shareit

Париж и Берлин искат общо финансово министерство на еврозоната

| от chronicle.bg |

Париж и Берлин настояват за създаването на общо финансово министерство на еврозоната, се казва в съвместно изявление на шефовете на централните банки на Франция и Германия, цитирани от електронното издание „ЮрАктив“. Според тях Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната.

ЕЦБ не успява да изпълни задължението си да поддържа инфлация от 2% в еврозоната от три години насам. Перспективите за развитие пред еврозоната не са добри заради ниските цени на петрола, бавния икономически растеж, слабото кредитиране и скромният ръст на доходите, смятат ръководителите на Бундесбанк и Банката на Франция Йенс Вайдман и Франсоа Вилрой дьо Гало. Те са категорични, че „монетарната политика е постигнала много за икономиката на еврозоната, тя не може да създаде устойчив икономически растеж„.

Еврозоната се нуждае от решителна програма за структурни реформи, амбициозен инвестиционен и финансов съюз, както и по-добра рамка за икономическа политика. Идеята за създаване на общо министерство за еврото се появи през 2011 г.

 
 
Коментарите са изключени