По аватарите ще ги познаете

| от |

Не е хубаво да се обобщава, от една страна. От друга страна обаче, когато прочетете за хората, които ви описваме, непременно ще се съгласите с нас.

Фейсбук е гигантски, но някои типове хора се срещат по-често от други. Със сигурност познавате някои от тях и всячески се опитвате да страните от тях заради тяхната емоционалната и морална токсичност. Именно заради тази токсичност намерихме за нужно те да бъдат добре описани в настоящия памфлет, който обещаваме ще се развива и големее.

Представяме ви някои от най-неприятните типове хора във Фейсбук. По аватарите им ще ги познаете!

Дете, което се прави на мафиот

Тези деца обикновено не са мафиоти. Творчеството при имената, които си слагат, е ненадминато: Chokacha na shterki, Lubovnika na sarceto ti и безброй други срамни, момчешки, хлапашки изцепки. Най-разпространеният подход обаче си остава Bosa na нещо-си. Tова нещо може да бъде mafiata, jenite, kokata и дори Kaufland. При момичетата нещата не са по-розови (ако не броим безумните стаи, в които се снимат): Zaleza i zorata, Kuchka Sum… Не ми се мисли колко разочаровани метъли са си казали: „Я, Pantera! Чакай да кликна!“

Знамето на България

Хора, които нямат с какво друго да се гордеят освен рождението си. България е чудесна страна и заслужава влюбване, а защо не и кръв, но ако поставяш „България над всичко“, макар и метафорично, това предполага, че погребваш това всичко под нея, включително и себе си.

Знамето на Русия

Нека преди това обясним за по-младите какво е „изкуствена заетост“. През социализма типично за всички страни от Блока е да се наемат по 5 човека за работа, която може да се свърши от 1 човек. Така безработицата става 1-2%, а хората ставват мързеливи. Хората, чиято профилна снимка е знамето на Русия, стандартно лелеят по тези времена. Разкажете им виц за Тодор Живков и гледайте фрустрацията им, когато искат да напишат донос за вас, но вече няма как. Най-заклетите пердета (аз лично ги наричам завеси) кръщават първородния си син с агентурното си име. Те са възрастната версия на хората с Българско знаме.

Колаж от букет цветя, херувимчета и мили думи

Това са предалите се от мъките на живота лелки, които търсят своята женственост, увехнала предимно заради мъжете по-горе. Тези жени са добри по душа, но и наивни. По-късно, когато станат бабки, освен личните карти по време на избори, крийте им и пари и документи, защото именно те хвърлят по 100 декара ниви на телефонните измамници.

Хората без аватар

Тук има две възможности. Едната е невинната – този профил е на антисоциален човек, който обаче се нуждае от фейсбук по работа. Другата е зад този профил да седи перверзен инфантилен чичко, който говори ужасни неща на 14-15-годишни ученички. „Е ще ме видиш като се видим“ и прочие мазни реплики.

 
 

Самоуправляемите коли ще доведат до повече секс

| от chronicle.bg |

Според ново проучване, самоуправляемите автомобили ще доведат до повече секс в колата. Хората ще е по-вероятно да ядат, да спят и да мърсуват, когато автономните коли станат нещо нормално по улицата, според проучването публикувано в последния брой на журнала Annals of Tourism Research.

„Хората ще спят в колите си, което ще се отрази на крайпътните хотели. Дори може да се появят ресторанти на колела, в който човек влиза, за да се нахрани, докато пътува“, казва Скот Коен, ръководител на изследването, пред Fast Company magazine. „Това ни накара да се замислим какво още биха правили хората в колите си, веднъж щом не се налага да шофират. Разбира се, едно от тези неща съвсем разбираемо ще е секс.“

Автономните коли също така се очаква да сложат и проституцията на колела. „Не е толкова нереално да си представим червените фенери да станат червени фарове. Така проституцията става по-трудна са улавяне. Като цяло много нелегални неща се случват в колите на хората.“ Коен продължава: „Местата, където проституцията е легална, а регулаторите позволяват самоуправляващите се автомобили лесно да излязат на пътя, ще видим секса в колите без време. Очаквам това в Европа.“

Около 60% от американците вече са правили секс в кола според изследването, което предвижда това да е нормална практика след 2040.

 
 

Отиде си великият Стан Лий

| от chronicle.bg |

Стан Лий  е починал на 95-годишна възраст. Той доби популярност като е един от създателите на издателството „Марвел комикс“.

Той е страдал от няколко болести, а също и пневмония и проблеми със зрението.

Заедно с художниците Джак Кърби и Стив Дитко той създава редица истории със супергерои, които запленяват младите и издигат „Марвел“ до там, където е днес.

Негово творение са Спайдърмен, Хълк, X-Men, Железния човек и Фантастичната четворка.

Има филми по десетки комикси на „Марвел“ и по почти всички с персонажи Лий.

 
 

Ирландия обяви професури само за жени

| от chronicle.bg |

Ирландия има нов план за справяне с половото неравенство в академичните среди. Той се съдържа в това да създаде професорски позиции само за жени в университетите в цялата държава. Министърът на образованието Мери Мичел О’Конър казва, че 40% от позициите на професорско ниво ще бъдат заети от жени до 2024.

Планът е по препоръки нова работна група, която се занимава с половото неравенство. Тя е установила, че жените са исторически слабо представени на ръководни позиции в университетите и технологичните институти. 

Жените заемат 51% от преподавателските места на начално ниво в академичния сектор, но са само 24% от професорите. Никога жена не е била президент на нито един от седемте университета и само 2 от 14-те президента на технологични институти са били от женски пол.

Министър-председателят Лео Варадкар аплодира историческата стъпка и каза, че това ще помогне за изкореняването на дълбоките полови предразсъдъци в страната. „Половото неравенство, както всички знаем, е дълбоко вкоренено в обществото ни. С този план равенството в образователните институции ще се подобри. Положителната промяна ще доведе до домино ефект за пладите студентки, защото женските модели на подражание на високи позиции ще им дадат пример.“

През 2016 година количеството на жените професори във Франция е бил 24%, в Германия 23%, в Швейцария 21%. В Норвегия през 2017 29% от работните места на ниво професор са били заети от жени.

 
 

Най-скъпата шунка на света

| от chronicle.bg |

Jamón – това е испанската дума за шунка – се консумира на Иберийския полуостров от поне 2000 години. Още от тогава на много места в Испания коленето на прасе е церемониален процес, почти както у нас. След това, отново както у нас, част от прасето се прави на jamón.

Шунката в Испания е част от културата – и по барове, и на семейни вечери. Испанците изяждат по 160 000 тона шунка на година. 

От всичката шунка, произведен в Испания, jamón ibérico, произведен от черната иберийска порода свине, е най-скъпата заради отличнителния си вкус. В Хабуго, местност около малко градче със същото име в област Андалусия, тази шунка се прави с изключителна страст.

Jamón ibérico de bellota се счита за най-високият клас шунка. Тя се прави от прасета, хранени единствено с жълъди (bellota – жълъд). Животните трябва да се хранят само със свежи пасища и жълъди, паднали от дъбовете, поне 61 дни в годината, за да се счита месото им за деликатес.

За да помогне на потребителите да различават измежду различните видове шунка, испанското правителство вкара цветови обозначения според качеството. Черният етикет е най-високият.

Many of these acorn-producing oak trees grow on a savannah-like grassland called a dehesa. Found only in central and southern Spain and in various areas of neighbouring Portugal, the dehesa is a unique agrosilvopastoral (agriculture-forestry-grazing) system created and maintained by the interaction between low-density animal grazing, traditional arable farming and forests of mostly holm and cork oaks.

Малка органична ферма в югозападна Испания произвежда най-скъпата шунка в света според Рекордите на Гинес. Той ще ви струва 4 100 евро или около 8 000 лева за бут.