател Уилям Мороу.

Пърсиг е починал на 88-годишна възраст.

„Дзен или изкуството да се поддръжа мотоциклет“ е издадена през 1974 г., след като над 100 издателства отказват да публикуват романа. Отчасти биографична книга, сюжетът съдържа препратки към период, в който авторът е диагностициран с шизофрения. Книгата е определена от критиката за една от най-значимите творби в американската литература.

Пърсиг казва за героя си, че е „създаден, за да разреши конфликта между класическите ценности, които създават машините като мотоциклета, и романтичните ценоности – като това да почувстваш красотата на провинциалния път“.

Робърт М. Пърсиг има диплома по философия, като е работил като учител по английски език, преди да бъде хоспитализиран заради психическо заболяване в началото на 60-те години.

Философските му размисли и личните преживявания от тези години – включително обиколка с мотоциклет на западните щати през 1968 г. с най-големия си син Кристофър – се превръщат в базата на разказа в „Дзен…“. Крис Пърсиг умира през 1979 г.

 
 
Коментарите са изключени