shareit

Писаните яйца, които очароваха Queen

| от |

Знаете ли, че легендарният китарист на Queen Брайън Мей си има истинско българско великденско яйце? Изкусно изписаният подарък, който бил връчен на роклегендата по време на гостуването му в България, е дело на иконописецът и художник Николай Тихолов от Кюстендил.

Вече над 15 години художникът се е отдал на рисуването на икони и стенописи в църкви, но отделя време и за хобито си – украсяването на великденските яйца. Започнал през 90-те години, като направил над 40 модела с различни светци на тях.

„Енергията, която влагаш, докато рисуваш по яйцето, е специална. Ти я даваш на определен човек. Такъв беше и случаят с Брайън Мей, за когото ме помолиха да изпиша яйце. Подариха му го в предаване и той много се зарадва. Сигурно още го пази“, спомня си за този интересен момент от живота си Тихолов.

Започнал да изписва яйца, когато бил на 23 години. От тогава до сега яйцата му са обиколили света, като едно от тях стигнало до Украйна.

„Лятото съм на Аладжа манастир във Варна, където демонстрирам как се украсяват дървени яйца. Миналата година група рускоговорящи ме изчакаха да направя едно и го взеха направо, беше още мокро. Казаха,че ще го отнесат в Музея на яйцето в Украйна“, разказва си Николай.

Той знае, че яйцата му са по цял свят, а работата му впечатлила дори Гинес. Поканили го заради най-малката икона в света, на която изобразил Дева Мария .

„Дадох си сметка, че има хора, които рисуват и върху оризово зърно и се отказах. Не се смятам за чак такъв специалист“, скромно обяснява иконописецът.

Яйце от Николай Тихолов притежават известни колекционери по цял свят, както и бившият вицепрезидент Тодор Кавалджиев. Яйце с лика на Св. Никола стана сувенир на Варна през 2001 г.

Тихолов рисува върху яйцата за собствено удоволствие, а не за пари и слава. Най-много обича да го прави с децата си, които чакат с нетърпение Великден.

„Задължително в четвъртък или събота се събираме и с различни материали украсяваме – с восък, лепенки, бои и дори с техниката с лука. Децата ти показват какво да правиш и дори те научават на някои неща. Трябва да си отделите поне два часа, защото ако бързате, по-добре да си ги купите от магазина или друг да ви ги боядиса, но няма да е същото“, казва художникът.

Определя семейното боядисване на яйцата като магия, но най-голямото удоволствие остава боренето с тях.

„Със самото чупене на яйцето махаш черната енергия, която си натрупал през годината“, казва Тихолов. Той е рисувал върху щраусово яйце, върху което се дълбае, защото е с по-твърда черупка. Правил е и такива тип „Фаберже“ със сребърно кръстче. Харесва и дървените писани яйца. „Яйцето е най-съвършената форма. Когато се изобрази върху самото яйце Дева Мария, то вече има вече друга енергия“.

През Страстната седмица Николай Тихолов изографисва храма „Св. Преображение Господне“, построен през 1880 година.

„Великден е хубав празник, един от най-големите празници на християнина. Сега съм в храма и знам, че точно през тези дни всичко, което рисувам, става по-хубаво“, споделя Николай.

Наскоро е отворил и ателие в Шишковци, където прави керамични икони. Винаги е учил от старите майстори, че ако не вярваш, няма как да рисуваш светци.

„Един невярващ човек не може да рисува икони. Вярата е вид самочувствие“, казва Николай. И си спомня за еди показателен сън: „Преди години на сън някой ми каза „Не мисли затова, което правиш, просто го прави“ и до ден днешен това правя – рисувам светци. Не са важни парите“, казва Николай. Смята,че всеки носи отговорност за делата си пред Господ.

„Както Владимир Висоцки е казал: „Имам какво да изпея пред Господ“ така и аз имам какво да нарисувам. Хората трябва да се обърнат към себе си, към доброто и да осъзнаят, когато грешат. В момента това, което става по света е нещо страшно и ужасно, но дай Боже да се стигне до хубав край. Нека всичко да мине благополучно – земетресения, бежанци, кризи, нека хората бъдат по-добри. Добрината, която излъчваме, се връща към нас. Ако всички сме гадни и светът ще е гаден към нас“, казва художникът докато изписва църквата в Кюстендил с ликовете на Кирил и Методий и Свети Иван Рилски.

Работите на майстора на великденското яйце може да видите в галерията ни горе.

 
 
Коментарите са изключени