shareit

Почина астронавтът Джон Глен

| от chronicle.bg |

На 95-годишна възраст почина бившият астронавт и сенатор Джон Глен – първият американец, излязъл в орбита около Земята през февруари 1962 г.

Глен беше последният жив член на оригиналния състав на „Mercury Seven“ – първият отряд астронавти на САЩ, подготвяни за космически полети.

Преди кариерата си в НАСА Глен служи в армията, като участва в десетки бойни мисии по време на Втората световна война и Корейската война. През 1957 г. поставя рекорд за трансконтинентални полети, като взема разстоянието между Лос Анджелис и Ню Йорк за 3:23 ч. През същата година става доброволец в космическата агенция, предшественик на НАСА. Той е единственият астронавт, приет на служба в агенцията, без да е получил университетска диплома.

След напускането на НАСА Джон Глен се включва в политиката, като си осигурява четири мандата като сенатор от Охайо – от 1974 до 1999 г.

През 1998 г. отново вписа името си в историята на астронавтиката, като се качи на борда на совалката Дискавъри и стана най-възрастният човек, летял в Космоса.

Джон Глен е починал в болницата на Университета в Охайо, където беше приет преди седмица.

„Отиде си последният американски герой“, пише в The New York Times Дейл Бътланд, работил с бившия сенатор от 1980 г. насам.

„Джон Глен беше лицето на една епоха – период, чиито ценности бяха изковани по време на Голямата депресия, бяха подложени на изпитание по време на най-кръвопролитната война и бяха изразени най-ясно на личностно ниво чрез скромността, куража и увереността“, добавя той.

 
 
Коментарите са изключени