shareit

Пет идеи за „позитивни“ бг филми

| от Големия Лебовски |

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков предложи държавата да финансира само „позитивни“ и „имиджови“ български филми по примера на Турция. Като се надяваме, че няма да има други държавнически предложения „по примера на Труция“, редно е да разгледаме всички параметри на една патриотично-маркетингова филмова реформа.

Вярно, че е гадно пари от данъци да отиват за едни и същи хора, които правят едни и същи филми за тегавия преход, неразбраните млади и наглите мутри. Но пък „биковата“ оферта за субсидиране на филмовото лъскане на държавния образ също е леко съмнителна. Въпреки това тук ще разкрием пет кратки идеи за „имиджови“ сюжети на „позитивни“ кино творби, които да бъдат достойни за държавния бюджет. Светлина, камера, субсидия, работи!

Приключенски

„Азбуката на гордостта“

Тримата българи Азо, Буката и Ведьо пътуват по цялото земно кълбо и прославят страната като маркират с български надписи всевъзможни световни паметници, монументи, статуи, сгради, стени, прозорци, покриви и де що има свободна за драскане публична квадратура. От Рим до Берлин, от Токио до Банкок, от Ванкувър до Виена, те са преследвани от репресивни чужди сили, които се опитват да ги арестуват и да изтрият българската култура и имената на десетки български футболни отбори от глобалната инфраструктурна тъкан.

Тримата винаги успяват да се измъкнат в последния момент от лошите и да оставят онова легендарно трибуквие на българската гордост да осветява световните атракции.

Романтичен

„Четвъртата страст“

Драматична и гореща история за силата на любовта, която преминава всички пречки, препятствия и етични кодекси, за да възтържествува възбудено в сърцата, умовете и джобовете на влюбените. Този път стрелата на Купидон поразява медиите, които попадат в капана на чара на властта. След колосално количество качествени флиртове и убийствени ухажвания обречените да се обичат започват страстна връзка.

Любовта им не е без проблеми. Има изневери и интриги. Забравят се важни поводи, закъснява се за срещи, сексът става скучен и предвидим, разменят се разочароващи подаръци. Властта напълнява, а медиите започват да си пишат мръсотии с опозицията.

Ала повикът на сърцето побеждава всички трудности и влюбените заживяват щастливо заедно докато изборите ги разделят.

Мюзикъл

„Всички на хорото“

Откриващата сцена показва внушително хоро на площада в Брюксел. Близки планове ни разкриват лицата на участниците – български депутати, министри, прокурори и техните шофьори. Лицата и телата на България са там, за да покажат на всички в Европа колко българска е българщината.

Валери Симеонов кани Ска Келер да се включи. Двама запяват социалистическия интернационал, но тихо. Връщаме се в България, където по площадите весели българи си тананикат и свирукат „Химна на увеличения данък“, „Балада за бюджетния излишък“ и „Бугито на здравната реформа“. Завършваме с триумфалния групов кавър на класиката на The Beatles „Help“.

Историческа драма

„Магистрала към миналото, ремонт на бъдещето“

Абстрактен епос, наситен с архивни кадри и специални визуални ефекти, в който сегашната власт най-после успява да боядиса всичко построено по време на соца и после да го ремонтира. И после пак да го ремонтира. И после да направи римейк на ремонта.

Зли сили изпълзяват на припек, за да саботират третата фаза на петите ремонтни дейности, но са посрещнати от рицарите на Кръглата маса на Общинския съвет, които с щитове от бетонни плочи и релси вместо мечове и копия успяват да извоюват зрелищна победа в срок и според предвидения бюджет.

Научна фантастика

„На три планети“, работно заглавие „Мачкай, българино“

България изпраща първата човешка мисия до Марс. Основава местна колония, която скоро започва да се срамува да се нарича българска и обявява независимост. Оказва се, че в самото начало мисията е била инфилтрирана от НПО-лъжебългари, които сега говорят, че са избягали на Марс от тежко робство в София. Новите марсианци канят руски, турски и американски представители на преговори. От София са бесни на предателството, обявяват война на отцепниците и пращат кораба „Вояджангър“ да си прибере космическата субсидия и да накаже продажниците. Започва първата междупланетна война, в която България няма нито едно пленено знаме, но в крайна сметка губи защото в последния момент се съюзява с Германския космически съюз.

Въпреки всички беди храбри и истински българи основават революционни космически комитети из цялата Слънчева система и на финала триумфират със звездна победа, която възвестява прехода към новото Възраждане от Венера до Уран.

 
 
Коментарите са изключени