shareit

Почина актьорът Алексей Баталов

| от chronicle.bg, по БТА |

Народният артист на СССР Алексей Баталов почина през нощта в сряда срещу четвъртък в московска болница, предаде ТАСС. Това оповести неговият помощник Владимир Иванов.

Тази година Алексей Баталов прекара няколко месеца в болница. През януари получи сериозно увреждане на крака и се подложи на операция. На 23 февруари 88-годишният Баталов отново бе хоспитализиран, тъй като бе диагностициран с усложнения вследствие на поставената му протеза. Лекарите прецениха здравословното му състояние като „средно тежко“. От месец май той бе подложен на рехабилитация.

„Алексей Владимирович почина снощи, не мога да направя никакъв коментар“, заяви Иванов.

Алексей Баталов е известен руски актьор и режисьор, народен артист на СССР и Герой на социалистичмеския труд. Той бе актьор от трупата на Централния театър на Руската армия и от тази на МХАТ „Горки“ (сегашния МХТ „Чехов“). Снимал се е във филмите „Москва не вярва на сълзи“, „Делото на Румянцеви“, „Летят жерави“. Режисирал е филма „Шинел“ и други ленти. Носител е на държавната награда на РСФСР на името на братя Василеви, на държавните награди на СССР и Руската федерация.

„Това е много печална вест – отбеляза актьорът Игор Костолевски. – Алексей Баталов вероятно бе един от последните романтици, последният представител на фантастичната школа на МХАТ, човек с огромна култура и голяма душа. Имах шанса да работя заедно с него в радиото и никога няма да забравя партньорството ни в „Ромео и Жулиета“. Аз бях млад актьор и помня с какво уважение той се отнасяше към мен и към всички останали актьори.“

 
 
Коментарите са изключени