Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния

| от |

Консумацията на плодове и зеленчуци, богати на пигменти, помагат на кожата да си изгради естествена бариера срещу вредните ултравиолетови лъчи, съобщи „Май дей“. Нивото на защитата е същото, каквото е от слънцезащитните кремове. Колкото повече подобни плодове и зеленчуци се ядат, толкова по-добре се предпазва човек от ултравиолетовите лъчи.

fruits-and-vegetables

Те подтискат разрушителното въздействие на слънчевите лъчи, неутрализират свободните радикали и намаляват възпаленията /зачервяването на кожата/. Виолетовите плодове съдържат в себе си натуралния SPF-фактор. Касисът, боровинките, къпините, червеното грозде, смокините заедно със слънцезащитните кремове предпазват кожата от вредното слънчево въздействие. SPF-фактор има още в оранжевите и тъмнозелените зеленчуци като моркови, чушки, зеле, спанак и т.т. Благодарение на високо ниво на антиоксиданти те преобразуват свободните радикали в организма. Диетологът Сам Кристи отбелязва: „Тези продукти предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи по всяко време на денонощието.

Важното е, че действието им се разпространява върху цялото тяло“. Когато човек е изложен на силно слънце обаче, използването на слънцезащитни кремове е задължително.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Плодовете и зеленчуците предпазват от слънчеви изгаряния