shareit

Петър Москов: Правата на пациентите няма да бъдат нарушени

| от chronicle.bg |

Правата на пациентите няма да бъдат нарушени заради отмяната на текстовете от Закона за здравното осигуряване, разделящи услугите на Здравната каса на основен и допълнителен пакет. Това поясни здравният министър Петър Москов след правителственото заседание днес. Той уточни, че текстовете, отменени от Конституционния съд, ще бъдат пренаписани и отново внесени в парламента. Решението на съда излезе късно снощи, а мотивите ще бъдат оповестени утре.

Докато се внесат поправките в Закона за здравното осигуряване, ще останат валидни старите текстове, обясни Петър Москов:

В министерството ще се пренаписва наредба 11 в стария ѝ вид. Тя ще бъде публикувана на разположение на Здравната каса и на лекарите, за да може темата да продължи да функционира по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството за реформи в здравеопазването„.

Това е така наречената наредба за основния пакет услуги, плащани от здравната каса. Петър Москов е категоричен, че разделянето му на основен и допълнителен е правилното решение:

Това е и продължава да бъде нужната законова стъпка, за да се гарантира на българските граждани, че НЗОК ще заплаща пълноценно лечението им, без да има нужда те да доплащат, тоест да гарантира това, че ако вие сте здравно осигурен, навременно и безплатно ще получите нужния обем лечение, независимо от това, дали имате възможността да доплатите частта от лечението, което към този момент Касата не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите.

Москов подчерта, че съдът не тълкува намерения, а текстове:

Там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да постанови това решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки в Закона„.

Мотивите на Конституционния съд ще станат ясни утре.

 
 
Коментарите са изключени