shareit

Парниковите емисии повишават „с безпрецедентна скорост“ киселинността на океаните

| от |

Парниковите емисии повишават „с безпрецедентна скорост“ киселинността на океаните и те стават все по-негостоприемни за живот, установи изследване с участието на 540 учени от цял свят.
Скоростта на подкиселяване на океаните е най-голяма от 300 милиона години. Най-обезпокоително обаче е как то ваимодейства с другите фактори на глобалното затопляне. Ако тенденцията се запази подкиселяването ще се увеличи със 170 процента до края на века. Около 30 процента от океанските
видове няма да оцелеят в тези условия.

Вече е известно, че киселинността на океаните се е увеличила с  26 процента от 80-те години на 19-и век заради увеличения въглерод във водата. Учените са правили и измервания как океаните се затоплят заради въглеродния двуокис от изгаряните въглища, нефт и газ. Установиха също, че на различни дълбочини в океаните се движи по-малко кислород заради затоплянето.

„Заедно всички тези фактори се усилват взаимно“ – каза Улф Рибезел от Центъра за океански изследвания Геомар в Германия. Затова учените все по-често определят перспективите на океаните
като „горещи, киселинни и задушни“.

Докладът, издаден от ООН и няколко научни организации, обединява най-новите данни от изследванията на океаните и климатичните промени, представени на научна конференция миналата година.

Начинът, по който океанът край американското тихоокеанско крайбрежие става все по-разслоен, например, означава, че във водата има по-малко кислород и той не се движи между различните
пластове. Най-новите изследвания показват, че „киселинността е с 80 процента повече, отколкото първоначално е предвиждано“.

Тъй като някои видове като сепиите могат да живеят само при определена температура, киселинност и кислородни нива, такива места се намират все по-трудно.

Стойността на рН на световния океан вече е спаднала от 8,1 на 8,0. Смята се, че това е 26 процента повишаване на киселинността, защото за отчитане се измерват водородни йони.

 
 
Коментарите са изключени