shareit

„Петдесет нюанса сиво“ – повече отколкото е нужно

| от chronicle.bg |

Заслужено или не, „Петдесет нюанса сиво“ се превърна в един от най-продаваните романтични романи.

Критиката и някои от по-взискателните читатели предпазливо изказаха мнението че Е.Л. Джеймс не е добра писателка и че причината за популярността на дебютния й роман, се крие единствено в даването на гласност на SM практиките в секса. Някои смелчаци дори казаха, че „Петдесет нюанса сиво“ трябвало да стои в секциите с научно-фантастична литература, тъй като не можело девствена жена да срещне богат, красив, обвит в мистерия мъж, да се метне на частния му хеликоптер и да получи три оргазма един след друг по време на „първия си път“.

Фактите обаче са неоспорими. Трилогията заграби хиляди домакински сърца по целия свят и бе оценена като едно от най-ярките явления в съвременна литература.

Именно за това е трудно да се проумее как феновете на Е.Л. Джеймс могат да се разделят с лека ръка с нейните произведения и да ги дарят на благотворителната библиотека в Суонзи. Но фактите отново говорят.

От библиотеката са получили толкова много копия на книгите, че са си построили вътрешни укрепления от тях. Те благодарят за всички дарения, но молят дарителите да спрат да подаряват еротичните романи на Джеймс.

 
 
Коментарите са изключени