shareit

Пътят на какаото до нас

| от Спонсорирано съдържание |

Не знам дали някой се пита откъде идва храната, която ядем. Може би голяма част от хората все още смятат, че храната е даденост, която просто се купува от магазина или също толкова просто се сервира в ресторанта. Всъщност, пътят, който тя изминава до нас, често е дълъг, понякога труден и осеян с различни предизвикателства.

Нека вземем за пример шоколада.

Блокчетата концентрирана, чиста наслада, които консумираме, се правят от какао, което не расте по нашите ширини.

Най-често какаото идва от Африка, където има евтина работна ръка и фермерите, които го отглеждат обикновено биват експлоатирани.

Първата компания, която прояви загриженост към своите работници, е Nestle®, която инициира проекта Nestle® Cocoa Plan.

Този проект включва обучене на фермерите в Кот Д’Ивоар, въвеждане на нови, по-добри практики в тяхната работа, информационни кампании, отваряне на училища за децата и цялостно улесняване и подобряване на работата на хората.

Знаете ли кой е първият шоколадов продукт, който е изцяло придобит от устойчиво земеделие? Kit Kat.

Онзи десерт, който купуваме, когато сме изгладнели за нещо бързо и сладко, който често придружава следобедното ни кафе и присъства в чантата ни „за всеки случай“.

Но да се върнем в Кот Д’Ивоар – родната земя на какаото.

Доскоро какаовите зърна са се изваждали от шушулката, в която растат с мачете, което е представлявало сериозен риск за фермерите.

Днес вече, благодарение на Nestle® Cocoa Plan, хората използват специален уред, с който изсипването на зърната е значително по-лесно и безопасно.

И това е само една малка стъпка от многото, които се правят в посока добро земеделие, качествена храна и по-добър живот за хората.

Ако погледнете видеото, ще видите не само как мъжете работят с по-голяма лекота, но и как жените участват в производството на какао.

70% от какаото по света се произвежда в Западна Африка, като голяма част от фермерите са жени.

Обикновено, в тези страни жените получават по-малко възнаграждение за труда си от мъжете. Те често биват дискриминирани и тяхната роля в производството е изкарвана като маргинална.

Затова включването им в процеса на равностоен труд от плана на Nestle® е толкова достойно и голямо.

Докато европейските дами празнуват осми март, гушнали подарените им букети със зюмбюли и с усмивки на лицата си, африканските жени изживяват буквално на гърба си силата на дискриминацията и трудността на това да бъдеш жена в условия на тежък труд и поробваща бедност.

Откакто Nestle® се намесиха обаче, жените в какаовите ферми някак започнаха и да се усмихват.

Което ясно можем да видим във видеото на влогъра Луи, който пътува до Кот Д’Ивоар, за да види с очите си що е то устойчиво земеделие и как се случва то.

Толкова е лесно човек да не се замисля каква храна купува и какво съдържа тя.

Почти толкова лесно, колкото обвиняването на компаниите в зъл корпоративен пиар за всяка тяхна дейност и кампания.

Не е ли по-правилно да обърнем внимание на реалните ползи от нещо, което се случва на хиляди километри от България, но към което, като консуматори, би следвало да имаме отношение?

В крайна сметка, ако си купим яйца от българска баба на село, ще й благодарим, че е отгледала кокошките, които са ги снесли, нали?

Защо тогава да не благодарим на африканските фермери, че са отгледали какаото, което е сърцевината на шоколада?

Благодаря!

 
 
Коментарите са изключени