shareit

Папата призова за помощ на страдащите деца

| от chronicle.bg, по БНР |

За помощ на страдащите деца по света, най-вече за тези, живеещи в райони на война, се обяви папа Франциск в проповедта си по време на среднощната рождественска меса във Ватикана, съобщава БНР.

„Нека да откликнем на призива на децата, на които не им позволяват да се родят, на децата, които плачат, защото няма кой да засити глада им, на децата, които не държат в ръка играчки, а оръжия!“, каза папата.

Той призова хората да се насочват към съществените неща, а не към илюзиите. В словото си папата припомни, че Исус се е родил отхвърлен от някои, а други са посрещнали с безразличие раждането му.

„Днес подобно безразличие също се наблюдава, когато Коледа се превръща в празник на себелюбието, а не на Исус, когато светлините на търговията хвърлят сянка върху божията светлина, когато сме загрижени за подаръците, но сме безучастни към съдбата на отхвърлените, когато светското е превърнало Коледа в заложник… Тя трябва да бъде освободена!“

За отърсване от насилието и  арогантността се обяви и най-висшият представител на Римокатолическата църква в Светите земи – Пиербатиста Пицабала по време на службата за Рождество Христово във Витлеем.

На нея присъства и президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас, който беше поздравен лично от Пицабала. На тържествената литургия във Витлеем присъстваха над 120 хиляди богомолци от цял свят.

 
 
Коментарите са изключени