shareit

Почина Анджей Вайда

| от chronicle.bg, по БТА |

Прочутият полски кино- и театрален режисьор Анджей Вайда почина снощи във Варшава на 90-годишна възраст, предаде Франс прес, като цитира негови близки и полски медии.

Режисьорът на „Човекът от желязо“, „Човекът от мрамор“, „Катин“, „Лех Валенса“ и много други филми за сложната история на Полша почина от белодробна недостатъчност, след като бе приет в болница от няколко дни и бе в медикаментозна кома.

Вайда е роден през 1926 г. в Сувалки. Баща му Якуб е офицер от Полската войска, убит в Катин. Анджей Вайда учи в Академията за изящни изкуства в Краков и след това във Висшето училище за кинематография в Лодз. Първата премиера на филма на младия режисьор – „Поколение“, е през 1955 г. Поставил е над 40 спектакъла в различни театри по света. В периода 1981 Ц 1989 г. е член на консултативния комитет на профсъюза Солидарност.

Лауреат е на редица престижни награди – Оскар (2000 г.), Сезар, на италианската театрална награда „Луиджи Пирандело“, „Златен лъв“ на кинофестивала във Венеция, „Златна мечка“ на Берлинския международен кинофестивал.

 
 
Коментарите са изключени