shareit

Пак ли този елф?

| от |

Той е Леголас, сигурно най-сексапилният елф, който сте виждали. Той е карибският пират Уил Търнър. Той е Орландо Блум – мократа фантазия на повечето жени, които харесват филмови поредици, „Властелинът на пръстените“ и смелите мъже в тесни дрехи. Той е филмов супергерой, без реално някога да е бил такъв. Достатъчно е, че е британец.

Орландо Блум е актьор, който преди има-няма 15 години изгря рязко на небосвода на сексапилните и смелите, след като изигра елфа Леголас в филмовия епос на Питър Джаксън „Властелинът на пръстените“. Малко след първата част половината женско население на планетата вече точеше лиги по него и дори част от фенките му бяха леко разочаровани, когато разбраха, че Блум всъщност грам не прилича на своя филмов образ. Той няма сини очи и дълга руса коса, но въпреки това успя да разбие доста женски сърца по пътя си към големия екран.

Може би ролите на Уил Търнър от приключенската поредица на „Дисни“ – „Карибски пирати“ и Леголас, са онези, с които повечето хора помнят днес и ще запомнят Блум в бъдеще. Особено предвид факта, че в последните години, може би с изключение на „Хобит“, не се е снимал в нещо, което да става за гледане. Във филма „Зулу“ от 2013-а сладникавият Орландо е тотално неразпознаваем.

Младият Блум се ражда на този ден в Кентърбъри, Англия. Баща му Хари Блум е известен активист за правата на човека в Южна Африка, който умира от удар, когато актьорът е само на четири години. Оказва се, че животът на Орландо много прилича на любимите холувидски филми – когато е на 13 години, актьорът разбира, че истинският му баща всъщност е семеен приятел, който помага в отглеждането на Орландо и сестра му след смъртта на Хари Блум.

Животът на Орландо продължава да се развива като в сапунена опера. Той учи поезия и изкуства в гимназията, макар да има дислексия и дори печели няколко рецитала заедно със сестра си Саманта – самата тя е актриса с малки роли в различни британски продукции. Орландо започва да работи, още когато е на 14 и за разлика от повечето актьори, не е бил модел, а момче за всичко на стрелбище за гълъби. Когато навършва 16 обаче, Блум вече е открил страстта си към актьорството, която измества тази към поезията и писането, в което така или иначе той не вижда бъдеще за себе си. Орландо се мести в Лондон. Там се записва в National Youth Theatre, а година по-късно печели стипендия и започва обучение в престижната British American Drama Academy.

Първата среща на повечето хора с Орландо Блум със сигурност е била във „Властелинът на пръстените“. Още един огромен късмет за актьора, тъй като само година по-рано той пада от покрив, чупи си гърба и е почти убеден, че ще остане парализиран. Вместо това той се възстановява и малко след това се запознава с Питър Джаксън, с което животът му рязко се променя.

Екипът на „Властелинът на пръстените“ обича да разказва, че докато снимат трите филма, нещата им се стрували почти невероятни накрая.

„Властелинът“ се снима в продължение на три години в мокрите гори на Нова Зеландия, където екипът живее в каравани, а в свободните си дни излизат из близките градове, като Иън Маккелън ги води из най-добрите гей-барове. Никой не ги познава. Когато обаче екипът се връща да снима първата книга на Толкин и приключенията на Билбо Бегинс в „Хобит“, там вече има тълпа от фенове, готова да преследва всяко джудже, хобит или елф, които се покажат на улицата.

„Властелинът на пръстените“ е толкова епичен, че превръща всеки един от актьорите си в мега звезди. Орландо Блум успява почти веднага да се снима в няколко добри филма като Black Hawk Down и тоталния guilty pleasure „Елизабеттаун“, независим романтичен филм, в който Орландо блести приятно. Ако не сте го гледали, вижте го.

Моята първа среща с Орландо Блум е в сериала „Убийства в Мидсъмър“, където той играе нахакан кретен, впоследствие убит с вила за сено.

Но тази негова роля се помни от малцина, при това заклети фенове на криминалното шоу, а когато това откритие става достояние на повечето хора, Блум вече подписва договора си с „Дисни“ за „Карибски пирати“.

Между последната част на „Пиратите“ и „Хобит“, където отново нарамва лъка и русата перука, за да изиграе Леголас, Блум се жени за супермодел Миранда Кер, ражда му се син и се снима в доста тъпотии и едно-две добри неща. Добрите са „Ню Йорк, обичам те“, споменатият вече „Елизабеттаун“ и може би „Тримата мускетари“ с много условности – Блум играе един от по-интересните персонажи – Дукът на Бъкингам.

И макар да е само елфи и пирати за едни, макар да е прекалено сладникав и зализан за други, Орландо Блум е британецът, без когото „Властелинът“ нямаше да е същият. А най-добрите му роли може да видите в галерията горе.

 
 
Коментарите са изключени