shareit

Победител по ръба на правилата

| от chronicle.bg, по Telegraph |

Това е емоционална балада за любовта и загубата, изпята от красиво сопрано, чийто първи запис е направен, когато е деветгодишна.

Сузана Джамаладинова от Украйна, известна като Джамала, спечели 61-вото издание на музикалния конкурс Евровизия в Швеция с песента си „1944“, която оплаква депортирането на над 240 000 етнически татари от Крим по време на Втората световна война.

Ако нейното изпълнение спечели аплодисменти, побеждавайки останалите петима опоненти в телевизионното предаване на живо, то не си спечели същото отношение в Русия, която нахлу на Кримския полуостров преди две години.

Певицата Джамала казва, че е била вдъхновена от спомени на прабаба си, депортирана заедно с петте си деца от полуострова.

Самата Джамаладинова е етническа татарка, родена в Киргизстан. Тя се разплака при победата си на националния финал, където изпълнението й беше съпроводено от традиционна татарска рокля.

Песента й избягва директни препратки към анексирането на Крим от Владимир Путин през 2014 година, тя обаче не оставя съмнение за реалния си смисъл:

„When strangers are coming/
They come to your house/
They kill you all/
And say/
We’re not guilty/Not guilty.“

(Когато чужденците идват/ те идват в твоята къща/те убиват всички ви/и казват/ние не сме виновни/ не сме виновни)

Руските власти и политици от Крим се оплакаха, че песента се стреми да очерни Русия, но организаторите в Женева решиха, че тя не нарушава правилата на конкурса, които не допускат политически послания.

„Музикантите трябва да изразяват чувствата си, истинските си чувства, а не да пеят безсмислени думи, каквито чуваме през цялото време“, каза певицата, защитавайки песента си в Стокхолм.

В интервю за AFP през февруари Джамала казва, че иска хората да чуят песента й, написана в „състояние на безпомощност“, след като Русия е превзела земята й.

Сталин депортира татарите, след като ги обвинява в сътрудничество с Хитлер. Джамаладинова казва, че роднините й са се били на страната на Съветския съюз. Когато той се разпада, те се връщат в Крим, където през 2014 година те критикуваха анексирането от страна на Русия.

През 2009 година, година след войната на Русия с Грузия, грузинското парче „We Don’t Wanna Put In“ беше отхвърлено като неподходящо за конкурса заради играта на думи с името на руския президент в заглавието. Грузия получи възможност да промени текста на песента си, но страната избра да се откаже от участие в конкурса.

През 2014 и 2015 година руските изпълнения в конкурса бяха освирквани заради инвазията в Украйна и отношението на Путин към правата на хората с различна сексуална ориентация.

През 2009 година руският президент предложи заедно с Китай и партньорите си в Централна Азия да възстанови Интервизия – съветски еквивалент на Евровизия, популярен през 70-те години.

 
 
Коментарите са изключени