shareit

Плевнелиев: Няма да се кандидатирам за президент

| от chronicle.bg |

Президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат на поста. Това съобщи самият той на брифинг в президентството.

Отказа си от участие в надпревара за поста, държавният глава аргументира с лични причини.

„Днес се изправям с открито лице и със съвест, за да заявя, че няма да участвам в предстоящите президентски избори по лични причини“, каза той.

„Това не означава, че излизам от политиката, но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да съм член на някоя от тях”, подчерта Плевнелиев. „Ще продължа да работя за повече Европа в България и повече България в Европа. Тепърва имам много с какво да допринеса за модерна и демократична България”, уточни той.

Плевнелиев заяви, че е информирал премиера Бойко Борисов за своето решение.

„Оставете тънките сметки за президентските избори за есента, сега подкрепете съдебната реформа, обърна се президентът към политическите партии. И като президент, и министър винаги съм искал да се свърши максимално много работа. Искам и с това свое действие да дам път на съзиданието и работата, а не на демагогията и спекулациите в българската политика. Искам всеки да си носи отговорността. В политиката трябва да има морални принципи“, призова още президентът.

„Ще доведа до край мандата, до последния ден с отговорност. Благодаря на всички. Чувствах навсякъде и винаги народната подкрепа и разбиране, ще продължа да служа на българите, където и да са те или аз по света“, потвърди Росен Плевнелиев.

„Действам независимо и по съвет”, подчерта държавният глава. „Убеден, съм, че когато човек вярва в правотата си, признанието рано или късно ще дойде”, каза още Плевнелиев.

 
 
Коментарите са изключени