shareit

Папа Франциск: Мигрантите не са опасни, а са в опасност

| от chronicle.bg с БТА |

Папа Франциск заяви пред стотици деца, сред които нигерийско момче, чиито родители са се удавили при корабокрушение, че мигрантите „не са опасни, а са в опасност“, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Франциск се срещна с децата във Ватикана. Повечето от тях бяха италианчета, но имаше и много мигранти. Те пристигнаха със специален влак от Южна Италия.

Папата показа на децата оранжева спасителна жилетка, дадена му от доброволец, участващ в спасяването на хора в Средиземно море. Франциск каза, че жилетката била използвана от сирийско момиче, загинало, докато се опитвало да стигне до гръцкия остров Лесбос. Тя е на небето и ни гледа, заяви той.

По време на срещата папата прегърна нигерийското момче Осаянде, загубило родителите си през 2014 г., докато семейството се опитвало да стигне до Италия по море. Детето е взето от италианско семейство.

Франциск се стреми да изтъкне тежкото положение на мигрантите и бежанците, които идват в Европа.

Срещата се проведе, след като тази седмица се засили трафикът на мигранти между Либия и Италия. От понеделник са спасени над 14 000 души, пътували с препълнени плавателни съдове, а за три последователни дни станаха корабокрушения, при които може да са загинали стотици хора.

 
 
Коментарите са изключени