shareit

По-високите цени на винетките няма да отпаднат, пари няма да се връщат

| от chronicle.bg |

По-високите цени на винетките няма да отпаднат и пари няма да се връщат. Това заяви пред Нова телевизия министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Причината е, че се оспорват процедурите, по които са приети тарифите за пътни стикери, а не тарифите сами по себе си.

„Дори да се приеме такова решение на следваща инстанция, тъй като това е решение на първа инстанция и не е окончателно, то няма ретроактивно действие. Това не действа за назад, то действа занапред“, заяви Павлова.

Миналата седмица тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси. Жалбата беше заведена от Сдружение „Център за законодателни оценки и законодателни инициативи“ в началото на тази година.

От регионалното министерство заявиха, че ще обжалват решението на съда в предвидения от закона срок. От ведомството на Лиляна Павлова бяха категорични, че цените на винетките остават в сила, тъй като няма окончателно съдебно решение.

Основните мотиви на Върховния административен съд са, че постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри.

Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

 
 
Коментарите са изключени