shareit

Парламентът отхвърли ветото на президента

| от chronicle.bg |

Ветото на президента Росен Плевнелиев на текстовете от Изборния кодекс за разкриването на избирателни секции в чужбина бе отхвърлено от Народното събрание. Със 135 гласа „за“, 27 „против“ и 3-ма въздържали се депутатите приеха наново оспорените от държавния текстове за гласуването в чужбина, според него ограничаващи конституционните права на гражданите.

Те предвиждат само по 1 избирателна секция в градове с над 1 милион души население извън Европейския съюз, тоест САЩ, Турция и Русия, и в които няма българско посолство или консулство. За целта ще са нужни поне 100 заявления от желаещите да упражнят правото си на глас.

Предстои да бъдат внесени нови поправки в Изборния кодекс, които да ревизират ограниченията за вота от чужбина, изисквани от Патриотичния фронт с аргумента за намаляване на гласовете от Турция, което обаче предизвика протести на българи, живеещи в Западна Европа и САЩ.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че протестиращите представляват „една външна организация“, която иска да дестабилизира страната. По-рано колегата му Валери Симеонов призова недоволните да „не им се мотаят в краката“ и ги квалифицира като псевдосънародници. „Кошмарни за българите в чужбина са говорещите глави на „Протестна мрежа“, които са узурпирали правото да говорят от името на всички българи в чужбина. На какво основание?“, попита Симеонов, обръщайки се към Радан Кънев.

Според последните преговори между партиите зад граница ще може да се гласува в максимум 35 секции, а разкриването им извън посолствата и консулствата ще става при подаване на минимум 60 заявления. За целта ще се внесат нови поправки в Изборния кодекс.

За старите текстовете гласуваха ГЕРБ, ПФ, част от реформаторите, БДЦ, „Атака“, както и един независим. БСП и АБВ не участваха, тъй като президентът трябвало да оспори и други части от Изборния кодекс, например задължителното гласуване.

Президентът Росен Плевнелиев коментира гласуването по ветото като „пореден случай, в който депутатите дадоха превес на партийните си интереси пред конституционните права на гражданите“.

Държавният глава ще сезира Конституционния съд, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на президентската институция.

 
 
Коментарите са изключени